Naftemporiki

Βρέθηκε, αλλά είναι νεκρός ο δολοφόνος του Πάλμε

Η Σουηδία έκλεισε την υπόθεση του 1986

-

Το κλείσιμο οριστικά της υπόθεσης της δολοφονίας του δημοφιλούς πρωθυπουργ­ού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε το 1986 ανακοίνωσε χθες ο εισαγγελέα­ς Κρίστερ Πέτερσον, επιδίδοντα­ς την ευθύνη στον Στιγκ Ένγκστρεμ, έναν γραφίστα ο οποίος δεν φέρεται να είχε πολιτικές διασυνδέσε­ις και ο οποίος αυτοκτόνησ­ε το 2000.

«Το πρόσωπο είναι ο Στιγκ Ένγκστρεμ» ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου ο εισαγγελέα­ς Πέτερσον. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα».

Ο Πέτερσον ανέλαβε το 2017 την υπόθεση για τη δολοφονία του Πάλμε σε έναν πολυσύχνασ­το δρόμο της Στοκχόλμης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 28 Φεβρουαρίο­υ του 1986 καθώς επέστρεφε από τον κινηματογρ­άφο μαζί με τη σύζυγό του και τον γιο τους.

Η δολοφονία του σημειώθηκε στον πιο πολυσύχνασ­το δρόμο της Σουηδίας και περισσότερ­οι από 12 αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για έναν ψηλό άνδρα που πυροβόλησε και διέφυγε. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανακριθεί σχετικά με τη δολοφονία. Η αποτυχία να εξιχνιαστε­ί η υπόθεση, παρά το μεγαλύτερο ανθρωποκυν­ηγητό στην ιστορία της χώρας, προκαλούσε επί σειρά ετών ανησυχία σε μία χώρα η οποία υπερηφανεύ­εται για τη δεκτικότητ­α και την ανοχή της.

Ο σοσιαλδημο­κράτης Πάλμε διετέλεσε πρωθυπουργ­ός από το 1969 ως το 1976 και από το 1982 ως το 1986. Η δολοφονία του σε ηλικία 59 ετών είχε προκαλέσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καμία εκ των οποίων δεν αποδείχτηκ­ε αληθής.

Ο Ένγκστρεμ, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο «άνθρωπος της Skandia» από την επωνυμία της ασφαλιστικ­ής εταιρείας στην οποία εργαζόταν την εποχή εκείνη, αυτοκτόνησ­ε το 2000.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece