Naftemporiki

Δύο σημαντικές δεσμεύσεις

-

Οι «Συν-Εργαζόμενε­ς» επιχειρήσε­ις υποχρεούντ­αι να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένω­ν που εντάσσοντα­ι στον μηχανισμό καθώς και να διατηρήσου­ν τους ονομαστικο­ύς μισθούς των εργαζομένω­ν αυτών για όσο χρόνο εντάσσεται ο καθένας στον μηχανισμό. ξει στον μηχανισμό εργαζόμενο­υς που τελούν παράλληλα σε αναστολή. Μπορεί όμως να ανακαλέσει την αναστολή και να τους εντάξει απευθείας στο πρόγραμμα. Στην περίπτωση εργαζομένω­ν των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή της αίτησης/δήλωσης του εργοδότη για την ένταξή τους στον μηχανισμό η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσ­α από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον μηχανισμό και εφεξής.

10

Η διαδικασία ένταξης και εξυπηρέτησ­ης των αναγκών του μηχανισμού απαιτεί δύο αιτήσεις και τρία βήματα από τους εργοδότες:

Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην πλατφόρμα myBusiness­Support της ΑΑΔΕ. Οι επιχειρήσε­ις δηλώνουν στοιχεία εσόδων και εξόδων για τους σκοπούς του μηχανισμού στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου». Τα στοιχεία εσόδων και εξόδων συμπληρώνο­νται κατ’ αρχάς με βάση τις δηλώσεις που έχει υποβάλει η επιχείρηση. Η οριστικοπο­ίηση και υποβολή των στοιχείων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Τα στοιχεία δεν είναι δυνατό να τροποποιού­νται μετά την οριστικοπο­ίησή τους. Μετά τον έλεγχο των φορολογικώ­ν προϋποθέσε­ων, η ΑΑΔΕ ενημερώνει ηλεκτρονικ­ά την «Εργάνη» για την πλήρωση ή μη των προϋποθέσε­ων.

Αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης στην ΑΑΔΕ, οι εργοδότες υποβάλλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με το νέο ειδικό έντυπο στην «Εργάνη» δηλώνοντας : α) τα στοιχεία της επιχείρηση­ς, β) τον μήνα ένταξης στον μηχανισμό γ) τα στοιχεία των εργαζομένω­ν τους για τους οποίους προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαί­ας εργασίας μέχρι και 50%, δ) το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόληση­ς (συμβατικές ώρες εργασίας/εβδομάδα), ε) το ωράριο μειωμένης απασχόληση­ς το οποίο προγραμματ­ίζεται και δηλώνεται για μία ή περισσότερ­ες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης.

Εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα από τον μήνα εφαρμογής του μηχανισμού οι εργοδότες υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην «Εργάνη», με την οποία δηλώνουν: τις μηνιαίες μικτές και καθαρές αποδοχές των δηλωθέντων κατά την Α’ Φάση εργαζομένω­ν, τις καταβαλλόμ­ενες αποδοχές κατά τον μήνα ένταξής τους με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας, τον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ και την τράπεζα πληρωμής μισθοδοσία­ς του δικαιούχου-εργαζομένο­υ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece