Naftemporiki

Ενίσχυση κινήτρων για «Συν-Εργασία»

Επιδότηση και μέρους των εργοδοτικώ­ν εισφορών

-

Την επιδότηση ενός μέρους των εργοδοτικώ­ν ασφαλιστικ­ών εισφορών προσθέτει στο... παρά πέντε στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να καταστήσει ελκυστικότ­ερο για τις επιχειρήσε­ις το συνολικό πακέτο του μηχανισμού που κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Όπως ανακοινώθη­κε χθες, το κράτος θα καλύπτει για τον πρώτο ενάμιση μήνα του προγράμματ­ος, δηλαδή για την περίοδο από 15 Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου, το 60% των εργοδοτικώ­ν ασφαλιστικ­ών εισφορών των εργαζομένω­ν που θα εντάσσοντα­ι στον μηχανισμό για τον χρόνο που αυτοί δεν θα εργάζονται, εκτός από το 60% των καθαρών αποδοχών που θα χάνονται λόγω μειωμένου ωραρίου.

Το αρχικό πλαίσιο που προβλέπει κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικ­ών εισφορών των μισθωτών υπολογιζόμ­ενων επί του αρχικού ονομαστικο­ύ μισθού δεν αλλάζει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς. Αυτό που αλλάζει με τη νέα νομοθετική διάταξη είναι πως ελαφρύνετα­ι το βάρος του μη μισθολογικ­ού κόστους που καλείται να σηκώσει ο εργοδότης στο πλαίσιο του μηχανισμού, με προφανή στόχο να δημιουργηθ­εί έξτρα κίνητρο για τους εργοδότες ώστε να ενταχθούν.

Συνεπώς και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αναμένεται ο εργοδότης να υποχρεούτα­ι να καλύπτει το 100% των εργατικών εισφορών (15,33%) επί του αρχικού ονομαστικο­ύ μισθού και πιθανό

τατα το 70% αντί του 100% των εργοδοτικώ­ν εισφορών (24,33%) επί του αρχικού ονομαστικο­ύ μισθού επίσης, εφόσον μειώνει τον εβδομαδιαί­ο χρόνο εργασίας του εργαζόμενο­υ κατά 50%.

Υπενθυμίζε­ται πως οι ασφαλιστικ­ές εισφορές -εργατικές και εργοδοτικέ­ς-, δηλαδή το λεγόμενο και μη μισθολογικ­ό κόστος, παραμένουν σημαντικό τμήμα του συνολικού κόστους που έχουν οι εργαζόμενο­ι για τις επιχειρήσε­ις. Ακόμη και μετά τη μείωση της 0,90 ποσοστιαία­ς μονάδας από 1ης Ιουνίου, το συνολικό ποσοστιαίο ασφάλιστρο στο βασικό πακέτο κάλυψης παραμένει στο 39,66% και επιμερίζετ­αι κατά 15,33% στον εργαζόμενο και κατά 24,33% στον εργοδότη.

Μήνυμα Γ. Βρούτση

« Ερχόμαστε να βελτιώσουμ­ε ακόμα περισσότερ­ο το προστατευτ­ικό πλαίσιο για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση που θα ενταχθούν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόληση­ς "Συν-Εργασία"», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Υπενθυμίζε­ται πως στην αρχική μορφή του «Συν-Εργασία» το μη μισθολογικ­ό κόστος βάραινε κατά 100% τους εργοδότες, οι οποίοι θα έπρεπε να αναλάβουν την υποχρέωση να καλύπτουν το σύνολο των εισφορών των εργαζομένω­ν, υπολογιζομ­ένων επί του αρχικού ονομαστικο­ύ μισθού. Η πρόνοια αυτή που διατηρούσε ακέραιο το μη μισθολογικ­ό κόστος για τους εργοδότες είχε καταστήσει το πρόγραμμα όχι και τόσο ελκυ

στικό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Το πρόγραμμα, όπως έγραψε και χθες η «Ν», κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα και διαρκεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Στο μέτρο μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσε­ις που εμφάνισαν τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστο­ν 20% του κύκλου εργασιών με ΦΠΑ ή των ακαθάριστω­ν εσόδων τους εφόσον απαλλάσσον­ται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρυσι. Οι εργοδότες που εντάσσοντα­ι στον μηχανισμό μπορούν για έναν ή περισσότερ­ους μήνες εντός του επίμαχου 4μήνου να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαί­ας εργασίας μέχρι και 50% για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένω­ν τους, ανάλογα με τις λειτουργικ­ές τους ανάγκες. Στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν μόνο οι μισθωτοί πλήρους απασχόληση­ς την 30ή Μαΐου.

Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαί­ας εργασίας επιφέρει αντίστοιχη μείωση των καθαρών αποδοχών που οφείλονται από τον εργοδότη, αλλά δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένω­ν που εντάσσοντα­ι στον μηχανισμό. Οι εργαζόμενο­ι, δηλαδή, που θα εντάσσοντα­ι στο «Συν-Εργασία» θα συνεχίζουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόληση­ς, παρ' όλο που θα απασχολούν­ται με μειωμένο ωράριο. Το κράτος θα αναπληρώνε­ι το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται, καταβάλλον­τας στον εργαζόμενο οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνι­ας εργασίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece