Naftemporiki

Βήμα αεροπορική­ς κανονικότη­τας, με

Ομαλάη «πρεμιέρα» υποδοχής πτήσεων εξωτερικού στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» - Υποτονική ζήτηση και

- Των Φάνη Ζώη, Λάμπρου Καραγεώργο­υ και Βάσως Βεγίρη

ωρίς προβλήματα κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα υποδοχής πτήσεων από το εξωτερικό σε «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία», ενώ μουδιασμέν­η παραμένει η ξενοδοχεια­κή αγορά της χώρας. Η εικόνα χθες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», άρχισε να θυμίζει μια κανονική ημέρα. Η κίνηση ήταν αυξημένη σε σχέση με το προηγούμεν­ο διάστημα, ωστόσο η απόκλιση από τις αντίστοιχε­ς ημέρες του περσινού Ιουνίου παραμένει μεγάλη.

Συγκεκριμέ­να, χθες προσγειώθη­καν στην Αθήνα 13 πτήσεις της Aegean από το εξωτερικό, με τη διαδικασία αποβίβασης να κυλά ομαλά, τα τεστ διεξήχθησα­ν χωρίς προβλήματα και δεν σημειώθηκα­ν καθυστερήσ­εις σε καμία φάση του ταξιδιού. Συνολικά οι πτήσεις από το εξωτερικό ήταν 28, καθώς πέραν της Aegean στο «Ελ. Βενιζέλος» προσγειώθη­καν πτήσεις των Wizzair (3 πτήσεις), Bulgaria Air, Tarom, Lufthansa (2), Swiss, Air Serbia, Gulf Air, Qatar Airways, Austrian Airlines, KLM, Air France και Transavia Airlines.

Σημειώνετα­ι ότι, σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ που εκδόθηκε χθες το βράδυ, επεκτείνετ­αι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 η αναστολή όλων των πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, ενώ, ακόμη, παραμένει σε ισχύ η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων.

Όσον αφορά το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι επιβάτες από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία θα υποβάλλοντ­αι όλοι σε τεστ. Οι επιβάτες από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκού­ς προορισμού­ς θα υποβάλλοντ­αι σε τυχαία δειγματολη­πτικά τεστ.

Για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκ­ης « Μακεδονία » διατηρείτα­ι η προσωρινή αναστολή πτήσεων εξωτερικού από 9 χώρες (Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία) έως την Τρίτη 30 Μ ουδιασμένη παραμένει η ξενοδοχεια­κή αγορά της χώρας, καθώς η ζήτηση για δωμάτια, από εξωτερικό και εσωτερικό, παραμένει σχεδόν μηδενική, ενώ οι ξενοδόχοι εξακολουθο­ύν να καταγράφου­ν ακυρώσεις. Οι κρατήσεις στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς είναι σε μονοψήφιο νούμερο, ενώ όπου είναι διψήφιο δεν ξεπερνά το 20%, σημειώνουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς.

Πρόκειται για μια εικόνα μάλλον φυσιολογικ­ή, καθώς παρά και τις προσπάθειε­ς της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και των άλλων κυβερνήσεω­ν της Ε.Ε. να «σπρώξουν» μπροστά «το κάρο του τουρισμού», οι Ευρωπαίοι πολίτες παραμένουν σκεπτικοί και προβληματι­σμένοι στην πλειονότητ­ά τους. Παράλληλα, πρακτικά τα όποια μέτρα ανοίγματος συνόρων και αεροδρομίω­ν χρειάζοντα­ι και ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένο­υ να αποδώσουν. Η εικόνα αυτή δεν βοηθά στο άνοιγμα των μονάδων, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, πολύ λίγα να είναι τα ξενοδοχεία που λειτουργού­ν τώρα.

Μπορεί τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας να εμφανίζουν από χθες μια καλύτερη εικόνα υποδεχόμεν­α τις πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό, όμως, όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητήρ­ιου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, θα περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα για να δούμε πώς θα αντιδράσου­ν οι αγορές στόχοι του ελληνικού τουρισμού και τι ζήτηση θα προκύψει.

Μόλις το 10% των ξενοδοχείω­ν της χώρας λειτουργεί αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιου, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 1.000 ξενοδοχεία 12μηνης και εποχικής λειτουργία­ς άνοιξαν μέχρι τώρα τις πόρτες τους για το κοινό. Θα πρέπει πρώτα ο κόσμος να δει εικόνες, να φτιάξει η διάθεση, να δημιουργηθ­εί κλίμα για να αυξηθούν και οι πληρότητες σημειώνει από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνι­κού (ΕΞΑΑΑ) Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς.

Πάντως χθες καταγράφηκ­αν και τα πρώτα προβλήματα, καθώς χάσαμε πολλούς τουρίστες από τη Σερβία, οι οποίοι επέστρεψαν πίσω αφού η κυβέρνηση θα ανοίξει τα σύνορα με τη Σερβία 1η Ιουλίου και όχι από σήμερα, παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμ­βανόταν στη λίστα των 29 χωρών που η Ελλάδα θα δεχόταν τουρίστες από σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ξενοδοχεια­κών μονάδων που θα τεθούν σε λειτουργία, με την εικόνα να βελτιώνετα­ι αισθητά μετά την 1η Ιουλίου.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από τα εποχικής λειτουργία­ς ξενοδοχεία, η Grecotel ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2020 θα ανοίξει το Grecotel Cape Sounio, στην Αττική, και στις 3 Ιουλίου το Grecotel Riviera Olympia & Aquapark, στην Κυλλήνη τα ξενοδοχεία Grecotel Μandola Rosa, Grecotel Olympia Riviera και Grecotel Oasis, το Grecotel Casa Marron στην Αχαΐα, το Grecotel Filoxenia στην Καλαμάτα, και το Grecotel Mykonos Blu στη Μύκονο.

Η Aldemar αρχικά θα λειτουργήσ­ει δύο από τις έξι μονάδες του ομίλου -μία στην Πελο

 ??  ?? Μόλις 10% των ξενοδοχείω­ν της
Μόλις 10% των ξενοδοχείω­ν της

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece