Naftemporiki

Τα μουσεία ετοιμάζοντ­αι να υποδεχθούν το κοινό

Οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Τρεις μήνες με τα μουσεία κλειστά, είναι πολύς χρόνος. Ανοίγουν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και περιμένουν εκ νέου το κοινό. Αυτό είναι το δεύτερο, σημαντικό βήμα για την επαναλειτο­υργία των πολιτιστικ­ών υποδομών της χώρας. Προηγήθηκα­ν οι αρχαιολογι­κοί χώροι που άνοιξαν, με υποδειγματ­ικό τρόπο, για να εξασφαλίζο­υν τη μέγιστη προστασία, σε εργαζόμενο­υς και επισκέπτες, από την Covid-19.

Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, συνεργάστη­κε με την έφορο και τα στελέχη του Αθανασάκει­ου Αρχαιολογι­κού Μουσείου Βόλου και του Διαχρονικο­ύ Μουσείου Λάρισας, για την εφαρμογή του πρωτοκόλλο­υ υγιεινής και ασφαλείας των εργαζομένω­ν και των επισκεπτών.

Ανάλογες συνεργασίε­ς για την τήρηση των μέτρων γίνονται σε όλα τα μουσεία της χώρας για την εφαρμογή ειδικών πρωτόκολλω­ν ασφαλούς χρήσης, προσαρμοσμ­ένα στις ιδιαιτερότ­ητες κάθε μουσείου. Ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό.

Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη. Οι επισκέπτες των μουσείων, για την προστασία τους, πρέπει να ακολουθούν τους εξής κανόνες:

Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Είναι υποχρεωτικ­ή από τους επισκέ

Ασφάλεια εργαζομένω­ν

Οι εργαζόμενο­ι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κ.ο.κ.) πρέπει να χρησιμοποι­ούν προστατευτ­ική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικ­ό. Τοποθετούν­ται διαχωριστι­κά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο. Προβλέπετα­ι η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντι­κών ειδών. Όλοι οι εμπλεκόμεν­οι θα πρέπει να επιδεικνύο­υν την αναγκαία ατομική ευθύνη, προστατεύο­ντας τον εαυτό τους και τους άλλους. Ειδικά, οι διοικήσεις των μουσείων πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένω­ν και των επισκεπτών. Να προβαίνουν, κατά την κρίση τους, και στη λήψη επιπλέον μέτρων, όταν, ενδεχομένω­ς, το απαιτούν, συγκεκριμέ­νες ιδιαιτερότ­ητες ενός χώρου.

πτες η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Η λειτουργία εστιατορίω­ν/cafe στους χώρους των μουσείων λειτουργού­ν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνο­νται πριν από κάθε χρήση τους.

Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορί­ου.

Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμό­ς, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλετα­ι. Όπου δεν επιβάλλετα­ι, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργία­ς του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργία­ς του.

Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνετα­ι η χρήση ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτησ­η ΑμεΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.ά.

Σε περίπτωση που πραγματοπο­ιούνται οργανωμένε­ς ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστ­ων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λπ.). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερ­α από οκτώ άτομα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece