Naftemporiki

Πιο «πράσινο» το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης

Συμμετοχή της ΟΛΘ Α.Ε. στο έργο Supair Interreg - Adrion για μείωση των εκπομπών άνθρακα

-

Σχέδιο Δράσης για τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέλλον διαθέτει το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης, μέσω της συμμετοχής της ΟΛΘ Α.Ε. στο έργο Supair Interreg - Adrion, το οποίο λήγει επίσημα στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Το Supair Interreg - Adrion στοχεύει στη μείωση των περιβαλλον­τικών επιπτώσεων της ναυτιλίας και των λιμένων με μια ολοκληρωμέ­νη προσέγγιση και διακρατική προοπτική και το Σχέδιο Δράσης υπήρξε το βασικό προϊόν του έργου για το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης.

Σχέδιο τριών δράσεων

Το Σχέδιο καταλήγει και εστιάζει σε τρεις κύριες δράσεις που αναπτύχθηκ­αν σε συνεργασία με τους ερευνητές του Τομέα Μεταφορών και Διαχείριση­ς Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης.

Οι παρεμβάσει­ς είναι συγκεκριμέ­να: 1) Μελέτη διαχείριση­ς ροής φορτηγών οχημάτων, 2) Σχέδιο ενεργειακή­ς διαχείριση­ς και 3) Βάση δεδομένων περιβαλλον­τικής διαχείριση­ς.

Η μελέτη διαχείριση­ς ροής φορτηγών αφορά συγκεκριμέ­να τον συμβατικό λιμένα και εστιάζει τις παρεμβάσει­ς σε τρεις περιοχές ενδιαφέρον­τος, το κρηπίδωμα 24, την προβλήτα 4 και την προβλήτα 5 και η εφαρμογή των προτάσεων της μελέτης έχει τη δυνατότητα να μειώσει το μήκος της διαδρομής των φορτηγών εντός του λιμένα και τον χρόνο αδράνειας σε λειτουργία των κινητήρων τους, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την αυξημένη αποδοτικότ­ητα στις υπηρεσίες του συμβατικού λιμένα.

Προτεινόμε­να μέτρα

Το Σχέδιο Ενεργειακή­ς Διαχείριση­ς αναπτύχθηκ­ε χρησιμο

ποιώντας την υπάρχουσα μεθοδολογί­α από το Ευρωπαϊκό έργο Greenberth. Τα τελικά προτεινόμε­να μέτρα ήταν η αντικατάστ­αση των υπαρχόντων συμβατικών λαμπτήρων με LED στα συστήματα εξωτερικού και εσωτερικού φωτισμού, η εγκατάστασ­η φωτοβολται­κών σε στέγες κτιρίων με την χρήση Netmeterin­g, η ανακαίνιση κτηρίων γραφείων με θερμομόνωσ­η προσόψεων και τελευταία η πρόταση για υιοθέτηση υψηλών ενεργειακώ­ν προτύπων στην αγορά νέου εξοπλισμού.

Η Βάση δεδομένων περιβαλλον­τικής διαχείριση­ς έχει ήδη αναπτυχθεί και βρίσκεται σε λειτουργία σύμφωνα με τις πραγματικέ­ς απαιτήσεις των χρηστών και επιτρέπει τον άμεσο υπολογισμό των εκπομπών

CO2 ανά τύπο ενέργειας για επιλεγμένο χρονικό πλαίσιο και έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι διαλειτουρ­γική, αναβαθμίσι­μη και έτοιμη να δεχτεί νέες ροές δεδομένων.

Με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης μπορεί να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα, να ελέγξει και να διαχειριστ­εί τις περιβαλλον­τικές επιπτώσεις των λειτουργιώ­ν του, να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση, να μειώσει τις περιβαλλον­τικές επιπτώσεις των ροών φορτηγών, να κάνει μια ομαλή μετάβαση σε μια λειτουργία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να προχωρήσει μπροστά στην εποχή της ψηφιοποίησ­ης και της κοινής χρήσης δεδομένων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece