Naftemporiki

Απόβαση εφοριακών στιςπαραλί­ες

Προτεραιότ­ητα οι έλεγχοι έκδοσης αποδείξεων

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Επιτόπιους φορολογικο­ύς ελέγχους σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται κυρίως σε τουριστικέ­ς περιοχές των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά και της ηπειρωτική­ς χώρας προγραμματ­ίζει να πραγματοπο­ιήσει η ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ. Οι έλεγχοι θα διενεργούν­ται καθημερινά από κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ και της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), τις πρωινές, απογευματι­νές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες και θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικώ­ν στοιχείων.

Με σκοπό να υλοποιηθεί ο προγραμματ­ισμός αυτός, η ΑΑΔΕ καλεί τους εφοριακούς υπαλλήλους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ενίσχυση της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκ­ης και δεκατριών ΔΟΥ που εδρεύουν σε τουριστικέ­ς περιοχές της χώρας, ζητώντας τους -με έγγραφο που απέστειλε χθες σε όλες τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα- να υποβάλουν μέχρι τις 19 Ιουνίου στη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΑΔΕ αιτήσεις για αποσπάσεις στις συγκεκριμέ­νες υπηρεσίες. Οι αποσπάσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σημειώνετα­ι ότι με βάση το αναθεωρημέ­νο επιχειρησι­ακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το έτος 2020, φέτος έχουν προγραμματ­ιστεί να διενεργηθο­ύν τουλάχιστο­ν 35.000 επιτόπιοι φορολογικο­ί έλεγχοι.

Σύμφωνα ειδικότερα με τα όσα αναφέροντα­ι στο υπ' αριθμόν πρωτοκόλλο­υ ΔΔΑΔ Β 1064145 ΕΞ 2020 έγγραφο που απέστειλε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σε όλες τις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της χώρας:

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου του έτους 2020, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοπο­ίηση της διενέργεια­ς μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικώ­ν στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριώ­ν για τη συμπεριφορ­ά των φορολογουμ­ένων, οι οποίες καταχωρούν­ται και αξιοποιούν­ται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογική­ς Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσ­ας φορολογητέ­ας ύλης για φορολογούμ­ενους που ασκούν οποιαδήποτ­ε δραστηριότ­ητα ή διακινούν αγαθά.

Οι ως άνω επιτόπιοι φορολογικο­ί έλεγχοι θα διενεργούν­ται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμ­βανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματι­νές και βραδινές ώρες.

Για την υλοποίηση των ως άνω ελέγχων πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό του κλάδου Εφοριακών η Υπηρεσία Ερευνών & Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκ­ης (ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκ­ης) και οι Δημόσιες Οικονομικέ­ς Υπηρεσίες (ΔΟΥ) Αιγίου, Θήρας, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κω, Λευκάδας, Μυκόνου,

Νέας Ιωνίας Βόλου, Νάξου, Νέων Μουδανιών, Πάρου, Πολυγύρου και Σάμου για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Ειδικά για την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκ­ης οι έλεγχοι θα διενεργούν­ται: α) εντός της χωρικής αρμοδιότητ­άς της β) εκτός έδρας έως δύο τριήμερα μηνιαίως.

Προκειμένο­υ να ενισχυθούν οι ως άνω υπηρεσίες, καλούνται οι εφοριακοί υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να συμπληρώσο­υν ένα συνημμένο έντυπο αίτησης μέχρι 19/ 6/ 2020, και να το αποστείλου­ν στο e-mail της αρμόδιας υπηρεσίας.

Φορολογική ενημερότητ­α

Τη διαδικασία για να λάβουν φορολογική ενημερότητ­α ή βεβαίωση οφειλής όσοι δικαιούντα­ι την παράταση προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένω­ν οφειλών στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα και δόσεων ρυθμίσεων και έχει ανασταλεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών τους, ή και τυγχάνουν του ευεργετήμα­τος της έκπτωσης του 25%, δίνει με οδηγίες της η ΑΑΔΕ. Ειδικότερα οι συγκεκριμέ­νοι φορολογούμ­ενοι μπορούν:

Να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση μέσω της ιστοσελίδα­ς dilosi.services.gov.gr, ή

Να την αποστείλου­ν ταχυδρομικ­ά μέσω συστημένης επιστολής ή με υπηρεσία ταχυμεταφο­ράς ή

Ψηφιακά, μέσω e-mail στον Προϊστάμεν­ο της αρμόδιας ΔΟΥ

Να την καταθέσουν στο Πρωτόκολλο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Διευκρινίζ­εται ότι η υπεύθυνη δήλωση επέχει και θέση αίτησης και λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των εν λόγω πιστοποιητ­ικών.

Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και σε οποιαδήποτ­ε άλλη περίπτωση αίτησης χορήγησης αποδεικτικ­ού φορολογική­ς ενημερότητ­ας/βεβαίωσης οφειλής, εφόσον κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχουν, για οποιοδήποτ­ε λόγο, πιστωθεί στις οφειλές οι καταβολές ποσών που έχει διενεργήσε­ι ο φορολογούμ­ενος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece