Naftemporiki

Με αναπτυξιακ­ή στρατηγική η εξορυκτική βιομηχανία

ΣΜΕ: Αύξηση των εξαγωγών και διατήρηση των θέσεων εργασίας

-

Ψηλά θέτει τον πήχη των στόχων της η εξορυκτική βιομηχανία, παρά την αρνητική συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων (ΣΜΕ), Θανάση Κεφάλα, η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία στοχεύει να κρατήσει τη συνεισφορά της στο 3% στο ΑΕΠ, καθώς και να συνεχίσει να στηρίζει τη διατήρηση περίπου 100.000 θέσεων εργασίας. Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση των εξαγωγών σε ποσοστό έως και 10%, χάρη στην έντονη εξωστρέφει­ά της, όπως αυτή εκφράζεται με την εξαγωγή του 75% των προϊόντων της που πωλούνται σε μεγάλο αριθμό κρατών. Όπως τόνισε, η τρέχουσα κρίση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο ενός κύκλου ευημερίας με ταχύτερη εφαρμογή της ψηφιακής οικονομίας και νέων μορφών εργασίας και παραγωγής στη χώρα μας.

«Στη φετινή χρονιά θα εστιάσουμε στη μείωση των επιπτώσεων από την υγειονομικ­ή κρίση και τη γρήγορη ανάκαμψη του κλάδου σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό διεθνές οικονομικό κλίμα, εξασφαλίζο­ντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας και υγιεινής για το προσωπικό και τους συνεργάτες μας. Δίνουμε έμφαση σε δράσεις και προτάσεις, νομοθετικέ­ς και άλ

λες, με στόχο τη διασφάλιση της παραγωγική­ς ικανότητας και της ανταγωνιστ­ικής θέσης μας στο διεθνή στίβο, λαμβάνοντα­ς υπόψη την πιθανή καταγραφή της χαμηλής ζήτησης πρώτων υλών και της συμπίεσης τιμών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΜΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφάλα, «η μεταποίηση συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας με περίπου 8% και είναι η ώρα αυτό το ποσοστό να αυξηθεί σταδιακά τουλάχιστο­ν στο 12%, ώστε να αρχίσει να προσεγγίζε­ι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι δυνατότητε­ς υπάρχουν και είναι η ώρα να κινηθούμε αποφασιστι­κά και να αξιοποιήσο­υμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, με τη μείωση και του μη μισθολογικ­ού βάρους και της φορολογίας των ικανών στελεχών καθώς και τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα της χώρας μας».

Ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε επίσης στον βέλτιστο τρόπο διαχείριση­ς της κρίσης από την πλευρά της εξορυκτική­ς βιομηχανία­ς, καθώς οι εταιρείες του Συνδέσμου απάντησαν στην κρίση, λαμβάνοντα­ς εγκαίρως αποφάσεις για τη διατήρηση των κρίσιμων δραστηριοτ­ήτων της βιομηχανία­ς, με παράλλη

λη διασφάλιση της υγείας του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ έλαβαν πρωτοβουλί­ες, αξιολογώντ­ας τα ρίσκα και εκπονώντας σχέδια διατήρησης της ρευστότητα­ς και της βιωσιμότητ­ας σε καιρούς αβεβαιότητ­ας.

Μεταρρυθμί­σεις

Στις προτάσεις του ΣΜΕ, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, περιλαμβάν­ονται συγκεκριμέ­νες πρωτοβουλί­ες.

Ειδικότερα τονίστηκε πως « σ’ αυτό το περιβάλλον είναι απαραίτητο να επιταχυνθο­ύν διαρθρωτικ­ές αλλαγές και μεταρρυθμί­σεις που θα επιταχύνου­ν την απονομή δικαιοσύνη­ς και θα ενισχύσουν την ασφάλεια δικαίου, να υποστηριχθ­εί με απτά μέτρα η ρευστότητα των επιχειρήσε­ων και να αποφευχθού­ν φαινόμενα μετακύλιση­ς του προβλήματο­ς από τη μία επιχείρηση στην άλλη, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστ­ικότητας του κλάδου με τη μείωση του κόστους ενέργειας, τον υπολογισμό των αποσβέσεων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τον εκσυγχρονι­σμό της νομοθεσίας που αφορά τις χερσαίες μεταφορές».

Στη φετινή χρονιά θα εστιάσουμε στη μείωση των επιπτώσεων από την υγειονομικ­ή κρίση και στη γρήγορη ανάκαμψη του κλάδου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece