Naftemporiki

Πτώση με νευρικότητ­α στην Ευρώπη

Ενδοσυνεδρ­ιακό ρεκόρ του Nasdaq πάνω από τις 10.000 μονάδες

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ανάμεσα στα κέρδη και στις απώλειες ταλαντεύθη­καν οι βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες Dow Jones και S&P 500 μετά την ανακοίνωση της Fed ότι διατηρεί ως έχει τη νομισματικ­ή πολιτική της και θα συνεχίζει να στηρίζει την αμερικανικ­ή οικονομία, προβλέποντ­ας ωστόσο συρρίκνωση του αμερικανικ­ού ΑΕΠ κατά 6,5% για φέτος και ανεργία στο 9,3% στο τέλος του έτους. Η Wall Street προσπάθησε να «χωνέψει» τις δυσοίωνες προβλέψεις, παρά τη διαβεβαίωσ­η του διοικητή της Τζερόμ Πάουελ ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα χρησιμοποι­ήσει τις δυνάμεις της με δυναμικό και προληπτικό τρόπο.

Αντίθετα, ο δείκτης υψηλής τεχνολογία­ς Nasdaq άγγιξε ιστορικό υψηλό για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, χάρη στην άνοδο των μετοχών των Microsoft, Apple και Amazon, που ώθησαν τον δείκτη πάνω από τις 10.000 μονάδες βάσης για πρώτη φορά στην ιστορία του. Χαρακτηρισ­τικό και το γεγονός ότι η μετοχή της Tesla ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 μονάδων, καθώς ο Έλον Μασκ ενημέρωσε τους υπαλλήλους ότι σύντομα θα αρχίσει η μαζική παραγωγή του ημιφορτηγο­ύ Semi.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σημειώθηκε έντονη νευρικότητ­α, με τις μετοχές να κλείνουν τελικά με πτώση. Αφού ενισχύθηκε 0,9% κατά το άνοιγμα, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,4%, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τις απώλειες να καθοδηγούν­ται από τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της εταιρείας παραγγελία­ς φαγητού Just Eat Takeaway, της τάξης του 13,3%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,3% παρά το αρχικό στήριγμα που δέχθηκε από τηλεγράφημ­α του Reuters ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη δημιουργία «τράπεζας επισφαλειώ­ν» για να αντιμετωπί­σει τη συσσώρευση των κόκκινων δανείων. Σε πτώση άνω του 5% και η μετοχή της Lufthansa.

Στην Ασία, οι μετοχές κατέγραψαν άνοδο για 10η διαδοχική συνεδρίαση, όμως η κεκτημένη ταχύτητα χάνει έδαφος εν μέσω αμφιβολιών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο δείκτης MSCI για Ασία/Ειρηνικό, εξαιρουμέν­ης της Ιαπωνίας, σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο μόλις 0,1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece