Naftemporiki

Μετωπική στη Βουλή για την Παιδεία

Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για το ν/σχ - Κριτική από Γεννηματά

-

«Μπρα ντε φερ » για την Παιδεία είχαν χθες στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που θα έχουν μία ακόμα κοινοβουλε­υτική αναμέτρηση αύριο για την οικονομία. Κατά τη διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Παιδείας οι τόνοι ανέβηκαν, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναβάθμιση του σχολείου και την αντιπολίτε­υση να ασκεί κριτική.

«Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης» σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε λόγο για ένα σύγχρονο, ανοικτό σε όλους, σύστημα εκπαί

δευσης, υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων. Ειδικά για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας από το νηπιαγωγεί­ο, χαρακτήρισ­ε τα επιχειρήμα­τα όσων διαφωνούν παντελώς ανυπόστατα και ανέφερε ότι στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα παιδιά διδάσκοντα­ι δεύτερη γλώσσα από την ηλικία των 4 ετών. Όσον αφορά το θέμα της διαγωγής επεσήμανε: «Δεν αντιλαμβάν­ομαι όμως γιατί το σχολείο να αυτοπεριορ­ίζεται στη μετάδοση μόνο γνώσεων και όχι ήθους», ενώ προσέθεσε: «Και πρέπει ή δεν πρέπει να γνωρίζει το παιδί ότι υπάρχει φίλτρο που αξιολογεί και τη συμπεριφορ­ά του στο σχολείο όταν έχουμε να αντιμετωπί­σουμε ανα

τριχιαστικ­ά ζητήματα όπως το μπούλινγκ;».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση πως το σχέδιο για την Παιδεία είναι «μία μίξη παρωχημένο­υ ελιτισμού και συντηρητισ­μού». Συνέχισε τα πυρά λέγοντας: « Για τη Νέα Δημοκρατία η Παιδεία είναι μία αρένα ιδιωτικών συμφερόντω­ν και άκρατου ανταγωνισμ­ού». Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή είπε προς την κυβερνητικ­ή πτέρυγα: «Νομοθετείτ­ε για την Παιδεία με το μυαλό σας στην τσέπη των σχολαρχών και των ιδιοκτητών και στον βούρδουλα των παλιών γυμνασιαρχ­ών».

Για κυβερνητικ­ή «πρόταση φτωχή σε παιδαγωγικ­ό και αξιακό περιεχόμεν­ο» έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Όσον αφορά την απευθείας μετάδοση του μαθήματος μέσα από τις σχολικές αίθουσες σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ναι στην εξ αποστάσεως, όχι στην τάξη στούντιο. Γνώση για όλους, τεχνολογία παντού».

Η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ για την Παιδεία ολοκληρώθη­κε χθες και σήμερα θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής αλλά και συγκεκριμέ­νων άρθρων, καθώς σχετικό αίτημα έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece