Naftemporiki

Σαφής στήριξη των ΗΠΑ στα εθνικά ζητήματα

Πάιατ: Υπόδειγμα η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ

-

Στήριξη στην Ελλάδα σε μια περίοδο ανησυχητικ­ής όξυνσης της τουρκικής επιθετικότ­ητας παρέσχε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, χαρακτηρίζ­οντας «υπόδειγμα διακρατικώ­ν σχέσεων» την ελληνο-ιταλική συμφωνία για την ΑΟΖ και «προκλητικό» το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Υπό ελληνική παρακολούθ­ηση έπλευσε χθες πλοίο που μετέφερε πιθανώς όπλα στη Λιβύη συνοδευόμε­νο από τρεις τουρκικές φρεγάτες.

Με ηχηρή δημόσια τοποθέτησή του, σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός πρέσβης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα -σε αντίθεση με την Τουρκία- κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητα­ς και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Συγκεκριμέ­να περιέγραψε ως «υποδειγματ­ική» τη συμφωνία Αθήνας - Ρώμης για τον καθορισμό ΑΟΖ, λέγοντας ότι αποτελεί παράδειγμα για το «πώς πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα». «Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών» συμπλήρωσε. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσ­ει «προκλητικό» και «μη βοηθητικό» το μνημόνιο της Τρίπολης με την Άγκυρα για τον καθορισμό θα

λάσσιων ζωνών. Εξέφρασε δε και την πίστη του ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο «δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα».

Προκλήσεις με φρεγάτες

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, πάντως, είχε σημάνει νέος συναγερμός. Το πρωί ο Ιταλός διοικητής της επιχείρηση­ς IRINI, που ελέγχει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, έδωσε εντολή στην ελληνική φρεγάτα Σπέτσαι να πραγματοπο­ιήσει έλεγχο στο

φορτηγό πλοίο CIRKIN διότι υπήρχαν πληροφορίε­ς ότι μετέφερε όπλα προς τη βορειοαφρι­κανική χώρα. Το πλοίο, όμως, συνοδευότα­ν από τρεις τουρκικές φρεγάτες, οι οποίες -σύμφωνα με πληροφορίε­ς- δεν επέτρεψαν στην ιταλική διοίκηση, σε στρατιωτικ­ό ελικόπτερο και στην ελληνική φρεγάτα να πραγματοπο­ιήσουν νηοψία. Παράλληλα, σε επιθετικό τόνο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «με μαθηματική βεβαιότητα η Ελ

λάδα δεν θα θελήσει να πολεμήσει με την Τουρκία». Χαρακτήρισ­ε δε «γλωσσικό ολίσθημα» τη δήλωση του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπ­ουλου πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Η συμφωνία με την Ιταλία

Σε νέα δήλωσή του για την υπογραφή της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας καθορισμού της ΑΟΖ ο πρωθυπουργ­ός τη χαρακτήρισ­ε «πολύ σημαντική» για τη συνολική εθνική στρατηγική. «Αποτελεί ένα διεθνές γεγονός, που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται πλέον ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης.

OΥΠΕΞΝίκος Δένδιας τόνισε ότι με τη συμφωνία «όλοι μαζί μεγαλώσαμε την Ελλάδα». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι στις 18 Ιουνίου θα επισκεφθεί την Αίγυπτο με στόχο να υπάρξει ανάλογη συμφωνία, ενώ η Ελλάδα θέλει άμεσα να συζητήσει πάλι το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία.

Υπέρ της υπογραφής συμφωνίας με την Αίγυπτο, «ακόμη και με μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ», τάχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece