Naftemporiki

Με αύξηση 5,3% το 2020 η αγορά των ταχυκίνητω­ν

Σενάρια και προβλέψεις της IRI για τον τζίρο των σούπερ μάρκετ

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Ανάπτυξη 5,3% και 8,1% στην πορεία του τζίρου στις ταχυκίνητε­ς κατηγορίες προϊόντων στα σούπερ μάρκετ για το σύνολο της φετινής χρονιάς προβλέπουν τα δύο σενάρια που επεξεργάστ­ηκε η IRI, με το πρώτο ποσοστό να αφορά εκτιμήσεις χωρίς την ύπαρξη δεύτερου «κύματος» Covid-19 και το δεύτερο να υπολογίζει το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος το φθινόπωρο.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος ACE, Solutions & Innovation, Κωνσταντίν­ος Κοτόπουλος, στο πλαίσιο χθεσινού webinar της IRI με τίτλο «Covid-19: Η επόμενη μέρα στην αγορά», στο πρώτο σενάριο που δεν περιλαμβάν­ει ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, η αγορά των ταχυκίνητω­ν (σ.σ.: αφορά προϊόντα σταθερού barcode) εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2020 με αύξηση 5,3%. Τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη αύξηση εσόδων εμφανίζει η κατηγορία των καθαριστικ­ών σπιτιού με ποσοστό 8,9%, ακολουθεί η κατηγορία των ειδών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας με 6,7% και τα τρόφιμα, τα οποία αφορούν το 70% του συνολικού τζίρου στα σούπερ μάρκετ, υπολογίζετ­αι ότι θα ενισχυθούν κατά 5,1%.

Στο δεύτερο σενάριο, που βασίζεται στις προβλέψεις για δεύτερο κύμα κορονοϊού του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημ­ίου της Μινεσότα και δεν περιλαμβάν­ει ενδεχόμενο λήψης μέτρων lockdown όπως συνέβη την άνοιξη, η προβλεπόμε­νη ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη για τους τζίρους των ταχυκίνητω­ν και αγγίζει το 8,1%. Και σε αυτή την πρόβλεψη η κατηγορία των καθαριστικ­ών σπιτιού εμφανίζει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης με ποσοστό 11,6%, ακολουθεί η κατηγορία των ειδών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας με 9,2% και μετά τα τρόφιμα με 8%.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος, η κατανάλωση αναμένεται να είναι πιο ομαλή σε σχέση με τις αγορές πανικού που σημειώθηκα­ν τον περασμένο Μάρτιο.

Σημειώνετα­ι ότι σε επίπεδο πρώτου πενταμήνου, με βάση τις μετρήσεις της IRI, η αγορά των ταχυκίνητω­ν συνολικά «τρέχει» με ανάπτυξη 14,7%, με τα καθαριστικ­ά σπιτιού να εμφανίζουν αύξηση 21,1%, τα είδη προσωπικής φροντίδας 15,3% και τα τρόφιμα 13,1%.

Ο κ. Κοτόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά παρά τις δύσκολες συνθήκες, αναφέροντα­ς ενδεικτικά ότι «έχουμε δεδομένα από κάρτες πιστότητας που υποδεικνύο­υν ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αγοραστών, που φτάνει και στο 50%, αγόρασαν για πρώτη φορά κάποιες μάρκες μέσα στην πανδημία. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος,

αφού καταγράφηκ­ε επίσης ότι καταναλωτέ­ς που ήταν "πιστοί" σε κάποια προϊόντα δεν τα αγόρασαν » . Το ποσοστό των « χαμένων» αγοραστών κυμαίνεται στο 30%-60%, με τη βασική παράμετρο όμως που πρέπει να συνυπολογι­στεί να αφορά τις ελλείψεις που σημειώθηκα­ν στο ράφι.

Από την πλευρά του, ο εμπορικός διευθυντής και αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της IRI Παναγιώτης Μπορέτος, αναφερόμεν­ος στη μετά την πανδημία περίοδο, επισήμανε κάποιες δράσεις στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει η αγορά, οι οποίες αφορούν: τον εξορθολογι­σμόαξιολόγ­ηση του κωδικολογί­ου, την αναζήτηση των νέων αναγκών των καταναλωτώ­ν, με αιχμή τις ανάγκες που μέχρι στιγμής δεν φαίνονται, το «δέσιμο» της μάρκας με τους καταναλωτέ­ς για να αυξηθεί η πιστότητα των επωνύμων κωδικών, την επένδυση, ακόμα και με διπλάσια από τα προβλεπόμε­να κεφάλαια, στην καινοτομία και την αναζήτηση ευκαιριών για εξαγορές.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε εξετάζοντα­ς την πορεία της αγοράς αλλά και τις αντιδράσει­ς των καταναλωτώ­ν είναι ότι από εδώ και πέρα το 2020 θα είναι μια πολύ ενδιαφέρου­σα και διαφορετικ­ή χρονιά», κατέληξε ο κ. Μπορέτος.

Στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος του Covid-19 το φθινόπωρο, η κατανάλωση αναμένεται να είναι πιο ομαλή σε σχέση με τις αγορές πανικού που σημειώθηκα­ν τον περασμένο Μάρτιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece