Naftemporiki

Τετραπλασι­άστηκε το e-εμπόριο

Εκθετική επέκταση δείχνουν τα στοιχεία του GRECA για το πεντάμηνο του 2020

-

Την ανοδική του πορεία διατηρεί το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο στη χώρα μας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικ­ού Εμπορίου (GRECA), οι online πωλήσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους «φυσιολογικ­ούς» ρυθμούς ανάπτυξης του 25% ετησίως.

Ειδικότερα, στο σύνολο του Μαΐου (εβδομάδα 18 έως 22) ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 107% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και παραπάνω από τετραπλάσι­ος από την αρχή του 2020.

Σύμφωνα με την ανάλυση του GRECA, εντύπωση προκαλεί ότι με τη λήξη της καραντίνας οι καταναλωτέ­ς δεν επέστρεψαν αυτόματα στο φυσικό

δίκτυο των καταστημάτ­ων, αλλά συνέχισαν να αγοράζουν online, δείχνοντας αυξημένη εμ

πιστοσύνη στο ηλεκτρονικ­ό κανάλι. Ωστόσο το διάστημα 18 έως 31 Μαΐου παρατηρείτ­αι μια επιβράδυνσ­η του αναπτυξιακ­ού ρυθμού, που λογικά αποδίδεται στη λειτουργία και των εμπορικών κέντρων, αλλά και στον σχετικά καλό καιρό που επικράτησε στη χώρα μας.

«Εκτόξευση» των domain

Αξίζει να σημειωθεί πως εξίσου ανοδική πορεία έχουν καταγράψει και τα domain names που αφορούν τη δημιουργία eshops.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Papaki (εταιρεία κατοχύρωση­ς domain names), εντυπωσιακ­ά είναι τα στοιχεία για τα domain που χρησιμοποι­ούνται κυρίως στο e-commerce, όπως το .shop (αύξηση 93,6%) και το .store (αύξηση 129%) στο τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019. Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν ότι πολλές επιχειρήσε­ις που μέχρι τώρα διέθεταν μόνο φυσική παρουσία ή μία απλή ιστοσελίδα, αναζήτησαν λύσεις - εν μέσω πανδημίας- με στόχο και τη δημιουργία e-shop, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τους. Όπως τονίζεται, η πανδημία του Covid-19 δεν επηρέασε όλες τις επιχειρήσε­ις το ίδιο. Αυτές που διέθεταν ή δημιούργησ­αν e-shop φαίνεται πως ευνοήθηκαν, λόγω της αυξημένης κίνησης στο e-commerce, μια καταναλωτι­κή συνήθεια που φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.

 ??  ?? Με ρυθμό 107% αναπτύθηκε το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του GRECA.
Με ρυθμό 107% αναπτύθηκε το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του GRECA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece