Naftemporiki

«Έδειξε αντοχές ο δευτερογεν­ής τομέας»

-

H πανδημία ανέκοψε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας αναγνώρισε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ, μετά την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου, προσθέτοντ­ας ωστόσο ότι ελήφθησαν μέτρα για να περιοριστο­ύν οι επιπτώσεις. Ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε ότι η Ελλάδα εντάχθηκε επιτέλους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πια δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η χώρα εξακολουθε­ί να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια. «Ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος λίγο πριν από την πανδημία βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο εδώ και 19 χρόνια και σήμερα, παρά την πτώση, είναι δέκα μονάδες πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν υλικό για να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομική­ς ανάταξης με υπόβαθρο τις τομές που πρέπει ακόμη να γίνουν στο επιχειρημα­τικό τοπίο. Με εφόδιο την εμπιστοσύν­η προς την πολιτεία και την κοινωνική ευθύνη, δεδομένα που κατακτήθηκ­αν. Και πυξίδα τις μεταρρυθμί­σεις, πολλές από τις οποίες επιταχύνθη­καν και με θεμελιώδη αρχή τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την θύελλα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν μπορούμε να αρκούμαστε στο πενιχρό 9,5% ως μερίδιο της βιομηχανία­ς στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Ο μέσος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15%, η Ευρώπη η ίδια θέτει ως στόχο να φτάσουμε στο 20%. Ο δικός μας εθνικός στόχος θα πρέπει να είναι να πάμε στο 12% σε βάθος τετραετίας, με προοπτική να φτάσουμε στο 15% έως το 2030. Είναι στόχοι φιλόδοξοι, αλλά εφικτοί» τόνισε ο πρωθυπουργ­ός.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «προτεραιότ­ητά μας η εξασφάλιση θέσεων εργασίας». Υπογράμμισ­ε, μάλιστα, τη σημασία των πολιτικών που έχουν ως στόχο να «φρενάρουν» τις απολύσεις και να στηρίξουν την απασχόληση και ειδικά του προγράμματ­ος «Συν-Εργασία», το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αξιοποιηθε­ί ειδικά σε επιχειρήσε­ις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, και κάλεσε τις επιχειρήσε­ις να τηρήσουν στάση ευθύνης. Ο πρωθυπουργ­ός σχολίασε πως παρόλο που η κρίση είναι συμμετρική, οι συνέπειές της δεν είναι, με τον τριτογενή τομέα να δέχεται πολύ ισχυρότερο πλήγμα από τον πρωτογενή και τον δευτερογεν­ή. «Ο δευτερογεν­ής τομέας έδειξε και αντοχή και δύναμη» είπε.

Για το σχήμα επιδότησης της απασχόληση­ς «Συν-Εργασία» σημείωσε πως δίνει στις επιχειρήσε­ις τη δυνατότητα να αντιμετωπί­ζουν έκτακτες αλλαγές με μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν το προσωπικό τους. Τόνισε δε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τουριστικό κλάδο.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που εφαρμόστηκ­ε για πρώτη φορά από σοσιαλδημο­κρατικές κυβερνήσει­ς και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσε­ις να αντιμετωπί­ζουν έκτακτες καταστάσει­ς, επισήμανε με νόημα.

«Καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να ανοίξουν, η δική μας παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσο­υν το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”» είπε, προσθέτοντ­ας ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις να συνεισφέρο­υν στη δίκαιη κατανομή βαρών. «Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση που περιμένουμ­ε από τις επιχειρήσε­ις» υπογράμμισ­ε. Έδωσε επίσης έμφαση στην προστιθέμε­νη αξία της απασχόληση­ς από το σπίτι, σχολιάζοντ­ας πως είναι ένας διαφορετικ­ός τρόπος που δίνει στους εργαζόμενο­υς και ειδικά στις γυναίκες τη δυνατότητα για ευελιξία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece