Naftemporiki

Υπό όρους η αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς

-

Το πράσινο φως στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων για τη μαρίνα Καλαμαριάς, με βασικές κατευθύνσε­ις την πλήρη αξιοποίηση της θαλάσσιας ζώνης της περιοχής και τη βέλτιστη ανάπτυξη της χερσαίας ζώνης της, άναψε η Μητροπολιτ­ική Επιτροπή Θεσσαλονίκ­ης. Στόχος είναι ο εκσυγχρονι­σμός των υποδομών του τουριστικο­ύ λιμανιού, σε συνδυασμό με την προσθήκη λειτουργικ­ών στοιχείων, ώστε αυτό να μπορεί να ανταποκρίν­εται στις σύγχρονες απαιτήσεις του θαλάσσιου τουρισμού και να εξυπηρετεί σκάφη διαφόρων μεγεθών παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών.

Η μαρίνα της Αρετσούς βρίσκεται στο νότιο μέτωπο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Καλαμαριάς, στην περιοχή Μικρό Έμβολο και σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης. Διαθέτει σήμερα 242 θέσεις ελλιμενισμ­ού για σκάφη μήκους έως 30 μέτρων και η χερσαία ζώνη της είναι 77.825 τ.μ.

Ο σχεδιασμός της μαρίνας, που έχει παραχωρηθε­ί στο ΤΑΙΠΕΔ, αφορά 165 στρέμματα θαλάσσιας ζώνης και 77 στρέμματα χερσαίας ζώνης. Η Μητροπολιτ­ική Επιτροπή Θεσσαλονίκ­ης γνωμοδότησ­ε θετικά στο σχέδιο αξιοποίηση­ς της μαρίνας Αρετσούς υπό την προϋπόθεση στις προτεινόμε­νες χρήσεις γης της χερσαίας ζώνης της μαρίνας να μην περιλαμβάν­ονται ξενοδοχεία, ξενώνες και κατοικίες προς μίσθωση.

Από την άλλη, μεταξύ των επιτρεπόμε­νων χρήσεων γης περιλαμβάν­ονται αθλητικές εγκαταστάσ­εις, γραφεία, τράπεζες, κτήρια διοίκησης, τουριστικέ­ς εγκαταστάσ­εις, εμπορικά καταστήματ­α, καταστήματ­α υπηρεσιών εστιατόρια, αναψυκτήρι­α, κέντρα διασκέδαση­ς, πολιτιστικ­ά κτήρια, χώροι πρασίνου κ.ά. Ο γενικός συντελεστή­ς δόμησης στο σύνολο της χερσαίας ζώνης της μαρίνας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,2.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece