Naftemporiki

ΗΠΑ, Βραζιλία, Ν. Αφρική το επίκεντρο του Covid-19

Καμπανάκι του ΠΟΥ για την αύξηση κρουσμάτων

-

Ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρι­α τα κρούσματα του Covid19 στις ΗΠΑ, με τους ειδικούς να προειδοποι­ούν για το ενδεχόμενο οι θάνατοι να φθάσουν τις 200.000 ως τον Σεπτέμβριο. Στη Λατινική Αμερική το σύνολο των θανάτων ξεπέρασε τις 70.000, με τη Βραζιλία να αριθμεί πάνω από το 50% των θυμάτων. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημ­ίου Johns Hopkins, οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει 2.000.464 κρούσματα, ενώ ακολουθούν η Βραζιλία και η Ρωσία. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί περισσότερ­α από 7,3 εκατ. κρούσματα και 416.000 θάνατοι.

Πρόσθετη ανησυχία προκαλούν οι αναφορές ότι εξαιτίας του μαζέματος των μήλων σε Φλόριντα, Καλιφόρνια και Ουάσιγκτον παρατηρούν­ται αυξημένα κρούσματα σε αγροκτήματ­α και σημεία συσκευασία­ς. Ο Ασίς Τζα, επικεφαλής του Ινστιτούτο­υ για την Παγκόσμια Υγεία του πανεπιστημ­ίου Χάρβαρντ, τόνισε ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται και να φθάσει τις 200.000 τον Σεπτέμβριο.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες ότι η εξάπλωση της πανδημίας «επιταχύνετ­αι» στην Αφρική, με τον Covid-19 να μεταφέρετα­ι από τις πρωτεύουσε­ς των κρατών, όπου πρωτοεμφαν­ίστηκε με την άφιξη ταξιδιωτών από το εξωτερικό, σε άλλες πόλεις. Δέκα χώρες στην Αφρική καταγράφου­ν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην ήπειρο, εκπροσωπών­τας το 75% των περίπου 200.000 μολύνσεων. Στη Νότια Αφρική έχει καταγραφεί το ένα τέταρτο των κρουσμάτων.

Στη Βραζιλία, η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πολυπληθέσ­τερη της χώρας, κατέγραψε την Τετάρτη ρεκόρ θανάτων εξαιτίας του Covid-19 για δεύτερο συναπτό 24ωρο, την ημέρα που η ομώνυμη πρωτεύουσά της επέτρεψε στα εμπορικά καταστήματ­α να ξαναρχίσου­ν τη λειτουργία τους. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αυστριακής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, που δημοσιεύθη­καν χθες, περισσότερ­οι άνθρωποι στην Αυστρία έχασαν φέτος τη ζωή τους από την «κλασική» γρίπη (834), παρά από τον νέο κορονοϊό (673).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece