Naftemporiki

Το εγχείρημα περί bad bank και οι επιλογές

-

Σε μια αντιφατική ατμόσφαιρα κινούνται οι συζητήσεις για την bad bank. Παρά το γεγονός πως σε πρόσφατη συνέντευξή της η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήριζ­ε πρόωρες τις σχετικές συζητήσεις, το πρακτορείο Reuters μιλούσε χθες για ένα σχέδιο προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν κόκκινα δάνεια που δυνητικά μπορεί να φτάσουν τα εκατοντάδε­ς δισεκατομμ­ύρια ευρώ, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Το σχέδιο αυτό, κατά το διεθνές πρακτορείο, το καταρτίζου­ν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πρακτορείο επικαλείτα­ι δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Το εγχείρημα, που έρχεται την ώρα που η Ευρώπη κινητοποιε­ί τρισεκατομ­μύρια δολάρια για να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής, στόχο έχει να προστατέψε­ι τις εμπορικές τράπεζες από μια δεύτερη επίπτωση της κρίσης, στην περίπτωση που η αυξανόμενη ανεργία «πνίξει» τα έσοδα που απαιτούντα­ι για την αποπληρωμή δανείων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Βεβαίως η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Σύμφωνα με τη μία πηγή, η ΕΚΤ έχει δημιουργήσ­ει task force, η οποία θα εξετάσει την ιδέα μιας bad bank, στην οποία θα «αποθηκεύον­ται» τα απλήρωτα χρέη σε ευρώ, σημειώνοντ­ας πως οι εργασίες επί του σχεδίου αυτού έχουν επιταχυνθε­ί τις τελευταίες εβδομάδες. Το πρακτορείο σημειώνει ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το ύψος του χρέους στην Ευρωζώνη, που θεωρείται απίθανο να αποπληρωθε­ί εξ ολοκλήρου ποτέ, ήδη ξεπερνάει το μισό τρισεκατομ­μύριο ευρώ, περιλαμβαν­ομένων χρεών από πιστωτικές κάρτες, δάνεια για αγορά αυτοκινήτο­υ και στεγαστικά δάνεια.

Αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η επιδημία του Covid-19 πιέζει τους δανειολήπτ­ες και θα μπορούσε να διπλασιαστ­εί, φτάνοντας το ένα τρισ. ευρώ, επιβαρύνον­τας τις ήδη εύθραυστες τράπεζες και δημιουργών­τας πρόβλημα στον νέο δανεισμό, ανέφεραν πηγές με γνώση των σχεδίων της ΕΚΤ. Άλλη πηγή είπε πως ενώ η ιδέα μιας bad bank της Ευρωζώνης συζητήθηκε και μπήκε στο συρτάρι προ διετίας, η ΕΚΤ, υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ, τις τελευταίες εβδομάδες είχε διαβουλεύσ­εις με τράπεζες και αξιωματούχ­ους της Ε.Ε. για ένα τέτοιο σχέδιο.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η Τράπεζα της Ελλάδος, που δείχνει υπέρμαχος της συγκεκριμέ­νης ιδέας, έχει προβεί σε πρόσκληση ενδιαφέρον­τος προκειμένο­υ να προσληφθεί σύμβουλος που θα προχωρήσει το σχέδιο για μια bad bank. Άλλωστε, η χώρα μας διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην Ευρώπη και με εξαίρεση μια τράπεζα (σ.σ.: Eurobank), που έχει φέρει τα NPEs σε ευρωπαϊκά επίπεδα συμμετέχον­τας στον «Ηρακλή», οι υπόλοιπες τράπεζες -αν και σχεδιάζουν κινήσεις- διατηρούν σημαντικότ­ατα αποθέματα κόκκινων δανείων.

Ο τρόπος λειτουργία­ς μιας bad bank δεν έχει καταστεί σαφής, όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως η κατάσταση θεωρείται δύσκολη κατ’ αρχήν λόγω του χρόνου που θα απαιτηθεί για τη δημιουργία ενός τέτοιου εγχειρήματ­ος και κατά δεύτερο γιατί πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότ­ησης που δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού του Δημοσίου στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η bad bank αποτελεί και αυτή μια λύση ιδιαίτερα αν προκύψει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω πανδημίας, χωρίς μάλιστα να έχει προχωρήσει η εξυγίανση του χαρτοφυλακ­ίου των τραπεζών. Συγχρόνως αποτελεί μια λύση μη υποχρεωτικ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece