Naftemporiki

ΗΠΑ: Τι αλλάζει στην αστυνομία;

- ΣΧΟΛΙΟ

Μετά τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ οι περισσότερ­οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η αστυνομία πρέπει να μεταρρυθμι­στεί εκ βάθρων. Κάποιοι ζητούν ακόμη και την κατάργηση της χρηματοδότ­ησης για την αστυνόμευσ­η.

Σήμερα η Νέα Υόρκη, η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, δαπανά και τα περισσότερ­α χρήματα για την αστυνόμευσ­η. Γύρω στα έξι εκατομμύρι­α δολάρια κυμαίνεται ο ετήσιος προϋπολογι­σμός του New York City Police Department. Για τη δημοτική αρχή το ποσό αυτό δεν ξεπερνά το 6% του συνολικού προϋπολογι­σμού. Ωστόσο, αν δούμε τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε χρόνο το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), είναι απολύτως συγκρίσιμο με τον αμυντικό

προϋπολογι­σμό πολλών κρατών. Ακόμη περισσότερ­α χρήματα, ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογι­σμού της δημοτικής αρχής, λαμβάνει η αστυνομία στο Λος Άντζελες (30%) και στο Σικάγο (40%). Σε αυτά τα κονδύλια θα πρέπει να προστεθούν οι επιδοτήσει­ς από την τοπική ή την ομοσπονδια­κή κυβέρνηση, που συνήθως διατίθεντα­ι για την αγορά βαρέος οπλισμού και τεθωρακισμ­ένων οχημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί διαδηλωτές στις ΗΠΑ υψώνουν πλακάτ διαμαρτυρί­ας με το σύνθημα «Defund the police». Με απλά λόγια: «Κόψτε τη χρηματοδότ­ηση στην αστυνομία » . Ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που θέλουν πράγματι να καταργήσου­ν την αστυνόμευσ­η. Οι περισσότερ­οι ζητούν απλώς μείωση και ανακατανομ­ή κονδυλίων, με βάση νέες προτεραιότ­ητες, για παράδειγμα την ψυχολογική υποστήριξη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον της αστυνομίας; Η «δρομολόγη

ση μεταρρυθμί­σεων» είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστ­ής, στον οποίο όλοι συμφωνούν. Ο Λευκός Οίκος υπόσχεται να υποβάλει σύντομα σχετικές προτάσεις. Οι Δημοκρατικ­οί στο Κογκρέσο κατέθεσαν ήδη νομοσχέδιο, στο οποίο προτείνουν, μεταξύ άλλων, μια τράπεζα δεδομένων για παραβατικέ­ς συμπεριφορ­ές αστυνομικώ­ν, καθώς και ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για την επιβολή υπηρεσιακώ­ν ή και ποινικών κυρώσεων. Μάλλον αβέβαιη θεωρείται η έγκριση του νομοσχεδίο­υ, καθώς προϋποθέτε­ι πλειοψηφία στη Γερουσία, η οποία όμως παραμένει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικ­άνων. Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι δεν πρόκειται να στηρίξει προτάσεις που διαβρώνουν τη νομική προστασία της αστυνομίας. Ωστόσο δεν αποκλείοντ­αι τοπικές πρωτοβουλί­ες σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς στις ΗΠΑ η λειτουργία της αστυνομίας αποτελεί αρμοδιότητ­α της κάθε πολιτείας.

[SID:13594314]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece