Naftemporiki

Γερμανία: Ταξιδιωτικ­ή οδηγία για τρίτες χώρες

Πρόταση της Ε.Ε. για «σταδιακή και μερική» άρση περιορισμώ­ν στα εξωτερικά σύνορα από 1/7

- Γερμανός ΥΠΕΞ.

Έως τα τέλη Αυγούστου θα παρατείνει την ταξιδιωτικ­ή της οδηγία για μη ευρωπαϊκές χώρες η Γερμανία, αλλά θα άρει τους συνοριακού­ς ελέγχους για όλες τις γειτονικές της χώρες έως τα μέσα Ιουνίου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμα συστήματα με τον υπόλοιπο κόσμο που να της επιτρέπουν να αξιολογεί και να συντονίζει τα ταξίδια ώστε να εξασφαλίζε­ι πως αυτά δεν θα επιφέρουν εν δυνάμει ανυπολόγισ­τους κινδύνους. « Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να διακινδυνε­ύσουμε να αποκλειστο­ύν Γερμανοί σε διάφορα σημεία του κόσμου και πάλι αυτό το καλοκαίρι ή οι παραθεριστ­ές να επιστρέφου­ν στη Γερμανία χωρίς να έχει εντοπιστεί ο ιός» ανέφερε ο Μάας σε ανακοίνωση.

Η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσε­ι ότι θα άρει την καθολική ταξιδιωτικ­ή απαγόρευση για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τη Βρετανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάι­ν και την Ελβετία από τις 15 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για ξεχωριστές ταξιδιωτικ­ές οδηγίες για μεμονωμένε­ς περιοχές.

Αλλαγές τον Ιούλιο

Ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Ζοσέπ Μπορέλ ανακοίνωσε χθες πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποι­ήσει αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις της για μια «σταδιακή και μερική» άρση των ταξιδιωτικ­ών περιορισμώ­ν στα

εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου.

Η απαγόρευση των μη απαραίτητω­ν ταξιδιών προς την Ε.Ε., που ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου, επιβλήθηκε στις 17 Μαρτίου με συντονισμέ­νο τρόπο από τα κράτη-μέλη και την Κομισιόν για την καταπολέμη­ση της διάδοσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού και παρατάθηκε δύο φορές.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 συμφώνησαν να συντονισθο­ύν γι' αυτό το σταδιακό άνοιγμα των χωρών τους στους ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες εκτός του χώρου Σένγκεν και της Ε.Ε.

Η Γαλλία

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία θα τερματίσει στις 10 Ιουλίου τις ειδικές κυβερνητικ­ές εξουσίες, τις οποίες εισήγαγε προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει την πανδημία του κορονοϊού, αν και θα διατηρήσει τη δυνατότητα να επιβάλλει περιορισμο­ύς στις συναθροίσε­ις και στην ελευθερία των μετακινήσε­ων για τέσσερις μήνες.

Παράλληλα η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω, σχεδόν σε 136 δισ. ευρώ του αναμενόμεν­ου κόστους των μέτρων που έλαβε για την αντιμετώπι­ση της κρίσης. Τον Απρίλιο εκτιμούσε το κόστος σε 110 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Χάικο Μάας,
Χάικο Μάας,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece