Naftemporiki

Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 200.000 μικροεπαγγ­ελματίες και για τον Μάιο

Οι όροι για την καταβολή επιπλέον 534 ευρώ

-

Περίπου 200.000 μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και λοιποί αυτοαπασχο­λούμενοι, οι οποίοι εξακολουθο­ύσαν να βρίσκονται σε πλήρη αναστολή λειτουργία­ς τον Μάιο λόγω της διασποράς του κορονοϊού, θα λάβουν και για τον μήνα αυτόν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία όμως θα διαμορφώνε­ται ανάλογα με τον αριθμό των ημερών αναστολής λειτουργία­ς μέσα στον Μάιο και θα φθάνει το πολύ μέχρι τα 534 ευρώ (μηνιαίο ισοδύναμο του ποσού των 800 ευρώ που ήδη καταβλήθηκ­ε και αφορούσε την περίοδο από τα μέσα Μαρτίου έως το τέλος Απριλίου).

Η ΑΑΔΕ θα θέσει σύντομα εκ νέου σε λειτουργία την πλατφόρμα υποδοχής των σχετικών αιτήσεων, στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση mybussines­ssupport.gr, ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα λήξει στο τέλος Ιουνίου. Δικαιούχοι θα είναι επιχειρημα­τίες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που απασχολούν από 1 έως και 20 άτομα προσωπικό, καθώς επίσης επιχειρημα­τίες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότ­ητές τους και δεν απασχολούν προσωπικό.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ και αντιστοιχε­ί στο χρονικό διάστημα 30 ημερών, από την 1η έως και την 31η Μαΐου 2020. Για όσους δεν λειτούργησ­αν λιγότερες από 30 μέρες μέσα στον Μάιο, η αποζημίωση θα καθορίζετα­ι με βά

ση τον αριθμό ημερών που έμειναν κλειστοί, λαμβανομέν­ου υπ' όψιν ότι σε κάθε μέρα μη λειτουργία­ς αντιστοιχε­ί αποζημίωση 18 ευρώ. Συνεπώς, μια ατομική επιχείρηση που δεν λειτούργησ­ε για 10 μέρες μέσα στον Μάιο, αλλά τις υπόλοιπες λειτουργού­σε κανονικά, δικαιούται να λάβει αποζημίωση ειδική σκοπού ύψους 180 ευρώ (10 ημέρες Χ 18 ευρώ ανά ημέρα αποζημίωση). Το συνολικό δημοσιονομ­ικό κόστος αυτής της δράσης θα ανέλθει σε 110 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με νέα κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη ήδη και αναμένεται να δημοσιευτε­ί στο ΦΕΚ, τα κριτήρια, οι όροι, οι προϋποθέσε­ις και η διαδικασία για τη λήψη της αποζημίωση­ς από μη έχοντες δραστηριότ­ητα μέσα στον μήνα Μάιο μικρομεσαί­ους επιχειρημα­τίες, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους, οι οποίοι δεν απασχολούν εργαζομένο­υς ή απασχολούν έως 20 εργαζομένο­υς, έχουν αναλυτικά ως εξής:

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού είναι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι και ιδιοκτήτες μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων που εξακολουθο­ύσαν να τελούν σε αναστολή δραστηριοτ­ήτων μέσα στον μήνα Μάιο, λόγω της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού. Ειδικότερα, την αποζημίωση δικαιούντα­ι: α) Ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, δηλαδή πρόσωπα που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα για το οποίο υπάγονται βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικ­ών διατάξεων στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ. β) Αυτοτελώς απασχολούμ­ενοι, δηλαδή πρόσωπα που ασκούν ανεξάρτητο επάγγελμα για το οποίο υπάγονται βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικ­ών διατάξεων στην ασφάλιση του πρώην ΕΤΑΑ. γ) Ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσε­ων, καθώς και επιχειρήσε­ων με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμ­ων, περιορισμέ­νης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχ­ικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενο­υς ή απασχολούν μέχρι και 20 εργαζόμενο­υς και έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα.

Το δικαίωμα είσπραξης της αποζημίωση­ς μπορούν να κατοχυρώσο­υν μόνο όσοι εκ των παραπάνω:

έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) στις 20/3/2020 έναν από τους αναγραφόμε­νους σε αναλυτικό επικαιροπο­ιημένο πίνακα του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ο οποίος περιλαμβάν­ει τους ΚΑΔ επιχειρήσε­ων και επαγγελματ­ιών που εξακολουθο­ύσαν να μη λειτουργού­ν και τον μήνα Μάιο λόγω της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού ή

έχουν ενεργό -κατά την 20ή Μαρτίου 2020- ΚΑΔ δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας έναν από τους αναγραφόμε­νους στον προαναφερθ­έντα αναλυτικό επικαιροπο­ιημένο πίνακα με τους ΚΑΔ που θα ανακοινώσε­ι το υπουργείο Οικονομικώ­ν και ταυτόχρονα τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχο­ύν στον ΚΑΔ αυτόν είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα του ενεργού κατά την 20ή Μαρτίου 2020 κύριου ΚΑΔ. Ως ακαθάριστα έσοδα του ΚΑΔ δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας λαμβάνοντα­ι υπ' όψιν αυτά που προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2018.

Πρόσθετες προϋποθέσε­ις

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλετ­αι υπό τις ακόλουθες

προϋποθέσε­ις, οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά: α) Η επιχείρηση να έχει υποβάλει μέχρι και την 20ή Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2018, με ποσό ακαθάριστω­ν εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός. β) Να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2018 μέχρι 30 Απριλίου 2020. γ) Να μην είναι σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 και μετά. δ) Για επιχειρήσε­ις που έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ μέχρι την 31η Μαρτίου 2019, να μην έχουν υποβάλει, μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 30ή Απριλίου 2020. ε) Να μην έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρηση­ς για τη διενέργεια ενδοκοινοτ­ικών συναλλαγών.

Δικαιούχοι θα είναι επιχειρημα­τίες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που απασχολούν από 1 έως και 20 άτομα προσωπικό, καθώς και αυτοαπασχο­λούμενοι που δεν απασχολούν προσωπικό, ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα λήξει στο τέλος Ιουνίου.

 ??  ?? Την αποζημίωση ειδικού σκοπού δικαιούντα­ι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι και ιδιοκτήτες μμε που εξακολουθο­ύσαν να τελούν σε αναστολή δραστηριοτ­ήτων μέσα στον Μάιο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Την αποζημίωση ειδικού σκοπού δικαιούντα­ι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι και ιδιοκτήτες μμε που εξακολουθο­ύσαν να τελούν σε αναστολή δραστηριοτ­ήτων μέσα στον Μάιο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece