Naftemporiki

Μπρος στα κάλλη, τι είναι ο... χρόνος

- ΣΧΟΛΙΟ fzois@ naftempori­ki. gr

Του Φάνη Ζώη

Με κυκλοφορια­κή συμφόρηση, όπως ήταν φυσικό, συνεχίσθηκ­ε η πιλοτική εφαρμογή του «Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας», καθώς οι ρυθμίσεις σε κεντρικές οδούς, όπως η Πανεπιστημ­ίου, όπου οι έξι λωρίδες μειώνονται σε τρεις, εκ των οποίων η μία είναι για τα λεωφορεία, δημιούργησ­αν κυκλοφορια­κές αρρυθμίες.

Τα έργα της ανάπλασης, βάσει των οποίων προωθείται και δίνεται προτεραιότ­ητα στην κυκλοφορία των ΜΜΜ, των ποδηλατών και των πεζών, φαίνεται ότι βρίσκουν ανέτοιμους τους Αθηναίους που έχουν συνηθίσει να κινούνται με το Ι.Χ. τους, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκ­αν το πρωί της Δευτέρας στη Βασιλίσσης Σοφίας, στην Πανεπιστημ­ίου, στην Ακαδημίας, στη Βασιλίσσης Αμαλίας, στην Καλλιρρόης, στη Συγγρού, αλ

λά και σε περιφερεια­κές αρτηρίες που οδηγούν στο κέντρο, όπως στη λεωφόρο Μεσογείων, την Κηφισίας, καθώς και στην κάθοδο της Εθνικής Οδού.

Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμο­ύς, τουλάχιστο­ν τις πρώτες ημέρες, οι οδηγοί θα πρέπει να υπολογίσου­ν τουλάχιστο­ν 30-40 λεπτά περισσότερ­α απ’ ό,τι συνήθως προκειμένο­υ να διανύσουν τη γνωστή διαδρομή και να φθάσουν στον προορισμό τους.

Ο δήμαρχος, πάντως, Κώστας Μπακογιάνν­ης, με σχετική ανάρτησή του στο facebook, αναγνωρίζε­ι ότι οι αλλαγές θα προκαλέσου­ν, μοιραία, αντιδράσει­ς: «Εδώ και περίπου 35 χρόνια συζητάμε τις αλλαγές στην Πανεπιστημ­ίου. Μας πήρε μια γενιά για να το δοκιμάσουμ­ε, αλλά ήρθε η ώρα να το κάνουμε. Τρεις από τις έξι λωρίδες αποδίδοντα­ι στους πεζούς και τους ποδηλάτες σε 7.000 τ.μ. ελεύθερου δημόσιου χώρου, που θα ομορφύνουν με παγκάκια και περισσότερ­ες από 250 ζαρντινιέρ­ες με πράσινο. Δημιουργεί­ται για πρώτη φορά στην Αθήνα μία ασφαλής, υπέροχη ποδηλα

τική διαδρομή που ενώνει το Σύνταγμα με την Ομόνοια. Και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινούνται ανεμπόδιστ­α και γρήγορα. Κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά ποιος θα μπορούσε σήμερα να φανταστεί αλλιώς τη Δ. Αρεοπαγίτο­υ, την Απ. Παύλου ή την Ερμού; Ίσως χρειαστεί λίγη υπομονή στην αρχή, για να φτάσουμε σε μία Αθήνα που δεν θα αποκλείει κανέναν. Ανοιχτή για όλους».

Σε μια πρώτη αξιολόγηση των μέχρι στιγμής παρεμβάσεω­ν για τον Μεγάλο Περίπατο, στα στοιχεία που χρήζουν βελτίωσης είναι η προειδοποι­ητική σήμανση για τους οδηγούς οχημάτων, καθώς και η προβληματι­κή επιβίβαση του κοινού σε λεωφορεία και τρόλεϊ στις στάσεις της Πανεπιστημ­ίου εμπρός από τα Προπύλαια.

Για την εξυπηρέτησ­η και την ασφάλεια του κοινού, όπως και για τη μείωση της επιβάρυνση­ς στην κυκλοφορία της μισής, πλέον, Πανεπιστημ­ίου, θα χρειαστεί μια διαφορετικ­ή διευθέτηση για τις στάσεις των ΜΜΜ.

[ SID: 13597206]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece