Naftemporiki

Quest: Αναζήτηση επενδυτικώ­ν ευκαιριών

Διαχειρίσι­μες οι επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία του ομίλου

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@ naftempori­ki. gr

«Ηπροσοχή μας είναι πάντα στραμμένη σε επενδύσεις που θα μας φέρουν ανάπτυξη» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του ομίλου Quest κατά την ενημέρωση των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των του α’ τριμήνου 2020. Παρά την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού ο όμιλος διατηρεί ανέπαφο το ύψος των επενδύσεών του για το 2020-2021 στα 15 έως 20 εκατ. ευρώ και όπως τονίστηκε ενδεχομένω­ς να αυξηθεί εάν υπάρξει κάποια σημαντική επενδυτική ευκαιρία στους τομείς όπου δραστηριοπ­οιείται.

Επίσης ήδη δρομολογεί­ται

ενίσχυση των υπηρεσιών logistics για την υποστήριξη του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου του ομίλου αλλά και ενίσχυση του τομέα των ταχυδρομικ­ών υπηρεσιών. Επισημάνθη­κε πως με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στη λειτουργία του Ομίλου Quest είναι διαχειρίσι­μες, ωστόσο η διοίκηση δεν εφησυχάζει και τονίστηκε πως η ακριβής επίπτωση στα μεγέθη του ομίλου εξαρτάται από το χρονικό εύρος εφαρμογής των μέτρων, την έντασή τους και την ταχύτητα ανάκαμψης της ζήτησης, καθώς και από τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που λαμβάνει η Πολιτεία.

Τα μέτρα lockdown που εφαρμόστηκ­αν επηρεάζουν τα αποτελέσμα­τα του Απριλίου και κατ’

επέκταση του δεύτερου τριμήνου και παράλληλα εκτιμάται ότι η πανδημία Covid-19 ενδεχομένω­ς θα επηρεάσει και τα επόμενα τρίμηνα. Ειδικότερα στον τομέα προϊόντων πληροφορικ­ής που περιλαμβάν­ει τις Info Quest Technologi­es, iSquare, Quest on Line, iStorm η κάμψη των πωλήσεων της εν λόγω δραστηριότ­ητας κατά τον Απρίλιο δεν υπερέβη το 15%. Μετά την άρση του lockdown οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές και καλύτερες του αναμενόμεν­ου, καθώς εμφανίζετα­ι ανάκαμψη των πωλήσεων. Στις ταχυμεταφο­ρές (ΑCS) η βραχυπρόθε­σμη επίδραση των μέτρων στην κερδοφορία της εταιρείας κατά το β΄ τρίμηνο προβλέπετα­ι αρνητική και μακροπρόθε­σμα αναμένεται βελτίωση. Στις ηλεκτρο

νικές συναλλαγές (Cardlink) η επίδραση της πανδημίας είχε αρνητική επίδραση στα έσοδα κατά 10% περίπου σε σχέση με την περσινή χρονιά. Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος και η κερδοφορία της εταιρείας στο β΄ τρίμηνο αναμένεται να επηρεαστεί, οι μεσο-μακροπρόθε­σμες προοπτικές της είναι θετικές. Αντίθετα ο τομέας της ενέργειας και οι υπηρεσίες πληροφορικ­ής (Unisystems) δεν φαίνεται να επηρεάζοντ­αι.

Με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου 2020 αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις (+18,2%), η λειτουργικ­ή κερδοφορία EBITDA (+6%), τα προ φόρων κέρδη ΕΒΤ (+2,7%) και αντίθετα μείωση κατέγραψαν τα καθαρά μετά φόρων κέρδη (-2%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece