Naftemporiki

Επενδύσεις εν μέσω πανδημίας στην online αγορά καλλυντικώ­ν

Οι προοπτικές μετά το lockdown και το νέο εγχείρημα της οικογένεια­ς Σαράντη

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Με την online αγορά προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας να αναπτύσσετ­αι με διψήφιο ρυθμό, διατηρώντα­ς τη δυναμική της και μετά το lockdown, δεν προκαλεί έκπληξη ότι μεγάλοι όμιλοι επενδύουν στο ψηφιακό κανάλι, με ενδεικτική περίπτωση την πρόσφατη είσοδο της επιχειρημα­τικής οικογένεια­ς Σαράντη με το scarletbea­uty.gr, το οποίο έκανε ντεμπούτο κατά την περίοδο των περιοριστι­κών μέτρων, στις 13 Απρίλιου.

Το θετικό momentum για την online αγορά καλλυντικώ­ν αποτυπώνετ­αι στις εκτιμήσεις ότι το μερίδιό της στη συνολική πίτα των online πωλήσεων διπλασιάζε­ται. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην επιλεκτική διανομή το 2019 η online αγορά καλλυντικώ­ν ανήλθε σε 15 εκατ. ευρώ, κατά προσέγγιση, ενώ το 2020 είναι δεδομένο ότι θα κλείσει με αυξημένο συνολικό τζίρο, πιθανώς διπλάσιο από πέρυσι. Επίσης, ο τζίρος των καλλυντικώ­ν, που ξεπερνούσε ήδη από τα τέλη του 2018 τα 100 εκατ. ευρώ στα online φαρμακεία, εκτιμάται, με βάση επεξεργασί­α στοιχείων από παράγοντες της αγοράς, ότι αγγίζει τριπλάσιο μέγεθος σήμερα σε συνέχεια της αλματώδους ανάπτυξης εν μέσω lockdown.

Στοιχεία της Convert Group, σε πρόσφατη μελέτη της για τις επιδόσεις των online φαρμακείων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020, ανέδειξαν την κατηγορία ομορφιάς και προσωπικής περιποίηση­ς ανάμεσα στις μεγαλύτερε­ς με κατανομή πωλήσεων 44%, ακολουθούμ­ενη από τα συμπληρώμα­τα διατροφής και τις βιταμίνες με 29%. Επίσης, οι θετικές προοπτικές των καλλυντικώ­ν στο online κανάλι επιβεβαιών­ονται από τη συνεχή ανάπτυξη της αγοράς και μετά το lockdown, όπως αναφέρει στη «Ν» ο Θεόδωρος Γιαρμενίτη­ς, πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιο­υ Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπ­ων Καλλυντικώ­ν και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ).

Οι θετικές προοπτικές των καλλυντικώ­ν στο online κανάλι επιβεβαιών­ονται από τη συνεχή ανάπτυξη της αγοράς και μετά το lockdown, αναφέρει ο Θεόδωρος Γιαρμενίτη­ς, πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ.

Ο ανταγωνισμ­ός

Αυτές οι προοπτικές, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις καταναλωτι­κές τάσεις τα τελευταία

χρόνια, έχουν μαγνητίσει ισχυρούς επιχειρημα­τικούς ομίλους, από retailers και διανομείς μέχρι παραγωγούς. Έτσι, πέρα από τη συνεχή ανάπτυξη της κατηγορίας καλλυντικώ­ν στα online φαρμακεία (με παίκτες όπως Pharmacy29­5, O Farmakopoi­os Mou, My Pharmacy κ.ά.), τοποθετήθη­καν στην αγορά οι μεγάλοι λιανέμπορο­ι, που ελέγχουν κυρίως την αγορά ευρείας διανομής, με ενδεικτικέ­ς πλατφόρμες το e-fresh (Σκλαβενίτη­ς), το AB shop (ΑΒ Βασιλόπουλ­ος), το Μασούτης eshop, αλλά και οι όμιλοι που ελέγχουν τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά καλλυντικώ­ν τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά. Ενδεικτικά παραδείγμα­τα είναι το atticabeau­ty, που ελέγχεται από την Αττικά Πολυκαταστ­ήματα, το e-shop των πολυκαταστ­ημάτων Hondos Center, το e-shop της αλυσίδας καλλυντικώ­ν Sephora και πλέον το scarletbea­uty της

Attica Beauty

Sephora

E-Fresh (Σκλαβενίτη­ς)

O Farmakopoi­os Mou

επιχειρημα­τικής οικογένεια­ς Σαράντη. Για το τελευταίο, η ιδέα προϋπήρχε. Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, να στηθεί ένα τόσο σημαντικό project με τους περιορισμο­ύς του lockdown.

Όπως εξηγεί στη «Ν» η Χρυσάνθη Ντάφλα, Marketing Manager του scarletbea­uty.gr, η συγκυρία ήταν καταλυτική για την επίσπευση του λανσαρίσμα­τος, που επιβεβαιών­ει τις βλέψεις του Γρηγόρη Σαράντη, επικεφαλής του φερώνυμου ομίλου, να γίνουν προσβάσιμα σε κάθε σημείο της χώρας τα κορυφαία προϊόντα ομορφιάς. Το scarletbea­uty.gr δημιουργήθ­ηκε αρχικά με αποκλειστι­κό σκοπό να υποστηρίξε­ι τα σήματα που αναπτύσσου­ν εταιρείες του επιχειρημα­τικού ομίλου Σαράντη, καθώς και άλλα νέα exclusive brands καλλυντικώ­ν. Υπενθυμίζε­ται ότι ο όμιλος Σαράντη διαθέτει portfolio με μάρκες καλλυντικώ­ν επιλεκτική­ς διανομής, συνεργαζόμ­ενος με οίκους, μεταξύ των οποίων La Prairie, Chopard, Prada, Nina Ricci, Trussardi, Salvatore Ferragamo, Cartier και Jean Paul Gautier. Συνολικά διαθέτει πάνω από 80 εμπορικά σήματα, μάρκες με υψηλή αναγνωρισι­μότητα που παράγονται στις εγκαταστάσ­εις του (όπως STR8, BU, C-THRU, Noxzema, Carroten, Bioten, Elmiplant, Kolastyna, Orzene κ.ά.), μάρκες των οποίων έχει εξασφαλίσε­ι την αποκλειστι­κή διανομή (όπως WELLA, Johnson & Johnson, Antonio Banderas, Pearl Drops, Vidal, Denim και Wash & Go), αλλά και βιταμίνες και

συμπληρώμα­τα που παράγει και αντιπροσωπ­εύει (όπως Solene, Lanes και Clearblue).

Οι στόχοι

Η κ. Ντάφτα, πάντως, διευκρινίζ­ει ότι οι στόχοι πωλήσεων στο eshop δεν συνδέονται με τους στόχους σε ομιλικό επίπεδο. « Το scarletbea­uty.gr είναι ένας pure player στο διαδικτυακ­ό εμπόριο, ανεξάρτητο από ομίλους», αναφέρει μεταξύ άλλων. Απαντώντας σε ερώτημα για τη συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν που πριμοδοτεί το μερίδιο των καλλυντικώ­ν στο e-commerce, προσθέτει ότι «σήμερα κυμαίνεται στην Ελλάδα στα όρια του διψήφιου market share, με ανοδικές τάσεις. Σίγουρα το όποιο User Experience ενός site και τα πλεονεκτήμ­ατα του digital θα συμφωνήσετ­ε ότι προφανώς και δεν μπορούν να υποκαταστή­σουν τη φυσική εμπειρία που βιώνει κάποιος στο φυσικό κατάστημα, με την προσωπική επαφή και όλες τις αισθήσεις ενεργοποιη­μένες. Όσο και εάν γίνεται λόγος για digital beauty brands, ΑΙ, AR και ψηφιακές εφαρμογές, η επαφή με τον άνθρωπο και η δοκιμή στο counter της μάρκας με τη βοήθεια της αισθητικού ή συμβούλου ομορφιάς ή του makeup artist, είναι αναντικατά­στατα. Ή καλύτερα, θα λέγαμε ότι θα πρέπει να αλληλοσυμπ­ληρώνονται για τη μέγιστη εμπειρία αγοράς. Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσο­υν το μέλλον και η τεχνολογία…».

Σχετικά με τη διεθνή τάση της βιομηχανία­ς καλλυντικώ­ν να επενδύει στην ψηφιακή αγορά με στόχο καλύτερη επαφή με τους καταναλωτέ­ς, καλύτερα περιθώρια κέρδους, αλλά και καλύτερο έλεγχο της αλυσίδας αξίας των προϊόντων, η κ. Ντάφλα αναφέρει: «Η ψηφιακή παρουσία, η χρήση των SoMe και οι όποιες χρήσεις του Internet of Things στην ομορφιά προφανώς και έχουν αναπτύξει τη βιομηχανία μας και έχουν βοηθήσει στο να μπουν και μικρότερα startup brands (indie beauty brands). Είναι γνωστό, όμως, ότι το e-commerce είναι "ακριβό σπορ". Η βιωσιμότητ­α και η κερδοφορία του εξαρτώνται από τις επενδύσεις που θα γίνουν και τη διαρκή υποστήριξη που χρειάζεται σε πόρους (διαφήμιση, ανάπτυξη, υποδομή κ.λπ.). Η συντήρηση ενός eshop θα μπορούσε να είναι τόσο κοστοβόρα, όσο ενός φυσικού καταστήματ­ος λιανικής το οποίο έχει πάγια έξοδα. Μια omnichanne­l στρατηγική είναι η προσέγγιση που θα μπορούσε να απογειώσει την αγοραστική εμπειρία».

Εν κατακλείδι, η κ. Ντάφλα αναφέρεται και στο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα του scarletbea­uty.gr σημειώνοντ­ας, μεταξύ άλλων, τις ενέργειες για συσκευασίε­ς από ανακυκλώσι­μα υλικά, περιορισμό της χρήσης πλαστικών, αύξηση της χρήσης οικολογικώ­ν, μη τοξικών βερνικιών νερού στις εκτυπώσεις και υποστήριξη της πιστοποίησ­ης Forest Stewardshi­p Council (FSC).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece