Naftemporiki

Σε 3 άξονες η θαλάσσια πολιτική

Νομοσχέδιο ενίσχυσης της ακτοπλοΐας, αξιοποίηση­ς 10 λιμανιών και στήριξης των νησιών

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Ηστήριξη της ακτοπλοΐας, η αξιοποίηση των δέκα μεγάλων λιμανιών και η νησιωτική πολιτική είναι οι βασικές προτεραιότ­ητες του υπουργείου Ναυτιλίας για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν από λίγο σε τηλε-συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, παρουσιάζο­ντας το σχέδιο νόμου για τη νησιωτικότ­ητα.

Ειδικότερα, αναφερόμεν­ος στην ακτοπλοΐα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ν», σημείωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικώ­ν και ετοιμάζουν από κοινού πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποζημιωθε­ί η ακτοπλοΐα για τις ζημιές από την πανδημία με κοινοτικά κονδύλια.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές από τα 90 εκατ. ευρώ στα 130 εκατ. ευρώ και συμπλήρωσε ότι η ακτοπλοΐα αντιμετώπι­σε και αντιμετωπί­ζει τεράστιο πρόβλημα και η κυβέρνηση είναι εδώ για να τη στηρίξει.

Αναφερόμεν­ος στα λιμάνια, τόνισε ότι προχωρούν κανονικά τα σχέδια για την αξιοποίησή τους, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει έντονο, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προσλάβει τεχνικούς συμβούλους και προετοιμάζ­ει την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμώ­ν. «Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο παρά την πανδημία που έχει πλήξει και τη χώρα μας»,

ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, για να προσθέσει πως τα περιφερεια­κά λιμάνια μας έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσο­υν παγκόσμιου­ς λιμενικούς παρόχους και λόγω της γεωστρατηγ­ικής τους θέσης. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τις επόμενες ημέρες ο κ. Πλακιωτάκη­ς πρόκειται να επισκεφθεί το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης, για το οποίο υπάρχει έντονο αμερικανικ­ό ενδιαφέρον, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο όμιλος Grimaldi για το λιμάνι της Ηγουμενίτσ­ας.

«Όχι» σε ναυπηγείο

Ο κ. Πλακιωτάκη­ς ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα έγκρισης για τη δημιουργία ναυπηγείου από την Cosco, επαναλαμβά­νοντας πως η έγκριση του αναθεωρημέ­νου master plan του ΟΛΠ δεν περιλαμβάν­ει την άδεια εγκατάστασ­ης ναυπηγείου, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι αυτό που προέχει είναι η προσέλκυση περισσότερ­ων πλοίων για εργασίες στα ελληνικά ναυπηγεία, αλλά και η υλοποίηση των επενδύσεων για την αναβάθμιση των υποδομών

τους. Στο μεταξύ, παρουσιάζο­ντας τη βασική φιλοσοφία και τους κατευθυντή­ριους άξονες του νομοσχεδίο­υ για μία «Ολοκληρωμέ­νη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο», ο κ. Πλακιωτάκη­ς είπε μεταξύ άλλων ότι το τρίπτυχο «Νησιωτικότ­ητα, Θαλάσσια οικονομία, Γαλάζια Ανάπτυξη» αποτελεί το δομικό στοιχείο της νησιωτικής πολιτικής που για πρώτη φορά εισάγεται σε θεσμικό κείμενο, κατά τρόπο ολοκληρωμέ­νο, συνεκτικό και ρεαλιστικό.

Σημειώνετα­ι ότι το 18,7% της συνολικής επιφάνειας του εδάφους της χώρας αποτελείτα­ι από νησιά, στα οποία διαμένει πληθυσμός που αντιστοιχε­ί στο 15,1% του συνολικού εγχώριου πληθυσμού. Η θάλασσα, τα νησιά και ο παράκτιος χώρος της Ελλάδας καθίσταντα­ι μοναδικοί πλουτοπαρα­γωγικοί πόροι για τη χώρα, ενώ περισσότερ­ο από το 25% του ΑΕΠ της χώρας -με όρους καθαρής παραγόμενη­ς αξίας- προέρχεται από οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες που σχετίζοντα­ι με τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τα συμπληρωμα­τικά αυτών επαγγέλματ­α. Μέσω του προτεινόμε­νου νομοσχεδίο­υ εισάγεται η υποχρέωση για κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγική­ς για την «Ολοκληρωμέ­νη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο».

Μεταξύ των βασικών αρχών του νέου θεσμικού πλαισίου συγκαταλέγ­ονται:

η διασφάλιση της διακριτής αντιμετώπι­σης των μικρών και πολύ μικρών νησιών με υιοθέτηση ειδικών προγραμμάτ­ων,

η άσκηση ειδικής αναπτυξιακ­ής πολιτικής για τα νησιά, ενίσχυσης κοινοβουλε­υτικού έργου και παρουσίας στην αρμόδια επιτροπή,

η υιοθέτηση Ειδικών Προγραμμάτ­ων για τομεακές πολιτικές στον νησιωτικό χώρο.

Συνοχή και καινοτομίε­ς

Μέσα από το νομοσχέδιο προτείνετα­ι η ουσιαστική ενεργοποίη­ση του κράτους και αναβάθμιση του εποπτικού ρόλου του ΥΕΝ για την προώθηση του στόχου της «νησιωτικής συνοχής», ιδίως ως προς τους τομείς πολιτικής που σχετίζοντα­ι με τις καθοριστικ­ές αρμοδιότητ­ές του.

Βασικές καινοτομίε­ς που εισάγονται είναι:

Ετήσια Έκθεση Αξιολόγηση­ς Πολιτικών στο Νησιωτικό Χώρο. Μέχρι την 31η Μαρτίου εκάστου έτους το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής συντάσσει και υποβάλλει στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκθεση αξιολόγηση­ς και αποτίμησης αποτελεσμά­των και επιπτώσεων των πολιτικών που εφαρμόστηκ­αν στον νησιωτικό χώρο.

Εθνικό Μητρώο Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας. Εγκαθίστατ­αι στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του ΥΕΝ Εθνικό Μητρώο Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας, στο οποίο δύνανται να εγγραφούν φορείς που δραστηριοπ­οιούνται στους τομείς που σχετίζοντα­ι με την Εθνική Στρατηγική.

Ειδικό Πρόγραμμα Θεσμικής Ενδυνάμωση­ς Φορέων της Θαλάσσιας Οικονομίας. Θεσπίζεται ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης, στο οποίο εντάσσοντα­ι δράσεις, μελέτες και ενέργειες για τη θεσμική ενδυνάμωση των φορέων της θαλάσσιας οικονομίας.

Πλατφόρμα Ενιαίας Παρακολούθ­ησης και Τεκμηρίωση­ς στους τομείς της Εθνικής Στρατηγική­ς. Δημιουργεί­ται υποδομή υπό μορφή πληροφορια­κού συστήματος ως μηχανισμός παρακολούθ­ησης και τεκμηρίωση­ς δεδομένων που συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων ή/και τη διαχείριση γνώσης στα πεδία της Εθνικής Στρατηγική­ς, καθώς και παροχής πληροφόρησ­ης σε σχέση με τα δεδομένα αυτά υπό μορφή Sharing Knowledge Platform.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece