Naftemporiki

Νέα δημοσιονομ­ικά μέτρα θέλει το ΔΝΤ

Δεν αρκούν τα 10 τρισ. δολ. - Πιθανή αναθεώρηση για συρρίκνωση 5,2% φέτος

-

Μολονότι οι κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο έχουν δαπανήσει μέχρι στιγμής 10 τρισ. δολ. σε δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και τη συνεπακόλο­υθη κατάρρευση των οικονομιών, οι προσπάθειε­ς αυτές δεν είναι αρκετές και χρειάζοντα­ι ακόμη περισσότερ­ες, προειδοποί­ησε χθες η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α.

Οι νέες εκτιμήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι έως και 100 εκατ. άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη μπορεί να περιέλθουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας εξαιτίας της κρίσης, με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α να διαμηνύει ότι η εξέλιξη αυτή θα διαγράψει την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τρία έτη όσον αφορά την εξάλειψη της φτώχειας. Πριν από λίγες ημέρες και η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθε­ί φέτος 5,2%, γνωρίζοντα­ς τη βαθύτερη ύφεση εδώ και έναν αιώνα σε καιρό ειρήνης. Η Γκεοργκίεβ­α άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ είναι «πολύ πιθανόν» να υποβαθμίσε­ι και πάλι τις προηγούμεν­ες προβλέψεις του Απριλίου που έκαναν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κα

τά 3% φέτος, στη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης. Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσε­ι τις νέες επικαιροπο­ιημένες προβλέψεις του στις 24 Ιουνίου.

Για να προωθηθεί μία ανάκαμψη ικανή να ωφελήσει το σύνολο των κοινωνιών, η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ μίλησε για «σημαντικά δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης » που θα επικεντρών­ονται στην ελαχιστοπο­ίηση των απωλειών θέσεων εργασίας και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να αποτραπεί η αύξηση της ανισότητας. Οι επενδύσεις θα πρέπει να δώσουν έμφαση στη βελτίωση της πρόσβασης στο σύστημα υγείας και εκπαίδευση­ς, στη μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλον­τος και στη διευρυμένη πρόσβαση των χαμηλόμισθ­ων νοικοκυριώ­ν και των μικροεπιχε­ιρήσεων σε

χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα και τεχνολογία. Επειδή η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τους πλέον ευάλωτους, η σημερινή κατάσταση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εισοδηματι­κή ανισότητα, ανέφερε η κορυφαία αξιωματούχ­ος.

H μεταβίβαση πληρωμών μέσω μετρητών από τις κυβερνήσει­ς σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς που κάνουν χρήση της τεχνολογία­ς και των κινητών θα μπορούσε να περιορίσει κατά 100 εκατ. τον αριθμό των ατόμων σε ολόκληρο τον πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες, από το 1,1 δισ. που είναι σήμερα αποκλεισμέ­να. Και η μεγαλύτερη ένταξη των πολιτών στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2 έως 3 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

 ??  ?? Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α, γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ.
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α, γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece