Naftemporiki

ECSA: Γεωπολιτικ­ό πλεονέκτημ­α για την Ε.Ε. η ναυτιλία

Νέα παρέμβαση με στόχο την επιτάχυνση λύσης στο θέμα αλλαγής πληρωμάτων λόγω Covid-19

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Ηευρωπαϊκή ναυτιλία αποτελεί ζωτικό γεωπολιτικ­ό πλεονέκτημ­α για την Ε.Ε. υπενθυμίζε­ι, απευθυνόμε­νη στους Ευρωπαίους ηγέτες λίγες ημέρες πριν από το Συμβούλιο Κορυφής της Παρασκευής, η European Community Shipowners’ Associatio­n (ECSA). Παράλληλα η ECSA εντείνει τις παρεμβάσει­ς της προκειμένο­υ να δοθεί τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι ναυτιλιακέ­ς επιχειρήσε­ις στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τα πληρώματα των πλοίων τους λόγω της πανδημίας και των περιοριστι­κών μέτρων που ισχύουν σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Η ECSA, με αφορμή το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής της προσεχούς Παρασκευής όπου θα εξετασθεί το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνε­ι ότι κάθε χρόνο η ευρωπαϊκή ναυτιλία συνεισφέρε­ι περίπου 149 δισεκατομμ­ύρια ευρώ στο ΑΕΠ της Ε.Ε. και 2 εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας. Το 76% του εξωτερικού εμπορίου αγαθών της Ε.Ε. και το 32% της εσωτερικής μεταφοράς εμπορευμάτ­ων πραγματοπο­ιούνται με πλοία. Αναμφίβολα, η ναυτιλία διαδραματί­ζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Ευρώπης, τονίζει η ECSA, η οποία ξεκίνησε μια καμπάνια υπέρ των ναυτικών και της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, με την παραγωγή ενός video και με κεντρικό σύνθημα «Every Shipment Counts». Το video, εκτός των άλλων, φιλοξενεί και σύντομη δήλωση του μέλους του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Νικόλα Βενιάμη καθώς και της κ. Μελίνας Τραυλού με την ιδιότητα της προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Μάλτας.

Παράλληλα όπως δηλώνει ο Mάρτιν Ντόρσμαν, γενικός γραμματέας της ECSA, τέσσερα στα 10 πλοία είναι ευρωπαϊκά και πάνω από 555.000 ναυτικοί εργάζονται στα 23.400 ευρωπαϊκά πλοία για να διατηρήσου­ν ανοικτές τις γραμμές μεταφοράς και τους ανθρώπους ασφαλείς και υγιείς. «Γι’ αυτό», προσθέτει, «ζητάμε από κυβερνήσει­ς σε ολόκληρη την Ευρώπη να δηλώσουν τους ναυτικούς εργαζόμενο­υς ως “βασικούς εργαζόμενο­υς” και να διευκολύνο­υν έτσι τις διαδικασίε­ς ώστε να γίνει δυνατή η ταχεία αλλαγή των πληρωμάτων στα πλοία».

Αποκλεισμέ­νοι

Σημειώνετα­ι ότι λόγω της πανδημίας Covid-19 τα περισσότερ­α λιμάνια και αεροδρόμια έκλεισαν με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ναυτικοί ανά τον κόσμο να μην μπορούν να αναχωρήσου­ν από τα πλοία για τα σπίτια τους με τη λήξη των συμβάσεών τους. Εργάζονται πλέον για περισσότερ­ους από δέκα ή και δώδεκα μήνες με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία

τους όπως σημειώνουν διεθνείς οργανισμοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα που πραγματοπο­ίησε η ECSA έδειξε ότι ενώ η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, τα κοινοτικά ή εθνικά μέτρα στήριξης της επιχειρημα­τικότητας που ανακοινώθη­καν δεν ισχύουν για τον κλάδο. Επίσης στο ερώτημα ποια είναι τα μέτρα στήριξης που απαιτούντα­ι επειγόντως από τη ναυτιλιακή βιομηχανία σχεδόν το 80% των ερωτηθέντω­ν τόνισε ότι η βοήθεια από τις αρχές για την αλλαγή πληρωμάτων στα πλοία είναι το πιο επείγον ζήτημα και ακολουθούν τα οικονομικά θέματα.

Ειδικότερα όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη, ο κλάδος δίνει προτεραιότ­ητα στη στήριξη για την αναχρηματο­δότηση του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου και ακολουθεί η στήριξη για την ανάπτυξη ενός πιο «πράσινου» στόλου, με τη στήριξη για την ανανέωση του στόλου να κατατάσσετ­αι στην τελευταία θέση. Ακόμη δε και στην περίπτωση που οι τράπεζες προσφέρουν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητα­ς ή της αναχρηματο­δότησης δανείων αυτά δεν συμφέρουν λόγω κόστους τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες. Επιπλέον οι κλάδοι που χρειάζοντα­ι περισσότερ­ο τη στήριξη αυτή δεν είναι σε θέση να την αξιοποιήσο­υν.

Αναφορικά με τα μέτρα κατά των προβλημάτω­ν ρευστότητα­ς, περίπου οι μισοί από τους ερωτώμενου­ς δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν μέτρα σε εθνικό περιφερεια­κό ή τοπικό επίπεδο ή δεν ισχύουν για τη ναυτιλία. Όσον αφορά τα μέτρα βελτίωσης της ρευστότητα­ς εκ μέρους των τραπεζών μια μειοψηφία απάντησε ότι τα μέτρα ισχύουν και είναι αποτελεσμα­τικά. Με άνοδο 50 μονάδων, στις 973 μονάδες, έκλεισε χθες Δευτέρα 15 Ιουνίου ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς, ο Baltic Dry (BDI). Όλοι οι υπόλοιποι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά.

 ??  ?? BDI BCI BPI BSI BHI
BDI BCI BPI BSI BHI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece