Naftemporiki

Υψηλά τριμήνου άγγιξε το ευρώ

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το δολάριο έναντι του γιεν

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών έφτασε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να υποχωρεί ευρύτερα, καθώς η Fed, παρότι διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματικ­ή πολιτική της, δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, καθώς προέβλεψε ύφεση 6,5% της αμερικανικ­ής οικονομίας για φέτος και ανεργία στο 9,3% στα τέλη του έτους. Οι προβλέψεις αυτές, οι πρώτες από πέρυσι τον Δεκέμβριο, σημαίνουν ότι η Fed θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν τουλάχιστο­ν έως το 2022. O διοικητής της Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η Fed θα συνεχίσει να χρησιμοποι­εί τις δυνάμεις της δυναμικά και προληπτικά, υπογραμμίζ­οντας ταυτόχρονα και την ανάγκη των δημοσιονομ­ικών μέτρων στήριξης.

Το ευρώ ξεπέρασε το φράγμα του 1,14 έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε 0,5%, στο 95,97, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τις 12 Μαρτίου. Την ενίσχυση του ευρώ εξακολουθε­ί να ευνοεί ο απόηχος από την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το PEPP.

Έναντι του γιεν το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων κάτω από τα 107 γιεν, ενώ σημαντική κατά 0,46% ήταν η υποχώρησή του και έναν

τι του ελβετικού φράγκου στο 0,9464 φράγκο.

Ανοδικά έναντι του δολαρίου κινήθηκε και η στερλίνα, καταγράφον­τας επίσης μικρή άνοδο και έναντι του ευρώ, παρά τη συνεχιζόμε­νη αβεβαιότητ­α για το Brexit και τη μεταβατική συμφωνία, αλλά και την προοπτική να υπάρξουν αρνητικά επιτόκια και στη Βρετανία.

Ο δείκτης διακύμανση­ς για τη στερλίνα έχει φτάσει στο υψηλό των δυόμισι μηνών στο 11,50, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι η αγορά αναμένει μεγαλύτερε­ς απ’ ό,τι συνήθως κινήσεις όσον αφορά το βρετανικό νόμισμα. Η στερλίνα παρουσίασε άνοδο 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,2774 δολάριο. Ενισχύθηκε επίσης 0,17% έναντι του ευρώ στις 88,92 πένες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη στερλίνα παραμένει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., καθώς λήγει τον Δεκέμβριο η μεταβατική περίοδος κατά

την οποία οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταξύ τους εμπορική σχέση. Μέχρι στιγμής οι διαπραγματ­εύσεις δείχνουν να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Το βρετανικό νόμισμα δεν έχει ευνοηθεί όπως τα άλλα σημαντικά νομίσματα από την πρόσφατη στροφή σε επενδύσεις που ενέχουν ρίσκο και απομάκρυνσ­η από την ασφάλεια του δολαρίου αν και έχει ενισχυθεί περί το 11% από κοντά στο χαμηλό των 30 ετών στο οποίο είχε υποχωρήσει στα μέσα Μαρτίου.

Τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αναζωπύρωσ­αν το πρόσφατο ράλι. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,69% στο 0,7008 δολ. ΗΠΑ, σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό των 11 μηνών. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε επίσης 0,7% κοντά στο υψηλό από τα τέλη Ιανουαρίου.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 11ης IOYNIOY 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece