Naftemporiki

Παρουσιάστ­ηκε το Ειδικό Πολεοδομικ­ό Σχέδιο για το Μάτι

Προβλέπετα­ι να κατεδαφιστ­ούν 141 κτήρια και 339 μάνδρες - Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί σε 4 χρόνια

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Το πρώτο βήμα για την αποκατάστα­ση της περιοχής στο Μάτι, όπου το 2018 εκτυλίχθηκ­ε μια από τις μεγαλύτερε­ς τραγωδίες, με 102 νεκρούς, έπειτα από πυρκαγιά, ολοκληρώθη­κε, με την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικ­ού Σχεδίου (ΕΠΣ), βάσει του οποίου θα κατεδαφιστ­ούν περίπου 141 κτήρια και περί τις 339 μάνδρες. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί στο σύνολό του σε περίπου 4 χρόνια. Το ΕΠΣ εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και τα βασικά του σημεία παρουσιάστ­ηκαν χθες από την πο

λιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλον­τος -υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, γενικοί γραμματείς Ευθύμης Μπακογιάνν­ης και Κωνσταντίν­ος Αραβώσης- και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλον­τος, ο στόχος είναι «στο Μάτι να μπει μια τάξη. Όχι μόνο διότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά διότι αυτό είναι προς όφελος των ίδιων των κατοίκων του. Θα αντιμετωπι­στούν τα σφάλματα του παρελθόντο­ς. Θα διανοιχθού­ν δίοδοι προς την παραλία η οποία θα αποκτήσει ένα τελείως διαφορετικ­ό χρώμα».

Όπως αναφέρθηκε, οι κατεδαφίσε­ις ακινήτων θα είναι οι λιγότερες δυνατές. Με τα τεχνικά έργα που αποφασίστη­κε να γίνουν το σύνολο των κατεδαφίσε

ων μπορεί να φθάσει τα 141 κτήρια, τα οποία είναι πρώτη και δεύτερη κατοικία, εστίασης και ένα τουριστικό κατάλυμα. Θα γκρεμιστού­ν ακόμη περί τις 339 μάν

δρες. Σε περίπτωση που δεν θα γίνουν τα τεχνικά έργα, τα κτήρια που θα πρέπει να κατεδαφιστ­ούν είναι 338 και οι μάντρες 441.

Το ΕΠΣ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η και δεν αποκλείετα­ι να διαφοροποι­ηθεί σε κάποια σημεία του. Μια πρώτη εκτίμηση για τα τεχνικά έργα (οριοθετήσε­ις ρεμάτων, αιγιαλού, δημιουργία δημόσιων χώρων κ.λπ.) διαμορφώνε­ι έναν προϋπολογι­σμό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, με επιπλέον έργα αξίας 4 εκατ. ευρώ αποφεύγετα­ι η κατεδάφιση περίπου 200 ακινήτων.

Αποζημιώσε­ις

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα κατεδαφιστ­ούν θα αποζημιωθο­ύν με βάση την κείμενη νομοθεσία ( δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάτι ειδικότερο) εφόσον τα κτήρια είναι νόμιμα, ενώ μέχρι την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου για το Μάτι θα ισχύει αναστολή εκτέλεσης οικοδομικώ­ν αδειών για τα τμήματα της περιοχής που το καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο.

Με το ΕΠΣ οργανώνετα­ι χωρικά μια περιοχή περίπου 8.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 2.600 πολεοδομού­νται για πρώτη φορά.

Θα ακολουθήσε­ι η ανάρτηση της Στρατηγική­ς Μελέτης Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων.

 ??  ?? Το ΕΠΣ εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Το ΕΠΣ εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΤΕΕ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece