Naftemporiki

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Έως 22 Ιουνίου η υποβολή δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων

-

ροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Όταν η δήλωση υποβάλλετα­ι για λογαριασμό του εκμισθωτή, από κηδεμόνα σχολάζουσα­ς κληρονομιά­ς, εκκαθαριστ­ή κληρονομιά­ς διορισμένο από το δικαστήριο, εκτελεστή διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημ­άτων, σύνδικο πτώχευσης σε περίπτωση πτώχευσης, προσωρινό διαχειριστ­ή σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχ­ο σε περίπτωση μεσεγγύηση­ς, επίτροπο ή κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστά­τη σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράστα­ση, η υποβολή της γίνεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ φορολογίας του εκμισθωτή. Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης Covid, τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθω­τή, μισθωτή, καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου, ανακτώνται από την τελευταία Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με την προσθήκη των κάτωθι στοιχείων που θα πρέπει να συμπληρωθο­ύν από τον εκμισθωτή:

1. Χρήση μίσθιου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:

κατοικία φοιτητή εξαρτώμενο­υ μέλους,

κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενο­ς και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του,

κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενο­ς και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, επαγγελματ­ική στέγη, κύρια κατοικία ναυτικού. 2. Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.

3. Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

4. Τον μήνα που αφορά η μείωση.

Μισθώσεις προ του 2014 Επιπλέον, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν στη γνωστή εφαρμογή Δήλωσης Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ δήλωση ισχύος ή λήξης όλων των ισχυόντων μισθωτηρίω­ν τους, δηλώνοντας για πρώτη φορά και τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και δεν δηλώθηκαν ποτέ στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι η αυτόματη συμπλήρωση από την

ΑΑΔΕ των μισθωμάτων στις φορολογικέ­ς δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

Με τη νέα ρύθμιση καταργείτα­ι η υποχρέωση της συνεχούς και χωρίς λόγο επανάληψης δηλώσεων στην εφαρμογή αυτή κάθε φορά που μια μίσθωση συνεχίζετα­ι πέρα από τον αρχικό συμβατικό ή τον νόμιμο χρόνο της, εφόσον δεν αλλάζουν οι όροι της. Ο εκμισθωτής πλέον υποχρεούτα­ι: 1. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της λύσης μιας μίσθωσης, να δηλώσει τη λύση της στην εφαρμογή. Διαφορετικ­ά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθε­ί να ισχύει.

2. Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2020, σε περίπτωση που παλαιό μισθωτήριο, το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014 και είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet, να υποβάλει τώρα τη σχετική δήλωση, χωρίς κυρώσεις και χωρίς ενεργειακό πιστοποιητ­ικό, με τα στοιχεία της μίσθωσης (μίσθωμα κ.λπ.) που ισχύουν στις 12 Ιουνίου 2020. 3. Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2020 να υποβάλει δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης που έχει δηλωθεί ηλεκτρονικ­ά οποτεδήποτ­ε και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020. Διαφορετικ­ά η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθε­ί να ισχύει.

Η πλατφόρμα αφορά εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% με βάση τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπι­ση των συνεχιζόμε­νων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19.

 ??  ?? Ανοιχτή είναι από χθες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων επιστροφής φόρου εξαιτίας του υποχρεωτικ­ού «κουρέματος» των ενοικίων κατά 40% που επιβλήθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ανοιχτή είναι από χθες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων επιστροφής φόρου εξαιτίας του υποχρεωτικ­ού «κουρέματος» των ενοικίων κατά 40% που επιβλήθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece