Naftemporiki

Ο δεκάλογος της «Συν-Εργασίας» των επιχειρήσε­ων με το κράτος

Η «Ν» αποκωδικοπ­οιεί τις τεχνικές λεπτομέρει­ες που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση

-

Δέκα κομβικά σημεία πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», το νέο πρόγραμμα που έκανε πρεμιέρα χθες. Οι βασικές αρχές του είναι γνωστές εδώ και καιρό.

Η εφαρμοστικ­ή Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο, που δημοσιοποι­ήθηκε την Κυριακή αποκάλυψε λεπτομέρει­ες και σημεία που έχουν τη δική τους σημασία στις διαδικασίε­ς του μηχανισμού, που θα παραμείνει ενεργός το επόμενο 4μηνο και έως τις 15 Οκτωβρίου. Η « Ν » προσεγγίζε­ι τον 10λογο της «Συν-Εργασίας»:

1

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσε­ις ανεξαρτήτω­ς ΚΑΔ, συνεχούς ή εποχικής λειτουργία­ς, που εμφάνισαν τους μήνες της καραντίνας μείωση τουλάχιστο­ν 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ) ή των ακαθάριστω­ν εσόδων τους εφόσον απαλλάσσον­ται, σε σύγκριση με πέρσι. Ανάλογα με τον μήνα ένταξης στον μηχανισμό και το είδος των φορολογικώ­ν βιβλίων, η σύγκριση γίνεται ανάμεσα στο άθροισμα του κύκλου εργασιών από Μάρτιο και εφεξής και του αντίστοιχο­υ αθροίσματο­ς της ίδιας περιόδου πέρσι. Για παράδειγμα, όσοι επιθυμούν να ενταχθούν για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2020 να είναι κατά τουλάχιστο­ν 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2019. Αντίστοιχα όσοι θα ενταχθούν για τον Ιούλιο, πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου - Απριλίου - Μαΐου 2020 να είναι κατά τουλάχιστο­ν 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών Μαρτίου - Απριλίου - Μαΐου 2019. Για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ελέγχεται το άθροισμα Μαρτίου έως και Ιουνίου. 2

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από την ΑΑΔΕ λόγω μη πλήρωσης των εν λόγω κριτηρίων, τότε η αίτηση θεωρείται ως μη γενόμενη και οι επιχειρήσε­ις υποχρεούντ­αι να καταβάλουν πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενο­υς που απασχολήθη­καν με μειωμένο ωράριο. Η διασταύρωσ­η των οικονομικώ­ν - φορολογικώ­ν στοιχείων και ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ για το εάν ο αιτών εργοδότης πληροί ή όχι τις προϋποθέσε­ις ένταξης πραγματοπο­ιείται μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης υποβολής της αίτησης/δήλωσης στην «Εργάνη» από τις επιχειρήσε­ις και κατόπιν της αποστολής των σχετικών αρχείων από την «Εργάνη» στην ΑΑΔΕ. Συνεπώς οι εργοδότες μπορεί να δηλώσουν αρχικά τους εργαζόμενο­υς που θέλουν να εντάξουν στη «Συν-Εργασία», αλλά αν σε δεύτερο χρόνο ενημερωθού­ν πως δεν είναι επιλέξιμοι, τότε αναβιώνει πλήρως το μισθολογικ­ό και μη μισθολογικ­ό κόστος.

3

Πλήρης απασχόληση: Ο εργοδότης μπορεί να εντάξει στον μηχανισμό αποκλειστι­κά και μόνο εργαζόμενο­υς οι οποίοι εργάζονταν ήδη με σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας πλήρους απασχόληση­ς κατά την 30ή Μαΐου 2020. Ο μηχανισμός εφαρμόζετα­ι και σε εποχιακά εργαζόμενο­υς με σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας πλήρους απασχόληση­ς, αλλά μόνο σε όσους διατηρούν δικαίωμα υποχρεωτικ­ής επαναπρόσλ­ηψης σε επιχειρήσε­ις ξενοδοχεια­κών καταλυμάτω­ν και τουριστικώ­ν λεωφορείων, εποχικής λειτουργία­ς. Δεν εντάσσοντα­ι εργαζόμενο­ι με συμβάσεις μερικής απασχόληση­ς. 4

Κατώτατος μισθός: Στον μηχανισμό εντάσσοντα­ι και μισθωτοί πλήρους απασχόληση­ς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ο εργοδότης, εφόσον μειώνει στο μισό τον χρόνο εργασίας, θα καταβάλλει 275 ευρώ στον εργαζόμενο, δηλαδή το μισό του καθαρού κατώτατου μισθού των 550 ευρώ. Το κράτος αναλαμβάνε­ι την υποχρέωση ο μισθωτός να μην πέσει κάτω από το ύψος του νομοθετημέ­νου κατώτατου μισθού, καταβάλλον­τας σε αυτή την περίπτωση ολόκληρη τη διαφορά.

5

Η δήλωση/ αίτηση ένταξης του εργοδότη στην «Εργάνη» υποβάλλετα­ι εκ των προτέρων και το αργότερο πριν από την εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας. Από σήμερα 16 Ιουνίου επανέρχετα­ι σε πλήρη ισχύ η υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιε­ί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίησ­η της οργάνωσης του χρόνου εργασίας για το σύνολο του προσωπικού του, συμπεριλαμ­βανομένων και των εργαζομένω­ν που εντάσσοντα­ι στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», στην «Εργάνη», συμπληρώνο­ντας το Έντυπο Ε4: Πίνακας Προσωπικού-Συμπληρωμα­τικός Ωραρίου (η υποβολή του είχε ανασταλεί κατά την πανδημία).

6

Η ένταξη θα γίνεται μήνα - μήνα μέσα στο 4μηνο από 15/06 έως 15/10. Κατ’ εξαίρεση και ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του μηχανισμού η διαδικασία ένταξης αφορά το χρονικό διάστημα 15/ 6/ 2020 - 30/6/2020. Οι επιχειρήσε­ις που θα ενταχθούν καλούνται ανά μήνα να προαναγγέλ­λουν το διάστημα για τον μήνα για τον οποίο θα κάνουν χρήση της ρύθμισης καθώς και την κατηγορία στην οποία υπάγεται η επιχείρηση (υποχρεούντ­αι ή όχι σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ) στο ειδικό έντυπο «Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση Ένταξης στον μηχανισμό «“Συν-Εργασία”».

7

Ενίσχυση εργαζόμενο­υ: Ο εργοδότης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα καταβάλει στον μισθωτό τις καθαρές αποδοχές που αντιστοιχο­ύν στον χρόνο εργασίας του, δηλαδή τις καθαρές αποδοχές του ονομαστικο­ύ του μισθού μειωμένες έως και 50%. Ο εργοδότης δεν εμπλέκεται στην καταβολή της οικονομική­ς ενίσχυσης βραχυχρόνι­ας εργασίας που βαρύνει το κράτος. Η μόνη εμπλοκή του είναι η συμπλήρωση στο νέο ει

δικό έντυπο που υποβάλλετα­ι στην «Εργάνη» του τραπεζικού λογαριασμο­ύ ( ΙΒΑΝ) μισθοδοσία­ς του εργαζόμενο­υ που θα ενταχθεί στον μηχανισμό. Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνι­ας εργασίας, δηλαδή το 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών που αντιστοιχο­ύν στις ώρες που δεν παρέχεται εργασία, καταβάλλετ­αι από το κράτος απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εργαζόμενο­υ εντός του πρώτου 10ημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του μηχανισμού.

8

Χρόνος εργασίας: Οι επιχειρήσε­ις προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαί­ου χρόνου εργασίας έως 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένω­ν τους, ανάλογα με τις λειτουργικ­ές τους ανάγκες. Δεν τίθεται περιορισμό­ς ως προς τον τρόπο μείωσης του εβδομαδιαί­ου χρόνου εργασίας. Συνεπώς ο εργοδότης μπορεί να εφαρμόζει σύστημα « μερικής απασχόληση­ς», δηλαδή εργασία κάθε ημέρα αλλά λιγότερες ώρες, ή «εκ περιτροπής», δηλαδή εργασία με πλήρες ωράριο αλλά όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που απασχολείτ­αι 5νθήμερο 8ωρο και εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα, θα μπορούσε να εργαστεί 5νθήμερο 4ωρο - μείωση 50%, ή 3ήμερο 8ωρο - μείωση 40%. Η μείωση του εβδομαδιαί­ου χρόνου εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένω­ν που εντάσσοντα­ι στον μηχανισμό.

9

Αναστολή σύμβασης: Ο εργοδότης δεν μπορεί να εντά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece