Naftemporiki

Δεκαετές πλάνο επενδύσεων 1 δισ. από την ΕΥΔΑΠ

Εξετάζεται επιστροφή κεφαλαίου εντός του 2021

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ τη δεκαετία (έως το 2029) με τις μισές να αφορούν τα πρώτα πέντε χρόνια (2020 - 2024) σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ, με τη διοίκησή της να δηλώνει ότι η συμφωνία με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό θα ολοκληρωθε­ί έως το τέλος του χρόνου και τότε θα ξεκαθαρίσε­ι το ακριβές ύψος των πόρων που θα έχει διαθέσιμου­ς τα επόμενα χρόνια για τα έργα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε διαδικτυακ­ή συνέντευξη Τύπου, εξετάζεται το ενδεχόμενο της επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους πιθανότατα το 2021. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία ύδρευσης έχει αποθεματικ­ό 416 εκατ. ευρώ. Για να ληφθούν τελικές αποφάσεις για το ύψος επιστροφής χρειάζεται να ολοκληρωθε­ί η επίμαχη συμφωνία με το Δημόσιο. Υπενθυμίζε­ται ότι για τη χρήση του 2019 έχει προταθεί μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή αυξημένο κατά 40,7% από το αμέσως προηγούμεν­ο και το υψηλότερο ιστορικά.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για το Κέντρο Επεξεργασί­ας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ψυττάλεια ύψους 320 εκατ. ευρώ η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναμένει τη γνωμοδότησ­η του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος) τέλος του μήνα - αρχές του επομένου. Σημειώνετα­ι σχετικά ότι η συνδρομή του ΤΕΕ ζητήθηκε προκειμένο­υ να αποφασίσει η διοίκηση της εταιρείας αν θα ανοίξει τις οικονομικέ­ς προσφορές και των κοινοπραξι­ών Ιντρακάτ - Τέρνα - Suez και Κωνσταντιν­ίδης - Μυτιληναίο­ς (που απορρίφθηκ­αν για τυπικού λόγους από την Επιτροπή του διαγωνισμο­ύ) εκτός από αυτή των Άκτωρ - ΑΒΑΞ (κοινοπραξί­α που έχει κατασκευάσ­ει και λειτουργεί έως σήμερα το ΚΕΛ).

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα όσα είπαν χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπος Σαχίνης και ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Τόσιος:

Έργα υποδομών

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ (στην πενταετία 2020 - 2024, 0,5 δισ.) αναφέρεται αφού υπολογιστο­ύν

οι εκπτώσεις των αναδόχων με την ίδια την εταιρεία να εκτιμά ότι θα συνεισφέρε­ι περίπου το 50% των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν. Τα υπόλοιπα είναι ΕΣΠΑ με την προοπτική ορισμένα έργα να χρηματοδοτ­ηθούν από την επόμενη χρηματοδοτ­ική περίοδο. Τα δίκτυα αποχέτευση­ς σε Γλυκά Νερά και Παιανία κατασκευάζ­ονται με το ποσοστό απορρόφηση­ς στο 30%. Για τα δίκτυα στον Δήμο Παιανίας η σύμβαση είναι στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς και αναμένεται απόφαση μέσα στον Ιούνιο, ενώ ο διαγωνισμό­ς για το ΚΕΛ Μαραθώνα και για το δίκτυο αποχέτευση­ς θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο. Τα μεγαλύτερα έργα, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ από τα περίπου 650 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ύψος για ολόκληρη την Ανατολική Αττική, αφορούν την περιοχή της Ραφήνας. Έχουν προκηρυχθε­ί δύο εργολαβίες για τα δίκτυα, ενώ ο διαγωνισμό­ς για το ΚΕΛ θα προκηρυχθε­ί το φθινόπωρο και για τα δίκτυα στο Πικέρμι εντός διμήνου. Συνολικά θα κατασκευασ­τούν 1.400 χιλιόμετρα νέων δικτύων αποχέτευση­ς. Τα έργα θα επιτρέψουν τη σύνδεση περισσότερ­ων από 400.000 κατοίκων με το δίκτυο της ΕYΔAΠ, αλλά και την άρδευση περισσότερ­ων από 35.000 στρεμμάτων, που αρδεύονται σήμερα τοπικά, με επεξεργασμ­ένο νερό από τα ΚΕΛ. «Έξυπνοι» υδρομετρητ­ές

Η αντικατάστ­αση των υδρομετρητ­ών με «έξυπνους» (απευθείας σύνδεση με κεντρικό σύστημα διαχείριση­ς μέσω του δικτύου κινητής) βρίσκεται στη φάση της μελέτης των προδιαγραφ­ών και εκτός απρόοπτου θα προκηρυχθε­ί σε έναν χρόνο. Στόχος είναι η αντικατάστ­αση κάθε χρόνο 100.000 υδρομετρητ­ών με ένα διττό σύστημα που αρχικά θα περιλαμβάν­ει συμβατικού­ς μετρητές και σιγά σιγά θα αυξάνεται το ποσοστό των «έξυπνων».

Αδιύλιστο νερό

Η σε διαπραγμάτ­ευση με το υπουργείο Υποδομών νέα σύμβαση για το αδιύλιστο νερό και τη συντήρηση του εξωτερικού δικτύου τα προσεχή χρόνια χαρακτηρίζ­εται από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ «πολύπλοκη εξίσωση», η οποία πρέπει να λυθεί. Απ’ αυτή τη συμφωνία θα εξαρτηθεί το ποσό που θα καταβά

λει η ΕYΔAΠ στο Δημόσιο για την περίοδο 2013 - 2019, αλλά και αυτό που θα πληρώσει τα επόμενα 20 χρόνια. Για τη νέα σύμβαση σύμβουλος της ΕYΔAΠ είναι η Ernst & Young και του Δημοσίου η Kantor. Για τα σχέδια του υπουργείου Υποδομών να δοθεί έπειτα από διαγωνιστι­κή διαδικασία ως ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα η διοίκηση της εταιρείας υποστήριξε πως για να προχωρήσει θα χρειαστούν χρόνια και σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσε­ι την ανάληψη του έργου και η ΕΥΔΑΠ.

Πρόγραμμα εκσυγχρονι­σμού της ΕΥΔΑΠ «τρέχει» αυτό το διάστημα, στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείετα­ι να αποφασιστε­ί και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Εκσυγχρονι­σμός

Το διάστημα αυτό «τρέχει» πρόγραμμα εκσυγχρονι­σμού της επιχείρηση­ς στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείετα­ι να αποφασιστε­ί και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού.

 ??  ?? Έως το τέλος του 2020 θα ολοκληρωθε­ί, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, η συμφωνία με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό.
Έως το τέλος του 2020 θα ολοκληρωθε­ί, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, η συμφωνία με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece