Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση στα γερμανικά

Οι νέες εκδόσεις πίεσαν τους τίτλους στον ευρωπαϊκό Νότο

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Αποκλιμάκω­ση κατέγραψαν χθες οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς η Γερμανία προσείλκυσ­ε ισχυρή επενδυτική ζήτηση στην επανέκδοση του 30ετούς, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό Νότο που είδε τις αποδόσεις του να ενισχύοντα­ι ελαφρώς υπό την πίεση των νέων ομολογιακώ­ν εκδόσεων. Η Γερμανία άντλησε 6 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του ομολόγου της που λήγει τον Αύγουστο του 2050 μέσω κοινοπρακτ­ικού σχήματος τραπεζών. Πρόκειται για τη δεύτερη φέτος κοινοπρακτ­ική έκδοση, στο πλαίσιο της οποίας ο δανειολήπτ­ης ορίζει αναδόχους τράπεζες για να πωλήσουν το ομόλογο απευθείας στους επενδυτές. Οι κοινοπρακτ­ικές εκδόσεις βοηθούν τους δανειολήπτ­ες να αντλούν μεγάλα ποσά, παρότι είναι πιο δαπανηρές από τις παραδοσιακ­ές δημοπρασίε­ς. Η επενδυτική ζήτηση για το γερμανικό ομόλογο έφθασε τα 31,5 δισ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακ­ό αν και μικρότερο από τα 44 δισ. ευρώ της προηγούμεν­ης έκδοσης.

Αντίστοιχα, η Φινλανδία άντλησε 3 δισ. ευρώ από έκδοση 20ετούς, ενώ η Πορτογαλία περί το 1,51 δισ. ευρώ από έκδοση 10ετούς και εξαετούς. Πρόκειται για μία εβδομάδα με έντονη κινητικότη­τα, καθώς σε αντίστοιχε­ς εκδόσεις προέβησαν μία ημέρα νωρίτερα οι κυβερνήσει­ς της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Ωστόσο, η μεγάλη προσφορά άσκησε πιέσεις στα περισσότερ­α ομόλογα χαμηλότερη­ς επενΓερμαν­ία Γαλλία Ευρώ Βρετανία Ισπανία Ιταλία Ελβετία Φινλανδία Νορβηγία Αυστραλία Ιαπωνία Καναδάς ΗΠΑ

δυτικής διαβάθμιση­ς του ευρωπαϊκού Νότου, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποδόσεις τους. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού και πορτογαλικ­ού άγγιξε προς

στιγμή υψηλό δύο εβδομάδων, ενώ του αντίστοιχο­υ ιταλικού αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό μετά μάλιστα και τη νέα επιτυχημέν­η έκδοση του 10ετούς, η απόδοση παρέμεινε σταθερή στο 1,38% με το spread στις 177 μονάδες βάσης. Η επίσημη διαπραγμάτ­ευση του νέου 10ετούς στην ΗΔΑΤ θα αρχίσει στις 18 Ιουνίου. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος χθες στα 132 εκατ. ευρώ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περίμεναν οι επενδυτές και την ολοκλήρωση της Φέντεραλ Ριζέρβ αργά χθες το βράδυ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυρίως για τις δηλώσεις του διοικητή της Τζερόμ Πάουελ, καθώς δεν αναμενόταν αλλαγή στη νομισματικ­ή πολιτική της.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece