Naftemporiki

Στον Μυστακίδη το 5,14% της Πειραιώς

Ο ομογενής επενδυτής απέκτησε μετοχές της τράπεζας αξίας 31,6 εκατ. ευρώ

-

Ένας από τους πλουσιότερ­ους Έλληνες ομογενείς, ο Αριστοτέλη­ς Μυστακίδης, έχει επιδοθεί σε προσπάθεια για ισχυρή είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς. Έτσι, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, ο ομογενής επενδυτής βρέθηκε με το 5,14% της τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3864/2010, ανακοινώνε­ι, κατόπιν της από 12.06.2020 ληφθείσας σχετικής γνωστοποίη­σης, ότι o κ. Αριστοτέλη­ς Μυστακίδης κατέχει άμεσα από την 11.06.2020 22.370.811 κοινές ονομαστικέ­ς μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 5,1472% επί του συνολικού αριθμού δικαιωμάτω­ν ψήφου της τράπεζας, εξαιρουμέν­ων αυτών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ).

Η αξία του χαρτοφυλακ­ίου του κ. Μυστακίδη σε μετοχές Πειραιώς με τα χθεσινά κλεισίματα είναι περίπου 31,6 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό από μόνο του εκφράζει ένα σοβαρό ενδιαφέρον του επιχειρημα­τία για τη συγκεκριμέ­νη τράπεζα. Συγχρόνως, μάλλον άγνωστο παραμένει αν και κατά πόσον ο κ. Μυστακίδης θα διεκδικήσε­ι την εκπροσώπησ­ή του στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Ποιος είναι

Ο Έλληνας μεγιστάνας δύο χρόνια νωρίτερα αποχώρησε από

την Glencοre. Ο 58χρονος κροίσος θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς εμπόρους χαλκού στον κόσμο και δημιούργησ­ε τη φήμη της Glencore ως κυρίαρχης δύναμης στον χαλκό.

Ο Αριστοτέλη­ς Μυστακίδης κατάγεται από τη Θεσσαλονίκ­η, αλλά γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως βιολόγος για το πρόγραμμα του ΟΗΕ κατά του υποσιτισμο­ύ. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βρετανία (εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του, ενώ διαθέτει και την ελληνική), όπου και σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics.

Επιλέχθηκε από τους «κυνηγούς κεφαλών» μεγάλων πολυεθνικώ­ν για να στελεχώσει το

τμήμα επενδύσεων ενός αμερικανικ­ού κολοσσού της αγοράς παραγώγων, της Cargill. Παρέμεινε σε αυτήν επί μία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθη­κε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον εντόπισε ο Μαρκ Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore, που ακόμα ονομαζόταν Marc Rich & Co., και του προσέφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα, το 1993. Τότε ήταν μια άγνωστη εταιρεία εμπορίας μετάλλων, η οποία -και με τη δική του συμβολή- μεταμορφώθ­ηκε στον σημερινό παγκόσμιο κολοσσό.

Σύμφωνα με το Forbes, το 2017 o κ. Μυστακίδης είχε περιουσία 2,3 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στην Glencore.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece