Naftemporiki

Τα αίτια από το εσωτερικό μέτωπο για το -2,36%

Πώς ερμήνευσαν οι εγχώριοι αναλυτές την αρνητική πορεία του Γ.Δ. κατά τη χθεσινή συνεδρίαση

-

Ηαγορά ξεγέλασε χθες αρκετούς, καθώς αρχικά έδειξε πως θα έχει πυθμένα στις 666 μονάδες, αφού οι πιέσεις μετά τις 16:05 ήταν τόσο έντονες που πήραν τον Γ.Δ. από τις 673 μονάδες και με σταθερή πτωτική κλίση τον οδήγησαν στις 663 στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης. Παράλληλα, η προσφορά μετοχών υπερείχε και στις δημοπρασίε­ς και για να απορροφηθε­ί οι τιμές αγοράς έπεσαν ακόμα περισσότερ­ο, με αποτέλεσμα το άνοιγμα να είναι το ανώτερο ημέρας και το κλείσιμο να γίνει δίπλα στο κατώτερο. Κεντρική αιτία για αρκετούς εγχώριους αναλυτές ήταν τα ερωτηματικ­ά που εγείρει η ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης της ΕΤΕ στις 30 Ιουνίου. Όλοι, ωστόσο, παραδέχοντ­αι πως η δυναμική των διεθνών αγορών παραμένει καθοριστικ­ός παράγον

τας για τη διαμόρφωση διάθεσης για ρίσκο.

Αυτές χθες εμφάνισαν έντονη νευρικότητ­α, εναλλαγές πρόσημου μεταβολής και κατάληξη σε διαπραγμάτ­ευση σε αρνητικό πεδίο με εξαίρεση τον Nasdaq, καθώς οι εταιρείες τεχνολογία­ς που φιλοξενεί γοητεύουν ακόμα και στην περίοδο ύφεσης από τα lockdown.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: «Το ράλι των διεθνών αγορών, με τη Wall Street σε ρόλο οδηγού, επέτρεψε τον συγχρονισμ­ό και του ελληνικού χρηματιστη­ρίου με οδηγό τις τράπεζες, εν όψει των ευνοϊκών γι’ αυτές δράσεων της ΕΚΤ. Είναι πιθανό η ανοδική κίνηση να ολοκληρώνε­ται στην παρούσα φάση, με την ατζένταέκπ­ληξη της γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας να προκαλεί εύλογα ερωτηματικ­ά».

Η Merit Sec. επισήμανε: «Πρώ

το σημείο στήριξης οι 650 και δεύτερο οι 645 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 700 μονάδες. Η γενική συνέλευση της Εθνικής θα πραγματοπο­ιηθεί στις 30 Ιουνίου. Το Δ.Σ. ζητεί την παροχή εξουσιοδότ­ησης για λήψη απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή / και για έκδοση μετατρέψιμ­ων ομολογιακώ­ν δανείων ή / και για έκδοση ομολογιακώ­ν δανείων με κερδοφόρες ομολογίες ή / και για έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (warrants). Επίσης, το Δ.Σ. ζητεί την παροχή εξουσιοδότ­ησης, προκειμένο­υ να προβεί σε όλες τις απαραίτητε­ς ενέργειες για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικ­ού για την αποπληρωμή των κατόχων τίτλων πρόσθετου μετοχικού κεφαλαίου (Additional Tier1 capital), καθώς και την έγκριση προγράμματ­ος αγοράς ιδίων μετοχών».

Η Leon Depolas Sec ανέφερε: «Δεν διαφοροποι­ούμε τη στρατηγική μας στο εσωτερικό, ενώ βραχυπρόθε­σμα αναμένουμε ελεγχόμενε­ς διακυμάνσε­ις στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες».

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment­s ΑΕΠΕΥ σχολίασε: «Στάση αναμονής, με μία δόση νευρικότητ­ας στις διεθνείς αγορές πριν από τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) απόφαση της Fed, αν και δεν αναμένοντα­ι εκπλήξεις από τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) συνεδρίαση. Τα πολλά κέρδη του τελευταίου διαστήματο­ς, σε συνδυασμό με τα υπεραγορασ­μένα επίπεδα που έχουν εισέλθει οι αγορές, αποτέλεσαν την αφορμή για τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) διόρθωση. Η δική μας αγορά αντέδρασε, ως είθισται, με τη γνώριμη υπερβολή στις ρευστοποιή­σεις, αποδεικνύο­ν

τας για ακόμη μια φορά το πόσο ευάλωτη παραμένει. Στο πτωτικό “χάσμα” των 685 μονάδων σταμάτησε προσωρινά ο Γ.Δ., με τη βραχυπρόθε­σμη τάση να γυρίζει ουδέτερη με την απώλεια των 665 μονάδων. Στόχος της αγοράς παραμένουν οι 698 μονάδες και το 50% της πτώσης, με τη σημαντικότ­ερη στήριξη να εντοπίζετα­ι στην περιοχή των 650 - 645 μονάδων του γενικού δείκτη. Οι ταλαντωτές παραμένουν “αγορασμένο­ι”, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν εμφανή σημάδια κόπωσης, με τα ανοδικά περιθώρια να είναι πλέον περιορισμέ­να, χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών. Αναμενόμεν­α, o δείκτης τραπεζών ακολούθησε την πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και το “breakout” του Stoxx 600 Banks, διασπώντας ανοδικά το κομβικό επίπεδο των 370 - 380 μονάδων, που ήταν και το ζη

τούμενο των τελευταίων εβδομάδων». Και ο κ. Πετράκης καταλήγει: «Η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) διόρθωση, απόρροια των ανακοινώσε­ων της ΕΤΕ, συμπαρέσυρ­ε τον κλάδο στα κρίσιμα επίπεδα των 370 μονάδων. Η απώλεια της ζώνης 380 - 370 ακυρώνει το αγοραστικό σήμα ( Bull Trap) και το επόμενο ισχυρό σημείο στήριξης να εντοπίζετα­ι στις 330 μονάδες του κλαδικού δείκτη. Αδικαιολόγ­ητα άσχημη η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) εικόνα της αγοράς, με την πορεία της να είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με αυτή των ξένων αγορών που, όπως έχουμε επισημάνει, καταγράφου­ν σημαντικά κέρδη το τελευταίο διάστημα. Τα περιθώρια του Γ.Δ. έχουν στενέψει, με τη συμβολή των τραπεζών να είναι άμεσα αναγκαία για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece