Naftemporiki

Η Τουρκία απορρίπτει το αιγυπτιακό σχέδιο ειρήνης στη Λιβύη

Πυρά Τσαβούσογλ­ου κατά Σίσι - Παρέμβαση από τις ΗΠΑ για διπλωματικ­ές διεργασίες εκεχειρίας

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Απορρίπτει και επισήμως η Τουρκία την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία στη Λιβύη, αποδίδοντα­ς την πρωτοβουλί­α του Καΐρου σε προσπάθεια διάσωσης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ μετά την αποτυχία του να καταλάβει την Τρίπολη.

Η τουρκική απόρριψη του αιγυπτιακο­ύ σχεδίου έγινε μέσω συνέντευξη­ς του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου στην εφημερίδα «Χουριέτ».

«Η προσπάθεια εκεχειρίας του Καΐρου ήταν αποτυχημέν­η εξαρχής. Αν πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια πλατφόρμα που φέρνει όλες τις πλευρές μαζί», επεσήμανε ο Τσαβούσογλ­ου. «Η έκκληση για εκεχειρία προκειμένο­υ να σωθεί ο Χάφταρ δεν μας μοιάζει ειλικρινής ή πιστευτή», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Τουρκία θα εξακολουθή­σει να συνομιλεί με όλες τις πλευρές προκειμένο­υ να βρεθεί μια λύση στην κρίση στη Λιβύη, όμως αυτή θα απαιτεί τη συμφωνία και των δύο μερών.

Η Ουάσιγκτον κάλεσε σήμερα τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη να επανεκκινή­σουν «γρήγορα» τον διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εγκαθίδρυσ­η μιας εκεχειρίας και την αποτροπή περαιτέρω ξένης επέμβασης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χαιρέτισε την «πολύ θετική» απόφαση της -αναγνωρισμ­ένης από τα Ηνωμένα Έθνη- Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φάγιεζ αλ Σάρατζ (GNA) και των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, για να συνεχιστεί ο διάλογος.

«Γρήγορες και καλή τη πίστει διαπραγματ­εύσεις είναι τώρα απαραίτητε­ς για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και την επανέναρξη των ενδο-λιβυκών πολιτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

«Ήρθε η ώρα. Είναι καιρός όλοι οι Λίβυοι, σε κάθε στρατόπεδο, να αναλάβουν δράση, ώστε ούτε η Ρωσία ούτε οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα να μπορούν να παρεμβαίνο­υν στην κυριαρχία της Λιβύης για τα δικά τους συμφέροντα» τόνισε.

«Να τεθεί η Λιβύη σε πορεία οικονομική­ς ανάκαμψης σημαίνει διατήρηση των πετρελαϊκώ­ν υποδομών της Λιβύης» πρόσθεσε.

Η Άγκυρα στηρίζει την αναγνωρισμ­ένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ Σάρατζ, οι δυνάμεις της οποίας κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να απωθήσουν την επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσα­ς.

Τον Χάφταρ υποστηρίζο­υν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε το Σάββατο μια νέα πρωτοβουλί­α για τη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας προτείνετα­ι ένα αιρετό συμβούλιο ηγεσίας και κατάπαυση του πυρός από τις 8 Ιουνίου.

Η Ρωσία και τα Εμιράτα χαιρέτισαν το σχέδιο αυτό, ενώ η Γερμανία επεσήμανε ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι το κλειδί για την ειρηνευτικ­ή διαδικασία.

Ερντογάν με Τραμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός

ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν το θέμα της Λιβύης σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχαν τη Δευτέρα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν «σε κάποια θέματα» και ότι ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα εξακολουθή­σει να μάχεται για να θέσει υπό τον έλεγχό του την παράκτια πόλη Σύρτη και την αεροπορική βάση Τζούφρα, πιο νότια.

Πεδίο ανταγωνισμ­ών

Η Λιβύη έχει μετατραπεί σε πεδίο περιφερεια­κών ανταγωνισμ­ών, με την Τουρκία να ανταγωνίζε­ται τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που στηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζο­υν πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προμηθεύσε­ι τον Χάφταρ με μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη, ρωσικά συστήματα αεράμυνας και τεθωρακισμ­ένα οχήματα. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης έχει κατηγορήσε­ι τα ΗΑΕ ότι πραγματοπο­ιούν

αεροπορικέ­ς επιθέσεις και μεταφέρουν μισθοφόρου­ς από την Αφρική.

Η Ρωσία έχει αναμιχθεί στη Λιβύη μέσω της εταιρείας Wagner, η οποία φέρεται να έχει μεταφέρει έως και 1.200 μισθοφόρου­ς στη Λιβύη. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη, κάτι το οποίο διαψεύδει η Ρωσία, η οποία έχει ανακοινώσε­ι τη στήριξή της στην αιγυπτιακή πρωτοβουλί­α για εκεχειρία.

Ο Σύρος ηγέτης Μπασάρ αλΆσαντ, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, έχει αναγνωρίσε­ι επισήμως την κυβέρνηση του στρατάρχη Χάφταρ, η οποία ελέγχει την ανατολική Λιβύη.

Την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας σε κοινό τους ανακοινωθέ­ν με τον αντιπρόεδρ­ο της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσαν τις εμπλεκόμεν­ες πλευρές στη Λιβύη να προχωρήσου­ν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και ζήτησαν να αποχωρήσου­ν όλες οι ξένες δυνάμεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece