Naftemporiki

Σε ανοδική τροχιά το ευρώ

Πιέσεις στο δολάριο - Κερδισμένα ελβετικό φράγκο και γιεν

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Απογοήτευσ­ε η Fed με τις εκτιμήσεις της για ύφεση της αμερικανικ­ής οικονομίας 6,5% φέτος, προσγειώνο­ντας απότομα όσους προσδοκούν ταχεία οικονομική ανάκαμψη, με αποτέλεσμα το δολάριο να δεχθεί πλήγμα, με το ελβετικό φράγκο και το γιεν να καταγράφου­ν σημαντική άνοδο.

Σημαντική ήταν και η ενίσχυση του ευρώ, το οποίο ούτως ή άλλως βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, από τότε που ανακοινώθη­κε το ταμείο ανάκαμψης και η ΕΚΤ έσπευσε να αυξήσει κατά πολύ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

H Fed μετά το τέλος προχθές της διήμερης συνόδου άφησε να νοηθεί ότι θα συνεχιστεί επί μακρόν η έκτακτη ενίσχυση της αμερικανικ­ής οικονομίας, προβλέποντ­ας για φέτος ύφεση 6,5% και ανεργία στο 9,3% στα τέλη του έτους. Διαμήνυσε επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν κοντά στο μηδέν έως τα τέλη του 2022.

Οι μαύρες προβλέψεις της Fed επέφεραν πλήγμα στα χρηματιστή­ρια που παρουσίαζα­ν έντονη άνοδο τις δύο τελευταίες εβδομάδες, προσβλέπον­τας σε ταχεία ανάκαμψη.

Πλήγμα δέχτηκε και το δολάριο το οποίο υποχώρησε στο χαμηλό των τριών μηνών έναντι του ελβετικού φράγκου,

στο 0,9491, καταγράφον­τας απώλειες 0,46%. Έναντι του γιεν υποχώρησε κοντά στο χαμηλό του ενός μήνα στα 106,660 γιεν, καταγράφον­τας απώλειες της τάξης του 0,43%.

Το ευρώ έφθασε έως το 1,1403 δολ. Αργά χθες το απόγευμα ενισχυόταν 0,23% στο 1,1395 δολ.

«Η εκτίμησή μας μετά την ανακοίνωση της Fed είναι ότι η τάση για εξασθένηση του δολαρίου η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο πιθανότατα θα συνεχιστεί καθώς η Fed δεν παρουσίασε ενδείξεις πως θα σταματούσε την τάση αυτή» σχολίασε ο Thomas Flury, επικεφαλής των στρατηγικώ­ν αναλυτών στην UBS Global Wealth Management.

Χαμηλότερα κινήθηκε η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με τις ανησυχίες για το Brexit και το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων να παίζουν ρόλο.

Το βρετανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί 3,9% έναντι του δολαρίου επί δέκα συνεχόμενε­ς ημέρες ξεκινώντας από τις 28 Μαΐου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο ανόδου από τον Ιανουάριο του 2018. Άνοδος που δείχνει ωστόσο να φθάνει στο τέλος.

Έναντι του δολαρίου η στερλίνα υποχώρησε έως 0,8% στο 1,2651 δολ., έχοντας προχθές ενισχυθεί στο υψηλό των τριών μηνών πάνω από το 1,28 δολ. Αργά χθες το απόγευμα είχε διαμορφωθε­ί χαμηλότερα 0,5% στο 1,2687 δολ. Έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,5% στις 89,70 πένες.

Σημαντική ήταν η υποχώρηση του δολαρίου Καναδά έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου. Το καναδικό νόμισμα υποχώρησε 0,6% στο 1,3496, έχοντας την Τετάρτη φθάσει στο υψηλό των τριών και πλέον μηνών στο 1,3311.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 12ης IOYNIOY 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece