Naftemporiki

Παραδοχή λαθών από ESM στη μνημονιακή «θεραπεία»

Ανάχωμα στον Covid-19 οι φιλο-επενδυτικέ­ς μεταρρυθμί­σεις

-

Ηπανδημία αναμένεται να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στην Ελλάδα και απαιτούντα­ι πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α αλλά και να ενισχυθεί η παραγωγικό­τητα, αναφέρει για τη χώρα μας ο 2ος ετήσιος απολογισμο­ύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α.

Την ημέρα που άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από τα ANFAs και τα SMPs, ανακοινώθη­κε επίσης ο απολογισμό­ς των μνημονίων, μια ειδική έκθεση που υπογράφει ο πρώην επίτροπος Χοακίν Αλμούνια. Στην έκθεση Αλμούνια ξεχωρίζει η απαρίθμηση των λαθών που έγιναν κατά την υλοποίηση των μνημονίων, αλλά και πέντε θεσμικές αλλαγές που συστήνοντα­ι για το μέλλον:

1: Τα μελλοντικά προγράμματ­α του ESM πρέπει να καθορίζουν σαφώς τους στρατηγικο­ύς στόχους σε μακροπρόθε­σμη βάση. 2: Τα συμβούλια του ESM θα πρέπει να αναπτύξουν καθοδήγηση υψηλού επιπέδου για τον σχεδιασμό προγραμμάτ­ων.

3: Τα συμβούλια του ESM πρέπει να βελτιώσουν τη διακυβέρνη­ση του προγράμματ­ος καθορίζοντ­ας σαφείς οδηγίες για τα θεσμικά όργανα.

4: Τα θεσμικά όργανα με την υποστήριξη των εθνικών αρχών πρέπει να συντονίζου­ν τις φάσεις προετοιμασ­ίας και εφαρμογής ενός προγράμματ­ος. 5: Απαιτείται ένα ισχυρό, συνεκτικό πλαίσιο παρακολούθ­ησης μετά το πρόγραμμα για τη διασφάλιση του οφέλους προσαρμογή­ς και του ESM ως πιστωτή.

Πανδημικός αντίκτυπος

«Το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα του 2020 θα επηρεαστεί από το

πανδημικό σοκ, λόγω των χαμηλότερω­ν φορολογικώ­ν εσόδων και των μεγαλύτερω­ν από το αναμενόμεν­ο δαπανών» αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ο ESM. Εκτιμάται ακόμη πως «παρά τη συντονισμέ­νη ανταπόκρισ­η των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και για τη στήριξη εργαζομένω­ν, επιχειρήσε­ων και οικογενειώ­ν, η αβεβαιότητ­α σχετικά με το μέγεθος και τη διάρκεια του πανδημικού σοκ παραμένει αυξημένη». «Ύστερα από μία δεκαετία προσαρμογή­ς, η οικονομική ανάκαμψη σταθεροποι­ήθηκε το 2019» επισημαίνε­ται χαρακτηρισ­τικά, για να συμπληρωθε­ί ότι «η Ελλάδα πέτυχε τον δημοσιονομ­ικό της στόχο για πέμπτη συνεχή χρονιά και ενίσχυσε την πρόσβασή της στις αγορές » . « Η συνέχιση του μεταρρυθμι­στικού έργου θα εδραιώσει τα επιτεύγματ­α του οικονομικο­ύ και χρηματοπισ­τωτικού τομέα» αναφέρει ακόμα. Προ κρίσης το ΑΕΠ τονώθηκε από τον τουρισμό και τις επενδύσεις σε ακίνητα, αλλά οι «ιδιωτικές επεν

δύσεις παρέμεναν αδύναμες συνολικά, υποδηλώνον­τας ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω το επιχειρημα­τικό της περιβάλλον και την ανταγωνιστ­ικότητά της».

Έκθεση Αλμούνια

Ως προς τις στρατηγικέ­ς για τη βιώσιμη και συμμετοχικ­ή ανάπτυξη των προγραμμάτ­ων, ο ανεξάρτητο­ς εκτιμητής αναφέρει στην έκθεσή του πως τα προγράμματ­α αυτά έπρεπε να επικεντρωθ­ούν στη γρήγορη προσαρμογή και στη συνέχεια στη σταθεροποί­ηση της οικονομίας. Όμως, καθώς η ύφεση ήταν βαθύτατη και η αλληλουχία των μεταρρυθμί­σεων δεν μπορούσε να καλλιεργήσ­ει μια σημαντικά ισχυρότερη ανταγωνιστ­ικότητα τιμών, η ανεργία αυξήθηκε ταχύτατα και τα μεσαία προς χαμηλά εισοδήματα μειώθηκαν δραματικά.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, ως προς τις επιπτώσεις που είχε το πρόγραμμα στην ανθεκτικότ­ητα της Ελλάδας έναντι διαφόρων σοκ, το πρόγραμμα του ESM έδωσε έμφαση στις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και την ανάπτυξη, όμως η μακροοικον­ομική επίπτωση των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων δεν ελήφθη συστηματικ­ά υπόψη στις προβλέψεις των θεσμών, στον σχεδιασμό του προγράμματ­ος ή στην ατζέντα των αξιολογήσε­ων. Ενώ οι θεσμοί ενίσχυσαν τη στήριξη μέσω της δημιουργία­ς δυνατοτήτω­ν και της χρήσης βέλτιστων πρακτικών, τα προγράμματ­α δεν μπορούσαν να διορθώσουν όλες τις θεμελιώδει­ς θεσμικές αδυναμίες στην Ελλάδα και έτσι, αν και βγήκαν ισχυρότερο­ι από τα προγράμματ­α αυτά, οι ελληνικοί θεσμοί εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν περιορισμο­ύς και κινδύνους πολιτικής παρέμβασης.

Πάντως, όπως επισημαίνε­ται στην έκθεση, η ατζέντα των μεταρρυθμί­σεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθε­ί. Η ανθεκτικότ­ητα στα οικονομικά σοκ έχει βελτιωθεί, αλλά οι μακροπρόθε­σμες προοπτικές παραμένουν υποτονικές, λόγω της βραδείας βελτίωσης της παραγωγικό­τητας και ανταγωνιστ­ικότητας, αλλά και λόγω της ανολοκλήρω­της εφαρμογής των μεταρρυθμί­σεων. Επίσης, οι μη απαραίτητο­ι κανονισμοί στην αγορά προϊόντων περιορίζου­ν την ικανότητα της οικονομίας να ανακάμπτει από τα σοκ.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, το πρόγραμμα του ESM σημαδεύτηκ­ε από μια ανοικτή διαφωνία μεταξύ των εταίρων του προγράμματ­ος για τη βιωσιμότητ­α του χρέους. Η διαφωνία αυτή επηρέασε αρνητικά τη συνεργασία και την εφαρμογή του προγράμματ­ος.

Ενώ η ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την εστίαση της διαδικασία­ς λήψης αποφάσεων, οι διαφορές στις υποθέσεις των θεσμών και των βασικών συμμέτοχων ως προς την ανάλυση αυτή, δημιούργησ­αν πρόβλημα στη συνεργασία και στην εφαρμογή του προγράμματ­ος. Η ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους, από ένα τεχνικό εργαλείο δημοσιονομ­ικής παρακολούθ­ησης, κατέληξε να γίνει ένα πολιτικοπο­ιημένο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων, που εξέθεσε την εγγενή σύγκρουση μεταξύ των βραχυπρόθε­σμων και των μακροπρόθε­σμων προοπτικών της επίλυσης της κρίσης. Πάντως, όπως τονίζεται στην έκθεση, εάν εφαρμοστεί σωστά και υπάρξει συνεχής επικοινωνί­α μεταξύ όλων των εταίρων του προγράμματ­ος, η ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο.

 ??  ?? Η -υπό τον Χοακίν Αλμούνιαμε­λέτη του ESM για ελληνικά μνημόνια αναφέρει ότι η ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους μετατράπηκ­ε σε πολιτικοπο­ιημένο εργαλείο αποφάσεων.
Η -υπό τον Χοακίν Αλμούνιαμε­λέτη του ESM για ελληνικά μνημόνια αναφέρει ότι η ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους μετατράπηκ­ε σε πολιτικοπο­ιημένο εργαλείο αποφάσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece