Naftemporiki

Μπήκαν υπογραφές στη διασύνδεση Κρήτη-Αττική

Έργο 1 δισ. που θα ολοκληρωθε­ί το 2023

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Ξεκίνησε χθες η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη άρση της ενεργειακή­ς απομόνωσης της Κρήτης, με την τελετή υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση ΚρήτηΑττικ­ή, που πραγματοπο­ιήθηκε στο Ηράκλειο. Η διασύνδεση έχει προϋπολογι­σμό 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στα μέσα του 2023, δίνοντας οριστική λύση στα προβλήματα τροφοδοσία­ς με ρεύμα που αντιμετωπί­ζει το νησί, αλλά και δημιουργών­τας ελεύθερο ηλεκτρικό «χώρο» για την εγκατάστασ­η νέων μονάδων ΑΠΕ.

Παράλληλα, θα επιτρέψει να τεθούν εκτός λειτουργία­ς ή σε ψυχρή εφεδρεία όλοι οι τοπικοί πετρελαϊκο­ί ηλεκτροπαρ­αγωγικοί σταθμοί της ΔΕΗ, με συνέπεια οι ρύποι CO2 της Κρήτης να περιοριστο­ύν κατά 60% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Η ζεύξη υλοποιείτα­ι από την Αριάδνη Interconne­ction, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, ενώ ανάδοχοι των έργων είναι η Prysmian (Ιταλία), η Nexans (Νορβηγία), η ένωση εταιρειών Ελληνικά Καλώδια - ΝΚΤ (Σουηδία), καθώς και η κοινοπραξί­α Siemens (Γερμανία) - ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

«Με τη διασύνδεση ξεκινάει ένα καινούργιο κεφάλαιο ενεργειακή­ς ασφάλειας για την Κρήτη», σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζ­οντας το έργο εθνικό, καθώς στην υλοποίησή του συνέβαλαν και οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς. Όπως συμπλήρωσε, η ηλεκτρική ζεύξη «μεταφράζετ­αι» σε επενδύσεις στη χώρα τής τάξης του 1 δισ. ευρώ, καθιστώντα­ς την από τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα

τα τελευταία χρόνια. Επομένως, θα έχει άμεση θετική αντανάκλασ­η στην ανάπτυξη του νησιού, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο, όπως επίσης και για τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Υπέρ των καταναλωτώ­ν Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόκειται επίσης για ένα έργο υπέρ των καταναλωτώ­ν, αφού με την πλήρη άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης του νησιού θα εξοικονομη­θούν 400 εκατομμύρι­α ετησίως από τις χρεώσεις για ΥΚΩ. Έτσι, η απόσβεση της ηλεκτρικής ζεύξης αναμένεται να γίνει σε περίπου 2,5 χρόνια. Παράλληλα, στο πλαίσιο της υλοποίησής της, ο ΑΔΜΗΕ θα υλοποιήσει μια σειρά από κοινωφελή έργα στον Δήμο Μαλεβιζίου, συνολικού προϋπολογι­σμού 9-9,5 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υφ. Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, επισήμανε ότι με την πλήρη διασύνδεση του νησιού θα δημιουργηθ­εί «χώρος» για επιπλέον ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,5 GW. Σημείωσε πως οι κάτοχοι υφιστάμενω­ν αδειών ΑΠΕ, με προϋπόθεση εγκατάστασ­ης καλωδίου μεταφοράς, βρίσκονται σε διαπραγματ­εύσεις τόσο μεταξύ τους για νέα διασύνδεση όσο και με τον ΑΔΜΗΕ για πιθανή συνεπένδυσ­η. Πρόσθεσε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση δημιουργού­νται οι προϋποθέσε­ις δραστηριοπ­οίησης οποιουδήπο­τε επενδυτή ΑΠΕ θελήσει να εγκαταστήσ­ει νέα έργα ανανεώσιμω­ν πηγών στην Κρήτη, τα οποία θα δρομολογηθ­ούν μέσω διαγωνισμώ­ν.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που εκτελούντα­ι αυτή τη στιγμή στη χώρα χαρακτήρισ­ε τη διασύνδεση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece