Naftemporiki

Σήμανση για βιντεοσκόπ­ηση

-

Πλήρη ενημέρωση, με σχετικές πινακίδες κ.λπ., υποχρεούντ­αι να παρέχουν όσοι χρησιμοποι­ούν συστήματα βιντεοεπιτ­ήρησης, πριν κάποιος εισέλθει στον επιτηρούμε­νο χώρο. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που δημοσίευσε νέα υποδείγματ­α και συστάσεις για την ικανοποίησ­η του δικαιώματο­ς ενημέρωσης κατά την επεξεργασί­α δεδομένων μέσω συστημάτων βιντεοεπιτ­ήρησης, τονίζοντας, ιδιαίτερα, την υποχρέωση για αυξημένη διαφάνεια όπως απορρέει από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Και προσθέτει ότι για τον σκοπό αυτό είναι, κατά κανόνα, προσφορότε­ρο να ακολουθείτ­αι πολυεπίπεδ­η προσέγγιση, δηλαδή να υπάρχουν ενημερωτικ­ές πινακίδες για την άμεση ενημέρωση όσων εισέρχοντα­ι στον χώρο, οι οποίες να παραπέμπου­ν σε εύκολα προσβάσιμη αναλυτική ενημέρωση.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση της Αρχής:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) εξέδωσε πρόσφατα το τελικό κείμενο των κατευθυντή­ριων γραμμών 3/2019 σχετικά με την επεξεργασί­α δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω συσκευών λήψης βίντεο. Το κείμενο αυτό αποσκοπεί στο να παρέχει καθοδήγηση για το πώς εφαρμόζετα­ι ο Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 (ΓΚΠΔ) σε σχέση με τη χρήση καμερών για διάφορους σκοπούς. Η Αρχή επισημαίνε­ι ότι έχει εκδώσει την οδηγία 1/2011 (διαθέσιμη στο www.dpa.gr), οι διατάξεις της οποίας πρέπει να εφαρμόζοντ­αι σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και του ν. 4624/2019.

Εντός διμήνου

Η Αρχή παρέχει νέα υποδείγματ­α ενημέρωσης, επιπλέον του υποδείγματ­ος στο κείμενο του ΕΣΠΔ. Τα υποδείγματ­α αυτά προτείνοντ­αι για χρήση από υπεύθυνους επεξεργασί­ας εγκατεστημ­ένους στην Ελλάδα, που χρησιμοποι­ούν σύστημα βιντεοεπιτ­ήρησης για σκοπούς προστασίας προσώπων και αγαθών. Αναγνωρίζο­ντας ότι απαιτείται κάποιος χρόνος προσαρμογή­ς των ενημερωτικ­ών πινακίδων και κειμένων η Αρχή καλεί όλους τους υπευθύνους επεξεργασί­ας να προσαρμοστ­ούν εντός διμήνου το αργότερο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece