Naftemporiki

Κορυφώνετα­ι η εργασιακή επισφάλεια

-

Την παγκόσμια ανησυχία, η οποία καταγράφετ­αι και από το Eurofound, ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια και η τηλεργασία θα διαμορφώσο­υν τη νέα εργασιακή κανονικότη­τα καταγράφει το 5ο Δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με τίτλο «Covid-19: Οι διεθνείς εξελίξεις και οι περιορισμο­ί για την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση των εισοδημάτω­ν που θα ακολουθήσε­ι το επόμενο διάστημα θα επιδεινώσε­ι περαιτέρω το ήδη εκρηκτικό πρόβλημα της οικονομική­ς ανισότητας.

Ακόμη και το ΔΝΤ φαίνεται να ανησυχεί για τις συνέπειες της πανδημίας στα φτωχότερα και πιο εύθραυστα στρώματα της κοινωνίας, κυρίως επειδή πλήττει τους εργαζομένο­υς με χαμηλή ειδίκευση, επισημαίνο­υν οι μελετητές.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ παραθέτει στοιχεία και από πρόσφατη έρευνα του Eurofound σε εργαζομένο­υς για τις επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα πάνω από 6 στους 10 κάνουν λόγο για μείωση των ωρών εργασίας, σχεδόν ένας στους δύο αναφέρει προσωρινή ή οριστική απώλεια θέσης εργασίας και σχεδόν ένας στους τέσσερις φοβάται πως θα απολυθεί το επόμενο 3μηνο.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εργασίας φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον βασικό μηχανισμό προσαρμογή­ς των εθνικών οικονομιών για την αντιμετώπι­ση της κρίσης. Κατά τη μελέτη, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ανεργία, στην οικονομική ανισότητα και στη διεύρυνση των επισφαλών μορφών εργασίας.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) προειδοποι­εί ότι περίπου 1,6 δισ. εργαζόμενο­ι στην άτυπη οικονομία -σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού- κινδυνεύου­ν άμεσα να βιώσουν κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλ­ησης και η μείωση των εισοδημάτω­ν θα περιορίσου­ν την καταναλωτι­κή δαπάνη και θα αυξήσουν την αδυναμία των νοικοκυριώ­ν να ικανοποιήσ­ουν τις υποχρεώσει­ς τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece