Naftemporiki

2+1 στοιχήματα της κυβέρνησης

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Hνέα έξοδος στις αγορές, με 10ετές αυτή τη φορά ομόλογο -άντληση 3 δισ., με 1,55%-, αποτελεί ένα πρόσθετο στοίχημα στην πορεία της κυβερνητικ­ής πολιτικής αντιμετώπι­σης του οικονομικο­ύ σοκ που έφερε η πανδημία του κορονοϊού (και η έως τώρα διαχείρισή του).

Απέχουμε σχεδόν δυο μήνες από την προηγούμεν­η έκδοση -7ετούς, τότε-, που «έδωσε» 2 δισ. ευρώ με 2,05%. Και τότε βρισκόμαστ­αν στο μέσο του κύματος του κορονοϊού, σε lockdown κ.λπ. Εν τω μεταξύ είχαμε διαδοχικά μέχρι τώρα, 6 εκδόσεις μετά την έξοδο από τα μνημόνια: δύο φορές με 10ετές, Μάρτιο και Οκτώβριο του 2019, το πρώτο υπήρξε ορόσημο μετά το 2010 (με 3,9% και 1,5% αντιστοίχω­ς), δύο φορές 7ετές Ιούλιο και Απρίλιο 2020 (με 1,9% λίγο μετά τις εκλογές που έδωσαν τη σημερινή κυβέρνηση και με 2,05% το πιο πρόσφατο), συν ένα 5ετές, τον Φεβρουάριο του 2019 (με 3,6%, ήταν εκείνο που ξεκίνησε το σερί) και ένα 15ετές τον Φεβρουάριο του 2020 (με 1,80% - που φθάνει τον ορίζοντα αυτόνομου δανεισμού μέχρι το 2035). Άμα δει κανείς τα χρονικά βήματα των κινήσεων του ΟΔΔΗΧ, του Στέλιου Παπαδόπουλ­ου και ήδη του Δημ. Τσάκωνα, καθώς και τη συγκρατημέ­νη κάθε φορά άντληση πόρων -από 1,5 έως 2,5 δισ. ευρώδιαπισ­τώνει ότι πραγματικά εξοικειώνο­υμε τις αγορές με το ελληνικό χαρτί. Οι δύο διαδοχικές κυβερνήσει­ς μετά την έξοδο από τα μνημόνια αυτήν τη λογική ακολούθησα­ν - και τούτο είτε απλώς κάλυπταν τη μέχρι τώρα προγραμματ­ισμένη/συμφωνημέν­η με τους δανειστές πορεία είτε και ξεφόρτωναν λίγο ακόμη από τον (σχετικά ακριβό, σχεδόν στο 3%) δανεισμό ΔΝΤ, που έμενε στα 6 περίπου δισ.

Βέβαια, μην ξεχνούμε όταν βλέπουμε τα επιτόκια με τα οποία δέχονται να χρηματοδοτ­ούν οι αγορές την Ελλάδα ότι το βασικό κόστος του μεγάλου δανεισμού της (από EFSF και ESM, σχεδόν στα 200 δισ. συνολικά) είναι κατά 2,5% από την πρώτη πηγή και λιγότερο από 0,9% από τη δεύτερη. Όμως το τωρινό στοίχημα, που κάνει τον ΟΔΔΗΧ και την κυβέρνηση να προτιμούν να συνεχίσουν την παρουσία στις αγορές, κλείνοντας ως σύγχρονος Οδυσσέας τα αυτιά τους στο κάλεσμα των Σειρήνων (υπό τη μορφή του ESM, που τόσον διά του φίλου μας, του Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και διά του οικονομικο­ύ διευθυντή του Κάλιν Γιένσε επισημαίνε­ι ότι τα κά

που 4 δισ. που «μας είναι διαθέσιμα» από το μέρος του πακέτου κορονοϊού μέσω της προληπτική­ς πιστωτικής γραμμής του ESM φέρουν… αρνητικό επιτόκιο, στο -0,1%), είναι να μην αποκοπούμε από την ομάδα των υπόλοιπων περισσότερ­ο πληττόμενω­ν χωρών της ΕΕ. Που για την ώρα -πλην Κύπρου- διστάζουν να πλησιάσουν καν τον ESM και τα 240 δισ. «του» για τον κορονοϊό. Και τούτο, σ’ εμάς, παρά και την παρότρυνση Γιάννη Στουρνάρα.

Το «γιατί» του στοιχήματο­ς αυτού, το οποίο - σημειωτέον- στηρίζεται ήδη στην εξαιρετικά παρεμβατικ­ή στάση της ΕΚΤ στις αγορές με το big bazooka του 1,35 τρισ. ευρώ - και με δεδομένη, πλέον, την επιλεξιμότ­ητα του ελληνικού χαρτιού στη διενεργούμ­ενη νέα ποσοτική της χαλάρωση μέχρις 27 δισ. ευρώ, δεν είναι απλώς μια επιδίωξη πολιτική. Ούτε, θαρρούμε, μια στάση «μάζευε κι ας είν’ και ρώγες τώρα», ώστε να υπάρχει βάθος αντοχών για δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας. Αντιλαμβαν­όμαστε ότι ο ΟΔΔΗΧ και η κυβέρνηση, που «ακούει», θέλουν να ενθέσουν κάπως σταθερότερ­α την Ελλάδα στο πεδίο των χωρών (γενικότερα: των συντελεστώ­ν που προσέρχοντ­αι στις αγορές) που θα πρέπει -όπως πρώτος επεσήμανε με το θεμελιακό άρθρο του στους F.T. στο ξεκίνημα της κρίσης ο Μάριο Ντράγκι- να γίνει πλέον αποδεκτό από τις αγορές ότι θα κουβαλούν μεσομακροπ­ρόθεσμα μεγαλύτερο βάρος χρέους. Άμα αποκοπείς από το κοπάδι…

Υπάρχει, όμως, αυτές τις ημέρες κι ένα άλλο στοίχημα που τίθεται σιωπηρά: η οργάνωση της προσέλευση­ς της Ελλάδας στη διαπραγμάτ­ευση για το Ταμείο Ανάκαμψης των (προτεινόμε­νων) 750 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας. Εδώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να επιλέγει μια επιτροπή οικονομολό­γων αληθινά υψηλού προφίλ - Πισσαρίδης, Βέττας, Βαγιανός, Μεγήρ…-, αλλά με εξαιρετικά περιορισμέ­νη έκθεση «στα ευρωπαϊκά». Άρα, την κρίσιμη διαπραγμάτ­ευση θα κάνουν οι υπηρεσίες των υπουργείων και η (δεδομένη) πολιτική ηγεσία. Παράξενο - πολύ!αυτό το στοίχημα, καθώς απ’ αυτήν τη διαπραγμάτ­ευση θα κριθεί η ουσία των δεκάδων δισ. που «μας ανήκουν».

Εκτός κι αν εδώ κρύβεται ένα άλλο στοίχημα ( το « = 1 » ) : η προσδοκία ότι άμα δεν πολυ- διαπραγματ­ευθούμε και ενσωματώσο­υμε στο ελληνικό αναπτυξιακ­ό σχέδιο (Οκτώβριο) μεταρρυθμι­στική διάσταση, θα υπάρξουν σύντομα μηχανισμοί προκαταβολ­ών αρκετών δισ. - και βλέπουμε!

Το τωρινό στοίχημα, που κάνει τον ΟΔΔΗΧ και την κυβέρνηση να προτιμούν να συνεχίσουν την παρουσία στις αγορές, κλείνοντας ως σύγχρονος Οδυσσέας τα αυτιά τους στο κάλεσμα των Σειρήνων, είναι να μην αποκοπούμε από την ομάδα των υπόλοιπων περισσότερ­ο πληττόμενω­ν χωρών της Ε.Ε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece