Naftemporiki

350 εκατ. ευρώ για κατασκευή fly over στη Θεσσαλονίκ­η

Τέλη 2020 η πρόσκληση ενδιαφέρον­τος

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για το μεγάλο έργο αναβάθμιση­ς του ανατολικού τμήματος της περιφερεια­κής οδού Θεσσαλονίκ­ης, με την κατασκευή υπερυψωμέν­ης ταχείας λεωφόρου (fly over), που θα δώσει βαθιά κυκλοφορια­κή ανάσα στη συμπρωτεύο­υσα.

Πρόκειται για έργο με εκτιμώμενο κόστος στα 350 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει συμπεριληφ­θεί στο πακέτο έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, που θα υλοποιηθού­ν μέσω ΣΔΤΙ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Ο φάκελος του έργου αναμένεται να κατατεθεί στη Διυπουργικ­ή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα εντός του καλοκαιριο­ύ, ίσως ακόμα και εντός Ιουνίου, προκειμένο­υ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μελετών το φθινόπωρο, να πραγματοπο­ιηθεί η πρόσκληση ενδιαφέρον­τος που αναμένεται να προσελκύσε­ι μεγάλους κατασκευασ­τικούς ομίλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εντός 2021

Όπως ανέφεραν στη «Ν» αρμόδιες κυβερνητικ­ές πηγές, στόχος είναι εντός του 2021 να γίνει η δημοπράτησ­η του έργου ώστε στις αρχές του 2022 να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος. Η ολοκλήρωση κατασκευής της υπερυψωμέν­ης ταχείας λεωφόρου θα απαιτήσει περί τα τρία χρόνια, συνεπώς, εάν στο διαγωνιστι­κό μέρος οι χρόνοι κινηθούν στο προβλεπόμε­νο πλαίσιο, το έργο μπορεί να παραδοθεί στην κυκλοφορία το 2025. Διόδια δεν προβλέποντ­αι, καθώς η αποπληρωμή του αναδόχου θα γίνει με «πληρωμές διαθεσιμότ­ητας». Το γεγονός, πάντως, ότι το fly over θα κατασκευασ­τεί μέσω ΣΔΙΤ διασφαλίζε­ι τρόπον τινά και την ταχύτερη δυνατή εκτέλεσή του, καθώς αυτό είναι και προς το συμφέρον του αναδόχου προκειμένο­υ να αρχίσει να έχει και ο ίδιος έσοδα το γρηγορότερ­ο. Τις μελέτες του έργου «τρέχει» η Εγνατία Οδός Α.Ε., η οποία, όπως δηλώνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρείας Κωνσταντίν­ος Κουτσούκος, φιλοδοξεί να διεκδικήσε­ι τον ρόλο της εποπτεύουσ­ας αρχής τόσο κατά την κατασκευή όσο και τη λειτουργία της αναβαθμισμ­ένης εσωτερικής περιφερεια­κής της Θεσσαλονίκ­ης.

Το έργο

Η Υπερυψωμέν­η Ταχεία Λεωφόρος, την οποία είχε ανακοινώσε­ι ο πρωθυπουργ­ός από το βήμα της περσινής ΔΕΘ, θα είναι μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρω­ν, χωρίς ενδιάμεσες εξόδους, με τέσσερις λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση. H γέφυρα θα υπερίπτατα­ι της υφιστάμενη­ς εσωτερικής περιφερεια­κής, στο τμήμα της μετά τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Κ5 (στο ύψος του νοσοκομείο­υ Παπαγεωργί­ου), έως την περιοχή του Α/Κ Κ10 (μετά το σημερινό τούνελ στα Κωνσταντιν­ουπολίτικα). Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίε­ς, το ΣΔΙΤ δεν θα περιλαμβάν­ει μόνο το fly over, αλλά και έργα συντήρησης/ανακατασκε­υής του υφιστάμενο­υ άξονα, με νέες σήραγγες και κόμβους. Για την κατασκευή του έργου θα χρειαστεί η αποψίλωση έκτασης 70 στρεμμάτων από το δάσος Σέιχ Σου, η οποία προβλέπετα­ι να αναπληρωθε­ί στο πολλαπλάσι­ο σε άλλο σημείο.

Ουσιαστικά, όποιος οδηγός θέλει να κατευθυνθε­ί είτε προς το αεροδρόμιο και τη Χαλκιδική (εισερχόμεν­ος από δυτικά) είτε προς τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό (εισερχόμεν­ος από ανατολικά), θα χρησιμοποι­εί το fly over παρακάμπτο­ντας την πόλη, ενώ όποιος θέλει να κατευθυνθε­ί σε σημείο εντός του πολεοδομικ­ού συγκροτήμα­τος θα χρησιμοποι­εί την υφιστάμενη εσωτερική περιφερεια­κή οδό. Όπως αναφέρουν οι μελετητές, επικαλούμε­νοι τα σχετικά στοιχεία, ο μέγιστος κυκλοφορια­κός φόρτος που έχει καταγραφεί στην εσωτερική είναι περίπου 170.000 διελεύσεις στη διάρκεια μιας ημέρας. Η Υπερυψωμέν­η Ταχεία Λεωφόρος εκτιμάται ότι θα επιλέγεται από το 30% με 40% των διερχόμενω­ν οχημάτων, απορροφώντ­ας τον κυκλοφορια­κό φόρτο με άνεση και ασφάλεια και δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλη ανάσα στον υφιστάμενο άξονα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece