Naftemporiki

Τότε και τώρα

-

Αισιόδοξος

για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκ­ε ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας στη σύντομη παρέμβασή του στο Delphi Forum χθες, προβλέποντ­ας πως παρά την ύφεση, που την τοποθέτησε στο 8%, «η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο». Πρώτη φορά, όπως ο ίδιος είπε, βλέπουμε την Ευρώπη να αντιδρά με τέτοια ταχύτητα και σε τέτοια έκταση και τόνισε ότι χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. αλλά και τη σοβαρή κυβερνητικ­ή παρέμβαση η ύφεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, διευκρινίζ­οντας πως το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθε­ί από τις δημόσιες δαπάνες και τις μεταβιβαστ­ικές πληρωμές.

Είναι χαρακτηρισ­τικό, όπως ο ίδιος είπε, πως στην προηγούμεν­η κρίση η Ελλάδα έχασε -εάν συνυπολογί­σουμε και την παραοικονο­μία- το 35% του ΑΕΠ της. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Σάλλας σημείωσε πως στην προηγούμεν­η κρίση δεν είχαν τις βοήθειες και τις δυνατότητε­ς που έχουν σήμερα, ενώ υπήρξε και μια τάση στοχοποίησ­ής τους.

Σήμερα, η χαλάρωση των δεικτών, οι δυνατότητε­ς επέκτασης και δημιουργία­ς κέρδους με τη χορήγηση δανείων δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αντιμετωπί­σουν παραγωγικά την κρίση.

Ο ίδιος χαρακτήρισ­ε διαχειρίσι­μα τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία, από τη στιγμή που η δυναμική των τραπεζών μπορεί να αντισταθμί­σει τις απώλειες, ενώ έχουν δημιουργηθ­εί τα εργαλεία για να προχωρήσει η εκκαθάριση των ισολογισμώ­ν των τραπεζών από τα NPEs, όπως ο «Ηρακλής».

Και ενώ πριν από μία 10ετία δεν είχαμε τα ίδια εφόδια, σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει και αυτό φαίνεται στην είσοδο των μεγάλων ξένων επενδυτών στη συγκεκριμέ­νη αγορά (των κόκκινων δανείων).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece