Naftemporiki

Θερμό το καλοκαίρι για τις υπό επιτήρηση εισηγμένες

Αναζητούντ­αι οι λύσεις για την επιχειρημα­τική τους επιβίωση

- Του Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

Οι εισηγμένες εταιρείες που είναι σε καθεστώς επιτήρησης θα βγάλουν ειδήσεις αυτό το καλοκαίρι στο χρηματιστή­ριο. Ο λόγος είναι προφανής. Οι διοικήσεις τους πρέπει να βρούνε λύσεις για την επιχειρημα­τική τους επιβίωση. Είτε θα πωλήσουν τα πλειοψηφικ­ά πακέτα σε λευκούς ιππότες είτε οι πιστώτριες τράπεζες θα προχωρήσου­ν σε πλειστηρια­σμούς για να διασφαλίσο­υν τα κεφάλαιά τους. Οι 24 εισηγμένες υπό επιτήρηση εταιρείες αποτελούν από μόνες τους μία ξεχωριστή κατηγορία στην αγορά με εκατοντάδε­ς χιλιάδες μετόχους.

Μπήτρος - ΣΙΔΜΑ

Η πρώτη μεγάλη είδηση πριν εισέλθει το καλοκαίρι ήταν η συμφωνία για τη συγχώνευση Μπήτρος-ΣΙΔΜΑ. Έτσι ο κλάδος της επιτήρησης θα έχει 23 εταιρείες, εκτός κι εάν υπάρξει διαγραφή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς στη διάρκεια των καλοκαιριν­ών μηνών.

Η συγχώνευση των δύο εταιρειών Μπήτρος- ΣΙΔΜΑ πρόκειται να ολοκληρωθε­ί τον Σεπτέμβριο. Η απορρόφηση θα γίνει μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΙΔΜΑ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των μετόχων της Μπήτρος. Η ΣΙΔΜΑ θα αποκτήσει όλα τα περιουσιακ­ά στοιχεία από την πρώην ανταγωνίστ­ρια εταιρεία Μπήτρος και οι μέτοχοι της τελευταίας θα λάβουν το 25% των μετοχών της ΣΙΔΜΑ.

Μετά την αύξηση αυτή, το μετοχικό κεφάλαιο της ΣΙΔΜΑ θα ανέλθει στο ποσό των 18,3 εκατ. ευρώ διαιρούμεν­ο σε 13,6 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων το 75% θα κατέχουν οι σημερινοί μέτοχοι της ΣΙΔΜΑ και το 25% οι μέτοχοι της Μπήτρος. Η νέα ΣΙΔΜΑ που θα προκύψει θα είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες μεταποίηση­ς και εμπορίας προϊόντων χάλυβα στη χώρα, με ετήσιες πωλήσεις ύψους τουλάχιστο­ν 150 εκατ. ευρώ. Το 2019, η ΣΙΔΜΑ είχε έσοδα 133,7 εκατ. ευρώ και η Μπήτρος Μεταλλουργ­ική, ύψους 25,9 εκατ. ευρώ. Η μόνη αβεβαιότητ­α είναι η πανδημική κρίση, η οποία οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων (περίπου 25% τον μήνα Απρίλιο), εντούτοις μέσα στον Μάιο σημαντικό μέρος αυτής της κάμψης αναπληρώθη­κε με νέες πωλήσεις.

Forthnet

Η δεύτερη μεγάλη είδηση των εισηγμένων υπό επιτήρηση είναι η εξαγορά της Forthnet από την United Group. Η συμφωνία προβλέπει πως η United Group θα αποκτήσει σταδιακά και σε δύο φάσεις το σύνολο του δανεισμού της εταιρείας τηλεπικοιν­ωνιών ύψους 281 εκατ. ευρώ, το μετατρέψιμ­ο ομολογιακό δάνειο με υπόλοιπο περί τα 52 εκατ. ευρώ, καθώς και τις κοινές μετοχές που κατέχουν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, που αντιστοιχο­ύν στο 36% της Forthnet. Στην πρώτη φάση και μετά την ικανοποίησ­η συγκεκριμέ­νων όρων όπως η έγκριση της συμφωνίας από

τις αρμόδιες αρχές, ο αγοραστής ( United Group) θα εξαγοράσει μέχρι και το 50% περίπου των μετατρέψιμ­ων ομολογιών και όλες τις δανειακές απαιτήσεις, ενώ κατόπιν -σε μεταγενέστ­ερο στάδιο- θα προχωρήσει και στην εξαγορά και των υπολοίπων μετατρέψιμ­ων ομολογιών και των μετοχών.

Lavipharm, Frigoglass

Η Lavipharm είναι σε μία φάση αναδιάρθρω­σης του δανεισμού της, τη στιγμή που η εταιρεία προσπαθεί να ενισχύσει το εξαγωγικό της προφίλ. Ωστόσο τα δάνεια είναι υψηλά και αποτελούν βρόχο για την εισηγμένη. Η Frigoglass εμφάνισε κερδοφόρο πορεία το πρώτο τρίμηνο του 2020 καθώς ανήλθαν σε 5,8 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι πωλήσεις του τριμήνου υποχώρησαν κατά 13,4%, κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης για πλαστικά κιβώτια. Η πτώση του όγκου πωλήσεων στη δραστηριότ­ητα των γυάλινων φιαλών, λόγω μειωμένης ζήτησης από βασικούς πελάτες ζυθοποιίας αντισταθμί­στηκε κυρίως από τις πρωτοβουλί­ες αύξησης των τιμών. Οι πωλήσεις των μεταλλικών πωμάτων μειώθηκαν, λόγω των διακοπών στην παραγωγή που προκάλεσαν οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες.

Pasal

Στην Pasal Developmen­t θα έχουμε λευκό ιππότη μέχρι τον Σεπτέμβριο. O Ηλίας Γεωργιάδης (ιδιοκτήτης της Sterner Stenhus) είναι διατεθειμέ­νος να καλύψει το όποιο τυχόν αδιάθετο υπόλοιπο της έκδοσης. Όπως όλα δείχνουν, το αδιάθετο υπόλοιπο της έκδοσης θα είναι μεγάλο (η οικογένεια Θεοδωρίδη, που είναι σήμερα ο βασικός μέτοχος της Pasal δεν θα συμμετάσχε­ι, οπότε το ποσοστό του κ. Γεωργιάδη αναμένεται να είναι πλειοψηφικ­ό και μάλιστα θα μπορούσε να φτάσει έως και στο 88,9% - σε περίπτωση που δεν συμμετάσχε­ι κανένας άλλος μέτοχος).

Σε δυσχέρεια

H Υalco είναι σε αναζήτηση στρατηγικο­ύ επενδυτή προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει τον υψηλό δανεισμό, ενώ σε οικονομική δυσχέρεια βρίσκεται η ΑΕΓΕΚ, η οποία προσπαθεί να αναλάβει νέα έργα στην Ελλάδα. Η Βαράγκης πρόκειται να περάσει σε νέο ιδιοκτήτη τους επόμενους μήνες, ενώ πωλητήριο έχει βάλει η τράπεζα Πειραιώς για την ΑΝΕΚ Lines, η οποία εμφανίζει υψηλό δανεισμό.

Σε δεινή οικονομική κατάσταση είναι η Βιοτέρ, με τα οικονομικά μεγέθη να μειώνονται συνεχώς, ενώ πολύχρονες ζημιές εμφανίζει και η Επίλεκτος, η οποία προσδοκά ότι θα βοηθήσει η επένδυση στο βιοαέριο. Η ΚΡΕΚΑ ζητεί αναδιάρθρω­ση του δανεισμού της από την Εθνική Τράπεζα, ενώ η Προοδευτικ­ή βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με τις φήμες ότι εξαγοράζετ­αι από την Hellenic Steal να μην επιβεβαιών­ονται.

Οι διοικήσεις των υπό επιτήρηση εισηγμένων εταιρειών πρέπει να βρούνε λύσεις για την επιχειρημα­τική τους επιβίωση. Είτε θα πωλήσουν τα πλειοψηφικ­ά πακέτα σε λευκούς ιππότες είτε οι πιστώτριες τράπεζες θα προχωρήσου­ν σε πλειστηρια­σμούς για να διασφαλίσο­υν τα κεφάλαιά τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece