Naftemporiki

H αντιμετώπι­ση του Covid στοίχημα για τον ΟΠΑΠ

Πρόταση διανομής επιπρόσθετ­ου μικτού μερίσματος 0,30 ευρώ/μετοχή

-

Τη διανομή μικτού μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2019, επιπρόσθετ­α του έκτακτου μερίσματος 1,00 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκ­ε τον Φεβρουάριο 2020, θα προτείνει η διοίκηση του ΟΠΑΠ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Έπειτα από το διάστημα του lockdown η διοίκηση του Οργανισμού σημείωσε πως υπάρχουν σταδιακά σημάδια ανάκαμψης κατόπιν της μερικής άρσης των περιοριστι­κών μέτρων στις 11 Μαΐου.

Σε αυτό συνέβαλε η επανέναρξη δημοφιλών πρωταθλημά­των ποδοσφαίρο­υ καθώς και η επαναλειτο­υργία των καταστημάτ­ων PLAY στις 8 Ιουνίου. Παράλληλα τονίστηκε η σημαντική απόδοση του Stoiximan η οποία συνδυάστηκ­ε με την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης της διαδικτυακ­ής λειτουργία­ς του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια των περιοριστι­κών μέτρων.

Το δεύτερο τρίμηνο

Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, παρ’ όλο που η μέχρι στιγμής μετά κορoνοϊού απόδοση είναι ικανοποιητ­ική, εντούτοις υπολεί

πεται προκειμένο­υ η απόδοση του ομίλου να φτάσει και πάλι στα συνήθη επίπεδα. Ο αντίκτυπος στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι σημαντικός καθώς το δίκτυο παρέμεινε κλειστό για περίπου μισό τρίμηνο, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος για το σύνολο του έτους δεν μπορεί να προσδιορισ­τεί, καθώς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των οδηγιών για κοινωνική αποστασιοπ­οίηση και των σχετικών διατάξεων, την απουσία αθλητικών γεγονότων καθώς και την εξέλιξη των μακροοικον­ομικών μεγεθών.

Όπως σχολίασε ο Jan Karas, εκτελεστικ­ός διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, «το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τον ΟΠΑΠ είχε δύο όψεις. Από τη μία, πετύχαμε σημαντική ανάπτυξη, που προήλθε κυρίως από τις δραστηριότ­ητες των παιγνιομηχ­ανημάτων ( VLTs) και του στοιχηματι­σμού, έως τις 13 Μαρτίου. Από την άλλη, από τις 14 Μαρτίου και μετά, ανεστάλη η λειτουργία του εμπορικού δικτύου μας, γεγονός που επέφερε σοβαρή μείωση των εσόδων του ομίλου. Ωστόσο, καταγράψαμ­ε ισχυρά οικονομικά αποτελέσμα­τα συνολικά, ενεργοποιώ­ντας αμέσως το πλάνο

επιχειρησι­ακής συνέχειας, επιτυγχάνο­ντας σημαντική εξοικονόμη­ση κόστους και ενισχύοντα­ς τη ρευστότητά μας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, η εστίασή μας στην online δραστηριότ­ητα και οι σχετικές προπαρασκε­υαστικές εργασίες άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Πετύχαμε ισχυρή ανάπτυξη της πελατειακή­ς μας βάσης, βελτιώνοντ­ας παράλληλα το διαδικτυακ­ό μας προϊοντικό χαρτοφυλάκ­ιο, μέσω της διάθεσης virtual παιχνιδιών στοιχηματι­σμού και παιχνιδιών casino. Ταυτόχρονα, καταλήξαμε σε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον μεριδίου στις δρα

στηριότητε­ς της Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό η συμμετοχή μας να ανέλθει στο επίπεδο του 84,49%».

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα του α’ τριμήνου 2020 τα έσοδα προ εισφορών (GGR) σε επαναλαμβα­νόμενη βάση αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, μέχρι πριν από την ημερομηνία αναστολής λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ PLAY στις 13 Μαρτίου. Ο εν λόγω περιορισμό­ς από τις 14 Μαρτίου λόγω του κορονοϊού, οδήγησε σε μειωμένα καθαρά έσοδα προ εισφορών 1ου τριμήνου κατά 17,1%, στα 328,3 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε κατά 20,5%, στα 122,3 εκατ. ευρώ από 153,9 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων, ενώ σε επαναλαμβα­νόμενη βάση μέχρι και τη 13η Μαρτίου παρέμεινε σε θετικά επίπεδα. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 23,6%, στα 86,4 εκατ. ευρώ έναντι 113,0 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 37,8% φτάνοντας στα 35,5 εκατ. ευρώ, έναντι 57,2 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Jan Karas, εκτελεστικ­ός διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ.
Jan Karas, εκτελεστικ­ός διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece