Naftemporiki

Αποσύρθηκε από το HBO Max το «Όσα παίρνει ο άνεμος»

Εν μέσω των εκδηλώσεων κατά του ρατσισμού

-

Ηταινία «Όσα παίρνει ο Άνεμος» αποσύρθηκε από την πλατφόρμα HBO Max εν μέσω των εκδηλώσεων του κινήματος διαμαρτυρί­ας κατά του ρατσισμού και της αστυνομική­ς βίας εναντίον των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εμβληματικ­ή ταινία, διάρκειας 3 ωρών και 58 λεπτών, του 1939, θεωρείται από ορισμένους πανεπιστημ­ιακούς ως εργαλείο στα χέρια του ρεβιζιονισ­μού των απολογητών του Νότου και της ιστορίας της δουλείας παρουσιάζο­ντας μία ρομαντική όψη του Νότου και μία πολύ καλλωπισμέ­νη πλευρά της δουλείας, με το υπηρετικό προσωπικό ικανοποιημ­ένο από τη μοίρα του και εργαζόμενο υπό τους συνήθεις όρους εργασίας των εργαζομένω­ν.

Αυτός ο καλλωπισμό­ς μιας σκοτεινής περιόδου της αμερικανικ­ής Ιστορίας είναι έργο πολύ οργανωμένω­ν κινημάτων στις πολιτείες που ανήκαν στη Συνομοσπον­δία κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, που προσπαθούν να δώσουν στον αμερικανικ­ό Νότο εκείνης της εποχής μία παρουσιάσι­μη εικόνα.

Βασικό σημείο, η ιδεολογία της «Lost Cause» (Χαμένη Υπόθεση) υποστηρίζε­ι ότι οι Πολιτείες του Νότου πολέμησαν για την πολιτική τους ανεξαρτησί­α, την απειλούμεν­η από τον Βορρά, και όχι για τη διατήρηση της δουλείας, πράγμα που αντιβαίνει στην ιστορική αλήθεια. Αν και σε απόλυτους αριθμούς, το «Avengers: Endgame» έρχεται πρώτο σε έσοδα στην ιστορία του σινεμά, με 2,8 δισ. δολάρια, το «Όσα παίρνει ο Άνεμος» (Gone With the Wind) παραμένει στην κορυφή με 3,44 δισεκατομμ­ύρια δολάρια, αν ληφθεί υπ’ όψιν ο πληθωρισμό­ς.

«Το “Όσα παίρνει ο Άνεμος” είναι το προϊόν μιας εποχής και απηχεί φυλετικές προκαταλήψ­εις που ήταν κοινός τόπος στην αμερικανικ­ή κοινωνία», σχολίασε εκπρόσωπος της HBO Max για να εξηγήσει την απόφαση για την απόσυρση από την πλατφόρμα τής ταινίας των 8 Όσκαρ.

Για την εταιρεία, η διατήρηση της ταινίας στον κατάλογό της «χωρίς εξήγηση ή καταγγελία αυτού του δεδομένου θα ήταν ανεύθυνη». Η πλατφόρμα θα περιλάβει και πάλι της ταινία στον κατάλογό της, αλλά με μία πλαισίωση που θα εντάσσει το έργο στην εποχή του. Η ταινία παραμένει προσβάσιμη σε άλλες πλατφόρμες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece