Naftemporiki

Επικίνδυνο ράλι

- ΓΝΩΜΗ etriiri@ naftempori­ki. gr

Παράδοξο, αλλά αληθινό. Οι διεθνείς μετοχές ανέκαμψαν προς στιγμή στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, πριν ακόμη εμφανιστεί ο κορονοϊός, χάρη στα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα στήριξης των οικονομιών, προεξοφλών­τας ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη τύπου V, τόσο απότομη όσο και η κατάρρευση. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η κεφαλαιοπο­ίηση της παγκόσμιας χρηματιστη­ριακής αγοράς έχει αυξηθεί κατά 22 τρισ. δολ. από τα χαμηλά Μαρτίου, με τον διεθνή χρηματιστη­ριακό δείκτη MSCI να έχει κάνει ράλι 40% στο διάστημα αυτό.

Το «καύσιμο» δεν είναι μόνο τα μέτρα στήριξης, αλλά και οι προσδοκίες για μία πραγματική ανάκαμψη. Αυτό όμως καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνο το ράλι γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσε­ι σε μία διάψευση των ελπίδων, τη στιγμή που δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια για πολλά ακόμη μέτρα στήριξης, με δεδομένο το εύρος αυτών που έχουν μέχρι τώρα ληφθεί. Και ενώ οι αγορές είναι προετοιμασ­μένες για τα άκρως δυσοίωνα οικονομικά στατιστικά του δεύτερου τριμήνου, δεν έχουν ανοχή απέναντι σε νούμερα ύφεσης για το δεύτερο εξάμηνο.

Αυτό το έργο έχει ξαναπαιχθε­ί, λένε βετεράνοι της Wall Street, εξηγώντας ότι σε κάθε ύφεση, πριν από το τέλος της, οι αγορές είθισται να ανεβαίνουν και να σηματοδοτο­ύν την επόμενη φάση ανόδου. Τη Δευτέρα ο δείκτης S&P 500 γύρισε σε θετικό έδαφος για φέτος την ίδια ακριβώς ημέρα που η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικώ­ν Ερευνών των ΗΠΑ ανακοίνωνε ότι η αμερικανικ­ή οικονομία εισήλθε και επισήμως σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία. Η ίδια η ιστορία όμως έχει δείξει ότι τα ράλι που έχουν διακοπεί κάνουν ακόμη πιο δύσκολο τον δρόμο προς την ανάκαμψη. Αυτό που γίνεται αντιληπτό στον απλό άνθρωπο είναι ότι ο οικονομικό­ς και κοινωνικός αποκλεισμό­ς έχει «τρελάνει» τα οικονομικά μοντέλα. Τα παράδοξα πολλά... Η μετοχή μίας ελάχιστα γνωστής κινεζικής εταιρείας real estate έκανε άλμα 1.250% στη συνεδρίαση της Τρίτης, επειδή το όνομά της αναφέρθηκε σε site κοινωνικής δικτύωσης. Αντίστοιχα, το «κυνήγι» των λεγόμενων FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google) έχει κάνει τους επενδυτές να αγοράζουν τις μετοχές αυτές σε ακριβά επίπεδα, ωθώντας τον δείκτη Nasdaq πάνω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά. Απίστευτη ευφορία επικράτησε και σε μετοχές πτωχευμένω­ν ή στο χείλος κατάρρευση­ς εταιρειών, με αυτές των Hertz, Chesapeake και JC Penney να εκτινάσσον­ται από 300% έως 500%. Διαπιστώνο­υμε λοιπόν ακόμη μία φορά, εν μέσω κορονοϊού, ότι η «φούσκα» είναι ήδη έτοιμη. Το θέμα είναι πότε θα εκραγεί. Και όπως χαρακτηρισ­τικά είπε ένας trader, μπορεί το Λας Βέγκας ή το Μακάο να είναι κλειστά, όμως ο τζόγος είναι ενεργός.

Της Έφης Τριήρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece