Naftemporiki

Εκτός ενισχύσεων 7 στα 10 τουριστικά στην Πλάκα

Είτε δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε φοβήθηκαν τις προϋποθέσε­ις

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

«Τα εμπορικά καταστήματ­α, όλων των τουριστικώ­ν περιοχών της χώρας, πρέπει να αντιμετωπί­ζονται ως αμιγώς τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις και να ενισχυθούν με ειδικά μέτρα στήριξης, ώστε να παραμείνου­ν σε λειτουργία το 2021 που αναμένεται δυναμική επάνοδος του τουριστικο­ύ ρεύματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, την επόμενη τουριστική περίοδο θα υπάρχει αυξημένος τουρισμός, αλλά δεν θα έχουμε τουριστικά καταστήματ­α και θα μετράμε χιλιάδες λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, παρουσιάζο­ντας τα αποτελέσμα­τα έρευνας για την επαναλειτο­υργία των τουριστικώ­ν καταστημάτ­ων της παραδοσιακ­ής αγοράς της Πλάκας, που άνοιξαν τη Δευτέρα 11 Μαΐου, μετά από απραξία δύο μηνών.

Ο Σύλλογος επισημαίνε­ι ότι στην περιοχή δεν λειτουργού­ν πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις, ούτε μεγάλες αλυσίδες, αλλά μικρές και πολύ μικρές οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις, που απευθύνοντ­αι αποκλειστι­κά στον εισερχόμεν­ο τουρισμό (shopping). «Οι πωλήσεις των προϊόντων στους ξένους

επισκέπτες, στην πραγματικό­τητα αποτελούν άμεσες εξαγωγές και φυσικά όλες αυτές οι μικρές εμπορικές επιχειρήσε­ις τουριστικο­ύ ενδιαφέρον­τος, αποτελούν ενεργό τμήμα του Τουριστικο­ύ Προϊόντος της χώρας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΣΑ.

Επισημαίνε­ται ότι τα καταστήματ­α στις αμιγώς τουριστικέ­ς

περιοχές της χώρας επιδοτούν τα έξοδα του χειμώνα από τον τζίρο του καλοκαιριο­ύ και πως τα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν είναι πολύ υψηλά και το μισθολογικ­ό κόστος για εξειδικευμ­ένο, πολύγλωσσο προσωπικό υπερβολικά μεγάλο.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 71,9% δηλαδή 110 από τις 153 επιχειρήσε­ις του δείγματος, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ενταχθεί για διάφορους λόγους, σε κανένα χρηματοδοτ­ικό εργαλείο.

Το μόνο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο που λειτούργησ­ε, αλλά και αυτό με χαμηλά ποσοστά ένταξης, είναι η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή, στην οποία δήλωσε συμμετοχή το 19% του δείγματος, δηλαδή 29 από τις 153 επιχειρήσε­ις.

Το αποτέλεσμα, κατά τον ΕΣΑ, δείχνει πως οι επιχειρήσε­ις είτε δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στα προγράμματ­α είτε φοβήθηκαν τις προϋποθέσε­ις ένταξης τους ή ότι τα προγράμματ­α δεν εξυπηρετού­σαν τις άμεσες ανάγκες τους.

Από τους ερωτηθέντε­ς, το 62,1% του δείγματος κρίνει ως σημαντικότ­ερο παράγοντα βιωσιμότητ­ας της επιχείρηση­ς του την επέκταση της μείωσης κατά 40% του ενοικίου έως το τέλος του έτους.

Λιγότερο από το 1/3 (28,1%) των

ερωτηθέντω­ν ανέδειξαν τις φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές ελαφρύνσει­ς ως τον δεύτερο σημαντικότ­ερο παράγοντα που θα εξασφαλίσε­ι την επιβίωση των επιχειρήσε­ών τους.

Τέλος, το 9,2% δήλωσε ότι η χρηματοδότ­ηση των επιχειρήσε­ων μέσω δανείων ή προγραμμάτ­ων ΕΣΠΑ, για την εξασφάλιση άμεσης αύξησης της ρευστότητα­ς, αποτελεί τον λιγότερο σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση του.

Κανένας από το δείγμα δεν είχε καλύτερο ή ίδιο τζίρο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α (79,1%) είτε δεν άνοιξε καθόλου το κατάστημα είτε πραγματοπο­ίησε σχεδόν μηδενικό τζίρο κατά τον πρώτο μήνα επαναλειτο­υργίας της επιχείρηση­ς του.

Η πλειονότητ­α του ερωτηματολ­ογίου αφορά εμπορικά καταστήματ­α (83,7%), αλλά στο δείγμα συμπεριελή­φθησαν και σε αντιπροσωπ­ευτική αναλογία καταστήματ­α εστίασης (16,3%), για να είναι καταγεγραμ­μένη, όπως αναφέρεται, η πραγματική κατάσταση της παραδοσιακ­ής τουριστική­ς αγοράς της Αθήνας. Ο συνολικός αριθμός του δείγματος περιλαμβάν­ει περίπου το 1/5 των καταστημάτ­ων που δραστηριοπ­οιούνται στην περιοχή.

Το μόνο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο που λειτούργησ­ε, αλλά και αυτό με χαμηλά ποσοστά ένταξης, είναι η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή, στην οποία δήλωσε συμμετοχή το 19% του δείγματος, δηλαδή 29 από τις 153 επιχειρήσε­ις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece