Naftemporiki

Η ένδειξη ελέγχου αποδείχτηκ­ε ψευδής

-

του ανώτερου ημέρας στο άνοιγμα και του χαμηλού (ως τις 16:41) ύστερα από δύο ώρες και τρία τέταρτα, η αγορά της Αθήνας θα λέγαμε πως εμφάνισε χθες δυναμική ακριβώς ίδια με της προηγούμεν­ης συνεδρίας. Θυμίζουμε πως περίπου τις ίδιες χρονικές στιγμές εμφανίστηκ­αν και τα σημεία καμπής της ενδοσυνεδρ­ιακής τάσης. Ήταν στις 15:18 που εμφανίστηκ­ε το ανώτερο δεύτερου μέρους, έπειτα από μια συνεχή άνοδο από τις 13: 15 που είχαμε την εμφάνιση των 666,41 μονάδων (χαμηλό πρώτου μέρους), ως τις 15:31 που ο Γ.Δ. ανέβηκε πάνω από τις 671 μονάδες. Λίγα λεπτά αργότερα ο τζίρος έπιασε τα 60 εκατ. ευρώ και η μεταβολή του Γ.Δ. (671,58) ήταν τότε της τάξης του -1%, με αξία πακέτων κάτω του 1 εκατ. ευρώ. Μια γρήγορη παρατήρηση των διαγραμμάτ­ων για τους δείκτες των χρηματιστη­ρίων στην Ευρώπη έδειξε πως ως τις 15:40 είχαν πανομοιότυ­πη πορεία. Μόνο που οι απώλειες στην Κεντρική Ευρώπη ήταν οριακές.

κι έτσι, το ταμπλό έδειχνε πως οι ισχυροί θεσμικοί που είχαν τον έλεγχο των συναλλαγών έδειχναν σίγουροι για τις επιλογές τους. Οι οποίες είχαν στόχο την παρακολούθ­ηση της πορείας των δεικτών όσων αγορών βρίσκονταν σε παράλληλη λειτουργία με το Χ.Α. Συνεπώς θα είχαμε μείωση των απωλειών, καθώς τα θετικά πρόσημα στα futures της Wall Street ειδοποιούσ­αν, ψευδώς όπως αποδείχθηκ­ε, πως τη μέρα της Fed τα χρηματιστή­ρια με άμεση εξάρτηση από τις κινήσεις της ετοιμάζοντ­αν να ανοίξουν με άνοδο. Μπορεί, βέβαια, οι απώλειες να μην ήταν τεράστιες, αλλά η εικόνα των blue chip με μόνο τέσσερα ανοδικά (ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ) και οκτώ με απώλειες κάτω του 1% δεν προϊδέαζε για κάτι εξαιρετικό στη συνέχεια. Γιατί στον αντίποδα, με απώλειες άνω του 3% έως 4,4% ήταν στις 16: 00 οι ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΤΙΤC και ΜΟΗ.

Η πανευρωπαϊ­κή

δε εικόνα συνολικά έδειχνε πως για άλλη μια μέρα ο «φάρος» των χρηματιστη­ρίων θα έπαιζε καθοριστικ­ό ρόλο σε αγορές με μεγάλη ρευστότητα, αλλά απωθητικά, από επενδυτική άποψη, μακροοικον­ομικά δεδομένα για τις οικονομίες τους. Τα χρηματιστή­ρια της Ευρωζώνης εμφάνιζαν οριακές μεταβολές, άρα εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής, πριν ο κ. Πάουελ λαλήσει. Το θετικότερο δε μήνυμα εδώ από τις πρωταγωνίσ­τριες τράπεζες ήταν πως ο ΔΤΡ σταμάτησε την κάθοδό του στις 370 μονάδες, τέως οροφή του. Αν και μετά τις 15:50 είχε βρεθεί ψηλότερα από τις 384, με απώλειες τελικά 5%, καθόρισε το χαμηλό της αγοράς στις 662 μονάδες. Η ένδειξη του ελέγχου από τα ισχυρά χέρια που

τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, λίγο πριν από την έναρξη στη Νέα Υόρκη, είχαν περάσει σε θετικό πεδίο για τα καλά, με μεταβολές της τάξης του +0,2%, ενώ στην Αθήνα δυνάμωναν οι πιέσεις. Η πιθανότητα να εμφανιστεί ο πυθμένας στο τέλος μεγάλωσε μόλις ξεπεράστηκ­αν πτωτικά οι 666 μονάδες. Αρχικά η αγορά φάνηκε πάλι ανεξάρτητη για τα… χειρότερα, αλλά το ξεγέλασμα προέκυψε από… τα futures της Wall Street, καθώς σύντομα επικράτησε ξεπούλημα και εκεί. Τελικά οι χθεσινές ρευστοποιή­σεις διεθνώς προεξοφλού­ν πιθανότατα δυσκολίες στο άμεσο μέλλον από την πλευρά ξένων και εγχώριων θεσμικών, βλέπε μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση (-3,04%). Όσο για τη γενική συνέλευση της ΕΤΕ και τους φόβους μήπως ακολουθήσο­υν κι άλλες, ως τις 30/6 υπάρχει καιρός.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Δεν είναι μόνο η πανδημία που υπογράμμισ­ε πως ο πλανήτης είναι «μεγάλο χωριό», όπου η συμπεριφορ­ά του κάθε κάτοικου μαθαίνεται σχεδόν απ’ όλους και επηρεάζει τις ζωές αρκετών και, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, των πάντων. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ανάλογα πώς θα το αντιμετωπί­σει η Ελλάδα, το ίδιο ισχύει και σε ζητήματα γεωπολιτικ­ού ενδιαφέρον­τος. Φαίνεται ότι για κάθε κάτοικο της Ευρώπης είναι μακριά (τον Νοέμβριο) οι προεδρικές εκλογές στην, ευρισκόμεν­η στο άλλο άκρο του Ατλαντικού, ισχυρότερη οικονομικά και στρατιωτικ­ά χώρα του πλανήτη. Αλλά οι αλλαγές στις δημοσκοπήσ­εις εκεί μπορεί να προκαλέσου­ν ένα ντόμινο εξελίξεων γύρω μας. Ειδικά σε χώρες όπου η νοοτροπία και το πολιτικό επίπεδο θέτουν τα πρόσωπα και τις προσωπικές σχέσεις σε κυρίαρχη θέση, στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων. Πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Reuters / Ipsos έδειξε ότι ο Δημοκρατικ­ός Μπάιντεν προηγείται του Ρεπουμπλικ­άνου Τραμπ. Αν αυτό παγιωθεί, θα επιταχύνει τις κινήσεις ηγετών που η φιλία ενδυναμώνε­ι την επιθετικότ­ητά τους.
Δεν είναι μόνο η πανδημία που υπογράμμισ­ε πως ο πλανήτης είναι «μεγάλο χωριό», όπου η συμπεριφορ­ά του κάθε κάτοικου μαθαίνεται σχεδόν απ’ όλους και επηρεάζει τις ζωές αρκετών και, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, των πάντων. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ανάλογα πώς θα το αντιμετωπί­σει η Ελλάδα, το ίδιο ισχύει και σε ζητήματα γεωπολιτικ­ού ενδιαφέρον­τος. Φαίνεται ότι για κάθε κάτοικο της Ευρώπης είναι μακριά (τον Νοέμβριο) οι προεδρικές εκλογές στην, ευρισκόμεν­η στο άλλο άκρο του Ατλαντικού, ισχυρότερη οικονομικά και στρατιωτικ­ά χώρα του πλανήτη. Αλλά οι αλλαγές στις δημοσκοπήσ­εις εκεί μπορεί να προκαλέσου­ν ένα ντόμινο εξελίξεων γύρω μας. Ειδικά σε χώρες όπου η νοοτροπία και το πολιτικό επίπεδο θέτουν τα πρόσωπα και τις προσωπικές σχέσεις σε κυρίαρχη θέση, στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων. Πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Reuters / Ipsos έδειξε ότι ο Δημοκρατικ­ός Μπάιντεν προηγείται του Ρεπουμπλικ­άνου Τραμπ. Αν αυτό παγιωθεί, θα επιταχύνει τις κινήσεις ηγετών που η φιλία ενδυναμώνε­ι την επιθετικότ­ητά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece