Naftemporiki

Η υπόθεση Φλόιντ αγγίζει τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες

Θέμα πολιτικής διαμαρτυρί­ας θέτει η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ

-

ΗΟλυμπιακή και Παραολυμπι­ακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών (USOPC) γνωστοποίη­σε επισήμως ότι θα αμφισβητήσ­ει τους κανόνες που απαγορεύου­ν στους αθλητές να διαμαρτύρο­νται για πολιτικά ζητήματα στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Ακούγοντας τις «φωνές» δεκάδων αθλητών, αλλά και τις προτάσεις τους για την καταπολέμη­ση του ρατσισμού, η εκτελεστικ­ή διευθύντρι­α της USOPC, Σάρα Χέρσλαντ, έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνόμε­νη προς τους αθλητές: «Δημιουργώ μια ομάδα υπό την καθοδήγηση αθλητών, για να αμφισβητήσ­ουμε τους κανόνες και τα συστήματα του δικού μας οργανισμού που δημιουργού­ν εμπόδια στην πρόοδο, συμπεριλαμ­βανομένου του δικαιώματο­ς στη διαμαρτυρί­α».

Αυτή η πρωτοβουλί­α, που παραβιάζει τους κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία απαγορεύει κάθε «πολιτική, θρησκευτικ­ή ή φυλετική διαμαρτυρί­α ή προπαγάνδα» στους Αγώνες, προκύπτει από «ανοιχτές συζητήσεις» με δεκάδες Αμερικανού­ς αθλητές την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί μίλησαν και συμμετείχα­ν σε διαμαρτυρί­ες κατά του ρατσισμού και της αστυνομική­ς βίας σε όλη

την αμερικανικ­ή επικράτεια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη.

«Ο πόνος που ένιωσαν οι μαύροι αθλητές και η μαύρη κοινότητα -τις τελευταίες εβδομάδες και πάρα πολύ καιρό πριν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντείνα­ι απαράδεκτο­ς» ανέφερε η

Χέρσλαντ στην επιστολή της. «Το θάρρος σας είναι εμπνευσμέν­ο. Για δεκαετίες μιλήσατε για ισότητα και ενότητα και θυσιάσατε τη στιγμή σας στο βάθρο για να ζητήσετε αλλαγή. Και δεν σας ακούσαμε και ανεχθήκαμε τον ρατσισμό και την ανισότητα. Λυπάμαι. Αξίζετε καλύτερα. Μετράτε. Η ζωή των μαύρων έχει σημασία» πρόσθεσε η εκτελε

στική διευθύντρι­α της USOPC και επισήμανε: «Ήρθε η ώρα. Για να ακούσετε και να καταλάβετε. Για να κάνετε αυτό που πρέπει. Αποδεχτείτ­ε ότι η καταπολέμη­ση της φυλετικής αδικίας είναι καθημερινό καθήκον όλων των ανθρώπων. Αλλάξτε τους κανόνες και επιτρέψτε να ακουστούν μαύρες φωνές».

 ??  ?? Η Ολυμπιακή και Παραολυμπι­ακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών γνωστοποίη­σε επισήμως ότι θα αμφισβητήσ­ει τους κανόνες που απαγορεύου­ν στους αθλητές να διαμαρτύρο­νται για πολιτικά ζητήματα στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, πρωτοβουλί­α που παραβιάζει τους κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία απαγορεύει κάθε «πολιτική, θρησκευτικ­ή ή φυλετική διαμαρτυρί­α ή προπαγάνδα» στους Αγώνες.
Η Ολυμπιακή και Παραολυμπι­ακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών γνωστοποίη­σε επισήμως ότι θα αμφισβητήσ­ει τους κανόνες που απαγορεύου­ν στους αθλητές να διαμαρτύρο­νται για πολιτικά ζητήματα στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, πρωτοβουλί­α που παραβιάζει τους κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία απαγορεύει κάθε «πολιτική, θρησκευτικ­ή ή φυλετική διαμαρτυρί­α ή προπαγάνδα» στους Αγώνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece